Σαράντα οικισμοί στη Ρόδο χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή για ενδεχόμενο πυρκαγιάς

Η νέα εποχή στην οποία περνάει πλέον ο στρατηγικός σχεδιασμός για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, είναι εκείνο που αναδείχθηκε κατά τη χθεσινή, εξ αναβολής, έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΤΟ) του Δήμου, και παρ’ όλο που η Ρόδος θεωρείται ότι βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο από άλλες περιοχές της χώρας, ωστόσο ο Δήμος αλλά και οι Κρατικές υπηρεσίες τονίζουν εμφαντικά ότι οι δημότες θα πρέπει να καθαρίζουν τα ακίνητά τους και να μην προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες κατά την αντιπυρική περίοδο.

Η ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι, που συγκλόνισε όλο τον κόσμο, φαίνεται ότι θα αποτελέσει την απαρχή για ριζικές αλλαγές στον τομέα της πρόληψης φυσικών καταστροφών και του σχεδιασμού σε όλη τη χώρα, και η Ρόδος βέβαια δεν αποτελεί εξαίρεση. Όπως μετέφεραν, μάλιστα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, οι αρμόδιοι, από τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο μέχρι την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου κα Κατερίνα Μπαλατσούκα, ο κόσμος και εδώ έχει θορυβηθεί μετά από αυτό το τραγικό γεγονός και επικοινωνεί με τις υπηρεσίες θέλοντας να μάθει περισσότερα για την πρόληψη.

Το ΣΤΟ συνεδρίασε χθες το μεσημέρι με διευρυμένη σύνθεση, τη συμμετοχή του καθηγητή Γεωλογίας κ. Ευθύμιου Λέκκα και θέμα την περαιτέρω οργάνωση σε επίπεδο πρόληψης καθώς και τη λήψη άμεσων μέτρων που θα ξεπερνούν τις διαδικαστικές δυσκολίες και θα καθιστούν ολόκληρο τον μηχανισμό πανέτοιμο για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, βέβαια, Αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και όλων των Σωμάτων Ασφαλείας, εθελοντικών ομάδων, υπηρεσιακοί παράγοντες, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας κ.ά.
Ανατριχίλα προκάλεσε η παρουσίαση με powerpoint, από τον κ. Λέκκα του τι συνέβη στο Μάτι. Μεταξύ άλλων, είπε ότι όλα έγιναν μέσα σε μία ώρα και είκοσι λεπτά ενώ η θερμοκρασία κάποια στιγμή είχε φθάσει στους χίλιους πεντακόσιους βαθμούς κελσίου!

Σημειώνεται ότι, προχθές, την ίδια παρουσίαση έκανε ο καθηγητής στον ΠτΔ κ. Προκόπη Παυλόπουλο ενώ τις προηγούμενες ημέρες στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στον αντίποδα, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων καθήλωσε επίσης με την περιγραφή του επιτυχούς σχεδίου εκκένωσης των κατασκηνώσεων στις πληγείσες περιοχές της Αττικής.

Ξεκινώντας τη συνεδρίαση, ο Δήμαρχος έκανε μία αποτίμηση των μέτρων που δρομολογήθηκαν κατά την τακτική συνεδρίαση του Οργάνου που έγινε στις 4 Μαΐου και υλοποιήθηκαν επιτυχώς στις φωτιές τόσο στο Μόντε Σμιθ όσο και στη Σάλακο ενώ ελήφθησαν και συμπληρωματικές αποφάσεις για τη λήψη μέτρων και τον περαιτέρω συντονισμό των Υπηρεσιών. Ακόμη, ο προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, κ. Ηλίας Αργύρης, παρουσίασε το Σχέδιο Εκκένωσης που έχει καταρτιστεί για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών για λόγους προστασίας, από περιοχές που αναμένεται να πληγούν σε περίπτωση πυρκαγιάς. 

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η δημοτική αρχή για τον καθαρισμό αστικών εκτάσεων, διά παν ενδεχόμενο οι οποίες, όμως, προσκρούουν σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Επίσης, μετέφερε και το παράπονό του στην Πυροσβεστική ότι θα ήθελε να ενημερώνεται πιο γρήγορα από την Υπηρεσία σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Αυστηρά μέτρα για τους καθαρισμούς
Εκείνο, όμως, στο οποίο δόθηκε έμφαση χθες και αποφασίστηκε ομόφωνα είναι η άμεση ενημέρωση των πολιτών για την ανάγκη καθαρισμού ιδιωτικών ακινήτων εντός και εκτός οικισμών, η ανάθεση από την Πολιτική Προστασία, με πρόχειρο διαγωνισμό του καθαρισμού των ξερών χόρτων και η διαδικασία επιβολής προστίμων.
 Με ιδιαίτερη έμφαση συζητήθηκαν, ακόμη, οι περιπτώσεις αυθαιρεσιών από πλευράς των πολιτών και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση παθογενειών που ταλανίζουν για δεκαετίες την ελληνική κοινωνία.  

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών, κα Κατερίνα Μπαλατσούκα. Μεταξύ άλλων, επέστησε ιδιαιτέρως την προσοχή ότι, για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, θα πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα από τις τοπικές κοινότητες για να ενημερωθεί ο κόσμος που έχει σπίτια, τα οποία γειτνιάζουν με δασικά εδάφη ή ακόμα και μεμονωμένα δένδρα, ώστε να καθαρίσει τις αυλές του και να κλαδέψει τα δένδρα για να μην ακουμπάνε σε σπίτια ή αποθηκευτικούς χώρους.

Μάλιστα, όπως είπε, ο καθαρισμός δεν έχει σχέση με το αν ένα ακίνητο είναι νόμιμο ή αυθαίρετο-αυτό είναι θέμα της πολιτείας-αλλά οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν.

«Αυτή η ευθύνη είναι των ιδιοκτητών, δεν μπορούν να τα ζητούν όλα από το Δήμο ή από το Κράτος», είπε η ίδια και ανέφερε ότι οι υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν μηχανήματα. Έκανε, επίσης, γνωστό ότι μετά την πρωτοφανή τραγωδία στο Μάτι, η υπηρεσία δέχεται πάρα πολλά τηλεφωνήματα από πολίτες.

Η κα Μπαλατσούκα, στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι στη Ρόδο υπάρχουν πολλοί οικισμοί που είναι σε μίξη με δασικές ζώνες και τους έχουν υπολογίσει γύρω στους σαράντα. Ανέφερε ενδεικτικά τους Τρεις, το Κανδυλί,  την Ιξιά, τα Κοσκινού. Γι’ αυτό ζήτησε από τον Δήμαρχο να γίνει μία προληπτική άσκηση εκκένωσης ώστε να δουν πώς αντιδρά ο κόσμος και οι φορείς αλλά και να θορυβηθούν οι πολίτες για να καθαρίσουν τα χωράφια τους και τις αυλές του αφού, όπως είπε… παντού υπάρχουν ξερά χόρτα.

Επίσης, ήταν κατηγορηματική λέγοντας ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες όπως να καίνε χόρτα, κάτι που εξακολουθούν και το κάνουν και αυτή την περίοδο, με αποτέλεσμα κάθε μέρα οι δασοφύλακες να σταματούν ανθρώπους που… βάζουν φωτιά σε περιοχές που δίπλα έχει σπίτια. 
Από πλευράς Πυροσβεστικής, ο Διοικητής της ΠΥΡ κ. Γιάννης Τσιτσικάς, διαβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση και με όλες τις δυνάμεις σε πλήρη σχηματισμό.

Επέστησε την προσοχή στα μηχανήματα, καθώς θέλουν να γνωρίζουν πόσα είναι και πού βρίσκονται αν και έχει ήδη βγει σχετικός χάρτης και να έχουν άμεση ανταπόκριση όταν ζητηθούν στο σημείο της πυρκαγιάς. Είπε, ακόμη, ότι ο συντονισμός πάει καλά ενώ στους αγροτικούς και τους δασικούς δρόμους γίνονται εργασίες από τον Δήμο την Περιφέρεια και τον Στρατό, ωστόσο δεν έχουν καθαριστεί όλοι αφού αρκετά δίκτυα έχουν σοβαρά προβλήματα ακόμα. Επίσης, έχει εκπονηθεί σχέδιο και για απομάκρυνση πολιτών.

Για τον Στρατό, ο εκπρόσωπος της 95 ΑΔΤΕ, Κοσκινάς Φίλιππος, ανέφερε ότι κάνουν αμιγή εικοσιτετράωρα περίπολα έτσι ώστε να συνδράμουν την ΠΥΡ και την ΕΛ.ΑΣ. και όπου απαιτηθεί  παρέχουν και μηχανήματα.  Έκανε, επίσης, γνωστό ότι υπάρχει μία καινούργια διαταγή που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ακόμη, ώστε εναέριο μέσο χιούι να μετασταθμεύσει πιθανότατα από την Κω στη Ρόδο για όλο τον Αύγουστο, με σκοπό την ανίχνευση πυρκαγιών και την επιτήρηση. 
Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Νίκος Θεοδωρίδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να γίνουν ασκήσεις εκκένωσης και σε κάποια χωριά.

Χθες, ανακοινώθηκε, επίσης, ότι από τις 9 έως τις 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί και φέτος με την παρουσία επιστημόνων και τη συνεργασία του πανεπιστημίου Αιγαίου, το Συνέδριο που στόχο έχει τη μείωση των επιπτώσεων από φωτιές, σεισμούς, τσουνάμι, σε κομβικά σημεία του νησιού όπως το αεροδρόμιο και το λιμάνι, την εκκένωση ξενοδοχείων, και οικισμών. 

Ο κ. Λέκκας για τη Ρόδο
Όπως δήλωσε ο κ. Λέκκας, ενόψει και του Συνεδρίου θα παραδοθούν τα σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης ενδεχόμενης πυρκαγιάς στην Κοιλάδα των Πεταλούδων και άλλες περιοχές, αλλά και τα σχέδια ασκήσεων ετοιμότητας και εκκένωσης σε τουριστικούς οικισμούς. Είπε, ακόμη: «Βρισκόμαστε πια σε μία νέα εποχή, μία νέα εποχή η οποία σημαδεύεται από τα τραγικά γεγονότα της Αττικής, μία νέα εποχή στην οποία δεν θα πρέπει να τη βλέπουμε όπως παλιά αλλά να εντάξουμε καινούργιες δράσεις, καινούργιες διαδικασίες και ενέργειες, προκειμένου να μην ξαναζήσουμε αυτά τα φαινόμενα».

Σε ό,τι αφορά στο επίπεδο του Δήμου, το πεδίο είναι ανοιχτό και μπορεί να γίνει μία πληθώρα δράσεων. 
Ερωτηθείς, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο, ο καθηγητής Γεωλογίας είπε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα, όχι μόνο για τη Ρόδο, για όλη την Ελλάδα αφού η αυθαιρεσία είναι παντού. Μάλιστα, είπε ότι στη Ρόδο οι αυθαιρεσίες είναι λιγότερες λόγω του κτηματολογίου, ωστόσο υπάρχουν. «Όλοι διαμαρτυρόμαστε για τις υπηρεσίες και δεν κοιτάμε αυτό που έχουμε κάνει εμείς και η ευθύνη είναι πρώτα ατομική», τόνισε.

Και στη Ρόδο υπάρχουν τέτοια θέματα,  δήλωσε ο καθηγητής, ωστόσο δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και ειδικά εν μέσω τουριστικής περιόδου, όπως δεν το κάνει και σε σεισμούς αλλά είναι ευρέως γνωστές. 

Όσο για το τι θα πρέπει να κάνουμε, η ακραία άποψη, είπε ο κ. Λέκκας, είναι…να γκρεμίσουμε τη μισή Ελλάδα και η άλλη ό,τι ευαισθητοποιείται ο καθένας. «Ξαφνικά, καλούμαστε να λύσουμε παθογένειες δεκαετιών της ελληνικής κοινωνίας λόγω ενός γεγονότος. Αυτό δεν γίνεται», είπε και κατέληξε λέγοντας ότι όλα αυτά είναι θέμα παιδείας. Είπε, πάντως, ότι είμαστε πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας και δεν λέει ότι κάνουμε κάτι μοναδικό αλλά όλοι μαζί, οι επιστήμονες, η Διοίκηση κτλ. κάνουν δράσεις. 

Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για το σημαντικότερο συντονιστικό όργανο που έχει κάνει ο Δήμος, ακόμα και σε δύσκολες περιόδους μετά από φαινόμενα φυσικών καταστροφών αλλά η χθεσινή συνεδρίαση ήταν για την πρόληψη. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση, εκτός από τους παραπάνω, συμμετείχαν ακόμη: Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Κόκκινος, ο αρμόδιος εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Ευστρατίου, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αγαπητός Πάλλας η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Λίτσα Κρεμαστινού, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος  Πολεοδομίας Γιώργος Κακούλης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τροχαίου Υλικού Μιχάλης Σταυρής, ο Προεδρος ΔΟΠ και ΑΜΚΕ Σωτήρης Πετράκης, ο εκπρόσωπος της παράταξης ΡΟ.ΔΗ. Γιάννης Γιαννακάκης, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κοσκινού Νίκος Μανωλάγκας, ο τοπικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Στυλιανού, ο Λιμενάρχης  Κωνσταντίνος Κατσίκας, η πρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας Ράνια Κοσσιώρη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Γιάννης Γλυνός, ο διευθυντής της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ Νικόλαος Γιωτόπουλος, ο εκπρόσωπος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χαρ. Μαρνέρας, ο Φιλήμων Χατζησταμάτης από το ΕΚΑΒ Ρόδου, η Ευθυμία Σκουρολάκου από ΟΑΚ Ρόδου, ο Παναγιώτης Ματθαίου Δωδεκανησιακός Σύλλογος Οχημάτων 4Χ4 Ρόδου, ο Παναγιώτης Εγγλέζος ΕΘ. ΟΜ.Α.Κ Σαλάκου, ο εκπρόσωπος ΕΟΠΚ CBR Νικόλαος Κουβάκης και οι διευθυντές όλων των Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου.