Υπεγράφη σύμβαση για τις όψεις του Εθνικού Θεάτρου

Υπεγράφη σύμβαση για τις όψεις του Εθνικού Θεάτρου

Υπεγράφη σύμβαση για τις όψεις του Εθνικού Θεάτρου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 622 ΦΟΡΕΣ

Είναι η αρχή για τη ριζική παρέμβαση, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος

Τη σύμβαση για την ολοκλήρωση των όψεων του Εθνικού Θεάτρου, υπέγραψε χθες με τον εργολάβο ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ευελπιστώντας αυτή να είναι η απαρχή για τη ριζική παρέμβαση που απαιτείται να γίνει στο εμβληματικό κτίριο.

Ο κ. Χατζηδιάκος δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του αφού, όπως είπε, το περίμεναν εδώ και καιρό. Χθες, λοιπόν, παρουσία και του Αντιδημάρχου Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τέρη Χατζηιωάννου και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, υπεγράφη η σύμβαση αυτή. Πρόκειται για το ημιτελές έργο που είχε διακοπεί το 2015 λόγω αδυναμίας και του εργολάβου αλλά και του επιβλέποντος όπως είπε ο Δήμαρχος.

«Επειδή το Εθνικό Θέατρο είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς, σήμερα ξεκινάμε σε πρώτη φάση να αποκαταστήσουμε την εξωτερική όψη», είπε ο Δήμαρχος και συνέχισε θέλοντας να προκαταλάβει τυχόν σχόλια ότι τους ενδιαφέρουν μόνο οι όψεις και όχι το σύνολο του έργου, λέγοντας ότι προχωράει παράλληλα ωστόσο, σε πρώτη φάση γίνεται η αισθητική παρέμβαση γιατί ήταν μία ημιτελής εργολαβία και πρέπει να ολοκληρωθεί, με νέο ανάδοχο αυτή τη φορά. Ο εργολάβος είναι ο κ. Κάσδαγλης, με τον οποίο ο Δήμαρχος έχει συνεργαστεί εδώ και πολλά χρόνια στη Νομαρχία ενώ έχει και άλλα έργα σε εξέλιξη για το Δήμο και θεωρεί ότι είναι από τους πιο συνεπείς εργολάβους, τόσο από πλευράς της δουλειάς που γίνεται όσο και από πλευράς τήρησης του χρονοδιαγράμματος των έργων.

Εκτός, λοιπόν, από την ανατολική όψη και τις πλάγιες ημιτελείς εργασίες στο Εθνικό, θα γίνει και αποκατάσταση σε κάποια σημεία των πλαϊνών όψεων που έχουν καταστραφεί. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την πρόσληψη του τεχνικού συμβούλου και μέχρι τις 8 Αυγούστου αναμένεται να έχουν κατατεθεί οι προτάσεις και να γνωρίζουν ποιος θα αναλάβει και θα είναι εκείνος που θα ετοιμάσει τα τεύχη ολοκλήρωσης της μελέτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ευχής έργο θα ήταν να μην υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες γιατί και στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, και την τρέχουσα αλλά και την προηγούμενη θητεία, υπάρχει δεσμευμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα ένα ποσό ικανό για να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της επισκευής στο σύνολο και της ανακατασκευής του Εθνικού Θεάτρου.

Εκτός από την εξωτερική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Εθνικό Θέατρο, ο κ. Χατζηδιάκος θύμισε ότι στο εσωτερικό του έχει γίνει πλήρης αποξήλωση του εξοπλισμού και θα πρέπει να γίνει από την αρχή καινούργιος.
Ο Δήμαρχος, επεσήμανε ακόμη ότι, αυτή τη στιγμή, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα οικονομικά. Θύμισε, επίσης, ότι το προηγούμενο διάστημα έκαναν τεράστια προσπάθειες και με ιδιώτες και με διάφορους Οργανισμούς και φορείς όπως το Ίδρυμα Νιάρχου για να χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο της ανακατασκευής του Εθνικού και παράλληλα είχαν πέσει στο τραπέζι σκέψεις όπως να συνδυαστεί με την παραχώρηση της Νέας Αγοράς και να γίνει ανταποδοτικά, ενώ ο Δήμαρχος, το είχε συζητήσει και με το Ταμείο Παρακαταθηκών, μέσα στο πλαίσιο της αναχρηματοδότησης των δανείων που έχει ο Δήμος από τους Καποδιστριακούς Δήμους.

Μ’ αυτό θέλησε να τονίσει ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή οικονομικό το θέμα αφού έχουν δρομολογήσει τα πράγματα, αλλά είναι διαδικαστικό.
Είπε, ακόμη, ότι η πρόσληψη του τεχνικού συμβούλου και η ολοκλήρωση της μελέτης θα γίνουν με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ενώ στόχος τους είναι, όσο πιο γρήγορα γίνεται, να βρεθούν στην ευχάριστη θέση να γίνει η διακήρυξη του συνόλου του έργου και να υπογράψουν και τη σχετική σύμβαση. Ο τεχνικός σύμβουλος θα είναι εκείνος που θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα, το ποσό, τα τεύχη δημοπράτησης κτλ.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες που ξεκινούν άμεσα για τις όψεις είναι προϋπολογισμού 95 χιλιάδων ευρώ και ο Δήμαρχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα προχωρήσει γρήγορα.

Ο κ. Κάσδαγλης από την πλευρά του, είπε ότι θεωρεί αυτονόητο ότι η συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου θα είναι σε πολύ καλό επίπεδο, βάσει και της προϊστορίας που έχουν αλλά και επειδή ο ίδιος ως Ρόδιος πιστεύει ότι αυτά είναι έργα βιτρίνας που αναδεικνύουν τον τόπο και θεωρεί ότι είναι καθήκον του τέτοια έργα να γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τόνισε, ακόμη, ότι θα ακολουθηθούν πιστά η μελέτη και οι όροι που περιλαμβάνει η σύμβαση του έργου.
Ο κ. Χατζηιωάννου είπε ότι επειδή πρόκειται για ένα συμβολικό έργο για τη Ρόδο, αυτό που έγινε από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και τη Δημοτική Αρχή είναι καλό να ακολουθηθεί ένα μεθοδικό χρονοδιάγραμμα προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα.

Θύμισε, ακόμη, ότι το Εθνικό Θέατρο έχει κλείσει από το 2007 που σημαίνει ότι σε όλη αυτή την πορεία κάτι δεν έγινε σωστά. Αυτή η διεξοδική δουλειά που έγινε προκειμένου να εγκριθούν όλα τα τεύχη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έγινε επί της παρούσας Δημοτικής Αρχής, είπε και δήλωσε περήφανος για την παρουσία του στη Μεσαιωνική Πόλη αφού, όπως είπε, η Διεύθυνση κάνει μία εξαιρετική δουλειά. Μάλιστα, ανέφερε ότι, συνολικά, τα συνεχιζόμενα και τα νέα έργα που έχουν γίνει στη Μεσαιωνική Πόλη φθάνουν τα 4,5 εκατ. ευρώ.
Ανέφερε, επίσης, για ακόμα μία φορά, ότι στόχος τους είναι, η χρονιά αυτή να κλείσει με την υπογραφή μίας ουσιαστικής προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη, κάτι για το οποίο γίνεται όλο αυτό το διάστημα μεθοδική δουλειά σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη