Σε  ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο εσωτερικών η περιφέρεια

Έτοιμη να συνδράμει σε όποιο επίπεδο της ζητηθεί είναι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, η οποία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο εσωτερικών ώστε να ικανοποιήσει άμεσα κάθε αίτημα βοήθειας και συνδρομής προς τους πυρόπληκτους της Αττικής που θα της κατατεθεί.

Επίσης,  όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης,  πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης σύσκεψη στην περιφέρεια με σκοπό τη στελέχωση των πυροφυλακίων της Ρόδου.
«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά οδύνη και τη θλίψη μου για την ανείπωτη τραγωδία που πλήττει τη χώρα μας αυτές τις μέρες. Δηλώνουμε συμπαραστάτες στους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά.

Είμαστε στη διάθεση του υπουργείου εσωτερικών μέσω της ΕΝΠΕ που εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση σε οτιδήποτε μας ζητηθεί να βοηθήσουμε και να παρέμβουμε και εμείς ως περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.
Χτες κάναμε μία μίνι σύσκεψη στην περιφέρεια με το διευθυντή της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, τον πρόεδρο Αγαπητό Πάλλα, το συνάδελφο Χρήστο Ευστρατίου και δώσαμε εντολή να στελεχωθούν άμεσα τα πυροφυλάκια μέσω της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ στη Ρόδο και ήδη από σήμερα είναι στελεχωμένα».

Βοήθεια από την περιφέρεια
Εξάλλου με ανακοίνωση που εξέδωσε η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου ενημερώνει τους πολίτες ότι γίνεται συγκέντρωση διαφόρων ειδών για την κάλυψη των αναγκών που έχουν οι πληγέντες από τις φωτιές κάτοικοι της Αττικής. Αναλυτικά,  αναφέρονται τα εξής:
«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη υποστήριξης και παροχής βοήθειας στους πληγέντες από την πυρκαγιά, στις δοκιμαζόμενες περιοχές της Αττικής, ενημερώνει τους πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν, ότι έχει ξεκινήσει συγκέντρωση τροφίμων, ρουχισμού  και ειδών πρώτης ανάγκης , στους χώρους του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ρόδου, επί της οδού Καποδιστρίου. Τα είδη που  χρειάζονται είναι, ρουχισμός, ιματισμός, είδη προσωπικής υγιεινής και τρόφιμα μακράς διαρκείας.

Όσον αφορά στα τρόφιμα, τα απαραίτητα είδη είναι:
• Εμφιαλωμένα νερά
• Χυμοί

• Τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου και κατά προτίμηση άμεσης κατανάλωσης (κονσέρβες, συσκευασμένα κρουασάν, μπισκότα, φρυγανιές, κ.λπ.)
• Γάλατα μακράς διαρκείας τα οποία διατηρούνται εκτός ψυγείου, π.χ. εβαπορέ.

Συγκεντρώνονται επίσης είδη προσωπικής υγιεινής, πάνες για μωρά, μωρομάντηλα και ζωοτροφές για οικόσιτα ζώα.
Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να διαθέσουν ρούχα (ανδρικά, γυναικεία, παιδικά και παπούτσια) καθώς και ιματισμό (σεντόνια, μαξιλαροθήκες, μαξιλάρια, κουβέρτες) να φροντίσουν να είναι καθαρά, διπλωμένα, ταξινομημένα και σε καλή κατάσταση. Ενημερώνονται επίσης οι τοπικοί φορείς που έχουν ξεκινήσει ανάλογες πρωτοβουλίες συγκέντρωσης ειδών υποστήριξης των πληγέντων και δεν έχουν τρόπο αποστολής τους, να τα παραδώσουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συντονίζουν ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής, Θωμάς Σωτρίλλης, η Εντεταλμένη Εθελοντισμού & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Χαρίκλεια Γιασιράνη και ο Εντεταλμένος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας, Χρήστος Ευστρατίου».