Εγκρίθηκαν 3,5 εκατομμύρια  για τη Ροδιακή Έπαυλη

Αναλυτική αναφορά στα έργα που εκτελεί αυτή την περίοδο, με ιδίους πόρους και όχι μόνο, ο Δήμος της Ρόδου, έκανε χθες ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, σύμφωνα με τον οποίο ξεκινάει και η διαδικασία για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2019.

Καταρχήν, την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή του Δήμου (σ.σ. στην οποία, εκτός από τον Δήμαρχο μετέχουν οι Αντιδήμαρχοι και ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου), για μία πρώτη συζήτηση σχετικά με το Τεχνικό πρόγραμμα του 2019 αφού, όπως κάθε χρόνο, έχει έρθει στο Δήμο η σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Εσωτερικών, για να ξεκινήσει η διαδικασία της κατάρτισης του προϋπολογισμού μέσα στον Αύγουστο.

Σύμφωνα με αυτήν, οι Δήμοι, μέσα στον τρέχοντα μήνα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο μέχρι τον Οκτώβρη οριστικοποιείται αφού περάσει τρεις ελέγχους από κεντρικά όργανα.

Για να καταρτιστεί, όμως, ο προϋπολογισμός πρέπει να υπάρχει ένας μπούσουλας όσο αφορά στο Τεχνικό Πρόγραμμα του επόμενου έτους. Δούλεψαν, λοιπόν, οι Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων, Μεσαιωνικής Πόλης και Προγραμματισμού  όλη την εβδομάδα, γίνεται μία καταρχήν πρώτη εκτίμηση του Τ.Π. και ταυτόχρονα βλέπουν τι έχει υλοποιηθεί από το προηγούμενο.

Επίσης, τη Δευτέρα θα σταλεί η πρόσκληση για την Επιτροπή Διαβούλευσης και αν δεν υπάρξει απαρτία, η συνεδρίαση θα γίνει στις 16 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το νέο Τ.Π. του Δήμου, συνεχιζόμενα και νέα έργα, μαζί με εκείνο της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, θα ανέρχεται γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η εξέλιξη των μεγάλων έργων
Όσον αφορά στα έργα που έχουν έναν συμβολικό χαρακτήρα, αναφέρθηκε στα παρακάτω:

Όπως είπε, επειδή έχει έρθει η χρηματοδότηση, αν γίνει ο διαγωνισμός για την Έπαυλη τώρα, η διαδικασία θέλει τουλάχιστον 4-6 μήνες για να εγκατασταθεί ο εργολάβος. Αυτό σημαίνει ότι αν γίνει ο διαγωνισμός μέχρι τον Οκτώβριο, ο εργολάβος θα εγκατασταθεί τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Μάλιστα, θέλησε να προκαταλάβει τυχόν σχόλια περί προεκλογικής περιόδου, και τόνισε ακόμα μία φορά την καθυστέρηση των διαδικασιών.

Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα ήρθε η έγκριση από το Ειδικό πρόγραμμα των 3,5 εκατ. ευρώ για τη Ροδιακή Έπαυλη, και αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα ανεβάσουν ηλεκτρονικά τους κωδικούς για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός, που χρειάζεται πάλι ένα μήνα, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για δύο εργολαβίες, 1,7 εκατ. ευρώ για τον αύλειο χώρο και 1 εκατ. 780 χιλιάδες ευρώ για το κτίριο.

Στον ίδιο κωδικό έχει εγκριθεί  και το ποσό των 700 χιλιάδων ευρώ για τα πλακόστρωτα με προσβάσιμους χώρους για τα ΑμΕΑ στη Μεσαιωνική Πόλη. Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα ανέβει στο σύστημα η πρόσκληση για τη διακήρυξη και αυτού του έργου από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης.

Επίσης, τον Σεπτέμβριο ξεκινάει ο εργολάβος την επισκευή και συντήρηση της βίλας Ακάβη, με ένα ποσό 1,3 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, υπεγράφη η σύμβαση για τις όψεις του Εθνικού Θεάτρου και ο ανάδοχος έφερε το χρονοδιάγραμμα. Ο ίδιος εργολάβος έχει αναλάβει και τον φωτισμό της πλατείας Ελευθερίας, από την πλατεία Σύμης μέχρι και το Νεώριο, κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει επίσης τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, γίνεται εγκατάσταση φωτισμού μέσα στο πάρκο της Δημοκρατίας, από το γήπεδο του Δωριέα μέχρι απέναντι από το Θέρμαι. Επιδίωξή τους είναι, ακόμη, ο διάδρομος να επιστρωθεί με υλικό που θα εγκρίνει η αρχαιολογική υπηρεσία ώστε να είναι επισκέψιμο και φωτισμένο.

Ακόμη, στις 6 Αυγούστου ολοκληρώθηκε η διαδικασία της υποβολής προσφορών για το μεγάλο έργο που έχει να κάνει με την αντικατάσταση των τριάντα χιλιάδων λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού στο νησί. Η ενημέρωση που έχει ο Δήμαρχος είναι ότι υπήρξε ενδιαφέρον από οκτώ εταιρίες, κάτι που σημαίνει ότι ήταν διάφανος ο διαγωνισμός αλλά υπήρξε και μεγάλο ενδιαφέρον.

Εφόσον, λοιπόν, δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή με ενστάσεις κτλ., να μπορέσει να ολοκληρωθεί αυτός ο διαγωνισμός όσο γίνεται νωρίτερα ούτως ώστε μέσα στον ερχόμενο χρόνο να έχει αντικατασταθεί, τμηματικά, ένα μεγάλο μέρος του φωτισμού αφού η υποχρέωση του εργολάβου είναι μέσα σε ένα χρόνο να αντικαταστήσει το σύνολο των φωτιστικών με λάμπες LED.

Επίσης, καλά είναι τα νέα για τη διάνοιξη της οδού Καμείρου αφού, επιτέλους, ο Δήμος πήρε την ΚΥΑ με την οποία η αρχαιολογία θα προσλάβει τέσσερις εργάτες και μία αρχαιολόγο που θα εργαστούν για πέντε μήνες για να εποπτεύσουν τα ανασκαφικά ώστε να δημοπρατηθεί η μελέτη που είναι έτοιμη από ίδιους πόρους του Δήμου.

Σχετικά με το Μέγαρο Υπηρεσιών που είχε ξεκινήσει στη νέα πτέρυγα του παλιού νοσοκομείου με μία προγραμματική σύμβαση με χρηματοδότηση επί Μαχαιρίδη-Χατζηδιάκου, ύψους 2 εκατ. ευρώ, ο Δήμαρχο θύμισε ότι είχε σταματήσει μετά από πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Δήμος με τη φορολογική του ενημερότητα.

Ευτυχώς, ξεμπλόκαρε, όμως η π.σ. σταμάτησε με τη νέα Περιφερειακή Αρχή. Αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί οι όψεις, οι δύο πρώτοι όροφοι παραδίδονται τον επόμενο μήνα αλλά υπάρχει ένα πρόγραμμα από Υπουργεία για επανάκτηση παλιών ακινήτων. Εκεί κατέθεσαν πρόταση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ και αυτές τις ημέρες περιμένουν ότι θα εγκριθεί. Οπότε με ιδίους πόρους ολοκληρώνονται οι δύο όροφοι του κτιρίου και περιμένουν να εγκριθεί η πρόταση για το πρόγραμμα.

Αυτές τις ημέρες, ο Δήμαρχος είχε μία ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο τις «Μαρίνες Ρόδου Α.Ε.», ωστόσο ανανέωσαν το ραντεβού μετά τον Δεκαπενταύγουστο και περιμένει να φέρει συγκεκριμένη πρόταση μια και δεν έχει ρυθμιστεί η οφειλή.

Διακαής πόθος και επιθυμία τους είναι να υπογραφεί η τριμερής σύμβαση Υπουργείου Τουρισμού, αναδόχου και Δήμου για τη β’ φάση της μαρίνας. Αν, όμως, δεν ρυθμιστούν τα θέματα της οφειλής, όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Από πλευράς Δήμου εκφράστηκε η πρόθεση να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο την ανάδοχο Εταιρία να ξεκινήσει την ολοκλήρωση της β’ φάσης της μαρίνας και ταυτόχρονα να καταστήσει λειτουργικές οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

Εκτελούμενα έργα
Ο Δήμαρχος έκανε, χθες, και μία ενημέρωση σχετικά με τα εκτελούμενα έργα του 2018. Καταρχήν, ολοκληρώθηκε μία εργολαβία που είχε να κάνει με ασφαλτοστρώσεις στους Αγίους Αναργύρους, μία περιοχή που είχε…είκοσι χρόνια να γίνει παρέμβαση, όπως είπε.

Στις 3 του Σεπτέμβρη ολοκληρώνεται ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός που είναι το νέο σύστημα, για ασφαλτοστρώσεις σε 21 δρόμους στην πόλη, προϋπολογισμού 400 χιλιάδων ευρώ.

Υπάρχει και η νέα εργολαβία των πεζοδρομίων άλλες 400 χιλιάδες ευρώ, όπως και 150 χιλιάδες ευρώ για την αντικατάσταση των κυβόλιθων στο κέντρο της πόλης που ξεκίνησε πέρυσι με μια μικρή εργολαβία.

Φέτος, θα επεκταθεί στην οδό Γαλλίας, την πλατεία Κύπρου και στην οδό Αμερικής.


Στην εργολαβία των πεζοδρομίων την υφιστάμενη, έχει ολοκληρωθεί στο Ζέφυρος, θα συνεχίσει στην Καναδά και ακολουθεί η Στεφάνου Καζούλη. Ταυτόχρονα με το Τ.Π. του 2018 ι ολοκληρώνονται μέσα στον Αύγουστο η εργολαβίες στις δ.ε. Καλλιθέας-Αρχαγγέλου, χθες βγήκε για τις Πεταλούδες, τη Δευτέρα στη δ.ε. Καμείρου κτλ.

Για ακόμα μία φορά, ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε ότι οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν είχαν να κάνουν με την απαγόρευση των διαγωνισμών το 2016 και το 2017 οπότε δεν μπορούσαν να εκτελεστούν έργα και ότι το γεγονός ότι γίνονται τώρα δεν έχει να κάνει με την προεκλογική περίοδο.