Χωρίς οδοντιατρική κάλυψη παραμένουν τα ΑμεΑ στο νοσοκομείο της Ρόδου

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, για το γεγονός ότι τα ΑμεΑ δεν έχουν οδοντιατρική κάλυψη στο νοσοκομείο της Ρόδου, κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μ. Κόνσολας.

Ειδικότερα, αναφέρει σ’ αυτήν τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Στις 1 Δεκεμβρίου 2017, με αρ. πρ. 1694, είχα καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για την οδοντιατρική κάλυψη των ΑμεΑ και ιδιαίτερα των παιδιών μικρής ηλικίας στο νοσοκομείο της Ρόδου.
Σας είχα επισημάνει ότι οι ιδιαιτερότητες των ατόμων με αναπηρία επιβάλλουν μια διαφορετική αντιμετώπιση στην κάλυψη των αναγκών οδοντιατρικής φροντίδας και περίθαλψης, αφού, λόγω της αδυναμίας συνεργασίας τους με το γιατρό, επιλέγεται η λύση της μερικής ή ολικής νάρκωσης από αναισθησιολόγο ακόμα και για ήσσονος χαρακτήρα επεμβάσεις, όπως ένα σφράγισμα ή μία απονεύρωση. 
Παρά τις υποσχέσεις του Αν. Υπουργού Υγείας για την αποστολή ειδικού κλιμακίου με αναισθησιολόγο και οδοντίατρο από την Αθήνα, αλλά και τις διαβεβαιώσεις της ΔΥΠΕ, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. 

Η παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών στο νοσοκομείο της Ρόδου για τα ΑμεΑ είναι αδύνατη, και οι γονείς αυτών των παιδιών θα πρέπει να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με ό,τι αυτό σημαίνει σε έξοδα και ταλαιπωρία. Ακόμα, όμως, και σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία είναι μεγάλος και φτάνει έως και τους έξι (6) μήνες.
Το υπουργείο Υγείας οφείλει επιτέλους να δει την πραγματικότητα και να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα.

Από τη στιγμή που το ίδιο δεν είναι σε θέση να δώσει λύση πρέπει να εξετάσει την προσφορά του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, τα μέλη του οποίου έχουν εκφράσει την πρόθεση να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στην κάλυψη των αναγκών οδοντιατρικής περίθαλψης των ατόμων με αναπηρία στο νοσοκομείο της Ρόδου.
Στο ζήτημα αυτό, δεν μπορούν να υπάρχουν αγκυλώσεις, αλλά και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, από την πλευρά της Πολιτείας.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος  για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους από την αδυναμία παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών στο νοσοκομείο της Ρόδου.
2. Με δεδομένο ότι εδώ και καιρό δεν έχει δοθεί λύση, προτίθεται το Υπουργείο να εξετάσει την προσφορά εθελοντικών υπηρεσιών από μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου για να καλυφθούν οι ανάγκες οδοντιατρικής περίθαλψης των ατόμων με αναπηρία στο νοσοκομείο της Ρόδου;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου».