Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις από τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις  από τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις από τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1938 ΦΟΡΕΣ

Εκδικάστηκε χθες η αγωγή και αναμένεται η απόφαση

Έως το τέλος της εβδομάδας ή ακόμη και τη Δευτέρα εκτιμάται ότι θα εκδοθεί η απόφαση της αγωγής που εκδικάστηκε χθες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου (διαδικασία εργατικών διαφορών), αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των οδηγών τουριστικών λεωφορείων.

Μέχρι τότε τα μέλη του σωματείου «Κολοσσός» συνεχίζουν κανονικά την απεργία τους, σύμφωνα και με τον πρόεδρο κ. Στέλιο Καπάνταη.
Όπως είναι γνωστό, η αγωγή κατατέθηκε από τους δικηγόρους κ.κ. Κωσταντίνο Ανυφαντή και Αλέξανδρο Μουρίκη για λογαριασμό της ανώνυμης εταιρείας «Ελληνικά Λεωφορεία» και ζητείται από το δικαστήριο να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία, να μην παραταθεί ή επαναληφθεί και να υπάρξει συγκεκριμένη χρηματική ποινή σε περίπτωση παραβίασης.
Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε χθες στις 9 το πρωί οπότε και έγινε πρόσθετη παρέμβαση από την ένωση Τουριστικών Γραφείων της περιοχής μας, διά του δικηγόρου της κ. Χάρη Βασιλειάδη, ενώ το Σωματείο οδηγών τουριστικών λεωφορείων «Κολοσσός» καθώς και τα δύο μέλη της διοίκησης κατά των οποίων στρέφεται προσωπικά η αγωγή, εκπροσώπησαν οι νομικοί κ.κ. Ηλίας Ζωγραφίδης και Σάββας Λυριστής.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσαν ο πρόεδρος του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος και ο πρόεδρος των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων κ. Σωτήρης Δρακιού, ενώ σήμερα θα δώσουν ένορκες καταθέσεις από την πλευρά των ελληνικών λεωφορείων, δύο υπάλληλοι γραφείων κίνησης και από την πλευρά των οδηγών τουριστικών λεωφορείων ο πρόεδρος των ξεναγών κ. Αλέξανδρος Κολιάδης. Οι πρώτοι θα καταθέσουν στον Ειρηνοδίκη Ρόδου και ο κ. Κολιάδης σε συμβολαιογράφο.
Οι καταθέσεις αυτές, μαζί με όλα τα προσκομισθέντα έγγραφα, η δικογραφία καθώς και όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία θα εξεταστούν από την πρόεδρο του δικαστηρίου, για την έκδοση της απόφασης.

Συγκέντρωση συμπαράστασης
Γύρω στις 8:30 χθες το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Ρόδου τα μέλη του Σωματείου οδηγών τουριστικών λεωφορείων που είχαν προσέλθει για να παρακολουθήσουν την εκδίκαση της αγωγής που στρέφεται κατά του Σωματείου αλλά και για να συμπαρασταθούν στα μέλη της Διοίκησης εναντίον των οποίων επίσης στρέφεται.
Μέχρι την έναρξη της δίκης, είχαν ήδη καταφθάσει στα Δικαστήρια εκπρόσωποι από πολλούς φορείς και Σωματεία της περιοχής μας προκειμένου να δείξουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους. Ενδεικτικά, παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας καθώς και άλλα μέλη της Διοίκησης, ο Πρόεδρος του Σωματείου των Ξεναγών κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο Πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάσης Σταμούλης, ο Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στη ΡΟΔΑ και τα ΚΤΕΛ κ. Κοντούδακης, των ιδιωτικών υπαλλήλων, του συλλόγου εργαζομένων στο Δήμο κ.α. Ακόμη, για αρκετή ώρα παρακολούθησε τη δίκη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ. Στράτος Καρίκης, το μέλος της δ.κ. Ρόδου κ. Κώστας Στυλιανού, ο κ. Τάκης Πότσος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» με άλλα στελέχη του ΠΑΜΕ κ.α.

Η δίκη
Λίγα λεπτά μετά τις 9:00 το πρωί ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης, με την αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου να είναι κατάμεστη από τους παραπάνω, ενώ υπήρχε και αυξημένη αστυνομική δύναμη.
Η διαδικασία κύλησε ομαλά. Στην έναρξή της, ο δικηγόρος κ. Ανυφαντής ενημέρωσε ότι εφόσον η υπόθεση επιδικαστεί υπέρ των εντολέων του, τα χρήματα θα διατεθούν στο «Χαμόγελο του παιδιού». Επίσης, ανέφερε ότι ζητούν την άμεση επίτευξη εργασιακής ειρήνης και τη διακοπή της απεργίας και εφόσον γίνουν αυτά τότε θα σταματήσει η διαδικασία.

Ο δικηγόρος κ. Ζωγραφίδης εκπροσωπώντας του εναγόμενους, ανέφερε ότι η Ένωση τουριστικών πρακτόρων κάλλιστα είχε τη δυνατότητα να υπογράψει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) και δήλωσε ότι αρνούνται και αποκρούουν τα όσα τους καταλογίζουν, ενώ τόνισε ότι στόχος της άλλης πλευράς είναι η δημιουργία εντυπώσεων.
Οι μάρτυρες που προσκλήθηκαν να καταθέσουν ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγγος και ο Πρόεδρος των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων κ. Σωτήρης Δρακιού.

Εξετάζοντας τους μάρτυρες, η Πρόεδρος εστίασε, καταρχήν, στο τι έγινε στη σύσκεψη στο Δημαρχείο που είχε συγκαλέσει ο Δήμαρχος, Φώτης Χατζηδιάκος, στις 8 Αυγούστου, με τον κ. Ματσίγγο να απαντάει ότι είχε μείνει με την εντύπωση ότι, έπειτα από τρεισήμισι ώρες, είχαν συμφωνήσει στο σχέδιο της ΣΣΕ και ότι αυτή θα υπογραφόταν τις επόμενες ημέρες.
Ακολούθως, η Πρόεδρος ρώτησε αναλυτικά τους μάρτυρες για το ωράριο και τις συνθήκες εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, όπως και τον αντίκτυπο της απεργίας στο τουρισμό του νησιού. Στα εργασιακά τους θέματα, όπως και στο μισθολογικό, εστίασαν τόσο ο κ. Ζωγραφίδης όσο και ο κ. Ανυφαντής.
Σημειώνεται παρών ήταν και ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων κ. Κατσίβας που από την πλευρά της ενάγουσας τέθηκε στη διάθεση του δικαστηρίου όμως τελικά δεν κατέθεσε.
Η δίκη διήρκεσε περί τις δύο ώρες και μετά το πέρας της διαδικασίας οι παριστάμενοι που παρακολουθούσαν ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Ανακοίνωση των οικοδόμων
«Η Διοίκηση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και συναφών Επαγγελμάτων Ρόδου στηρίζει την κλιμάκωση του αγώνα των Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αίτημα αιχμής, τα εξοντωτικά ωράρια που μπορεί να φτάνουν και να ξεπερνούν τις 20 ώρες την ημέρα, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για την ασφάλεια των επιβατών και των ίδιων των οδηγών.

Η συμμετοχή σε πολλά πρακτορεία ήταν 100%, ενώ στους μεγάλους εργολάβους ξεπέρασε το 70%. Μάλιστα, ορισμένοι οδηγοί, που δεν είχαν πάρει μέρος στην απεργία, στη συνέχεια συσπειρώθηκαν στο σωματείο. Η επιτυχία της απεργίας ανάγκασε τους εργοδότες να μπουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Στη συνέχεια όμως, με διάφορα τερτίπια και προσχήματα αρχικά οι εργολάβοι, οι οποίοι ασκούν τις μεγαλύτερες πιέσεις προκειμένου να μην υπογραφεί σύμβαση και στη συνέχεια η τοπική Ένωση Πρακτόρων, υπαναχώρησαν.
Έτσι οι οδηγοί, αποφασισμένοι να κερδίσουν τη ΣΣΕ, ξεκινούν νέο γύρο κινητοποιήσεων, στις οποίες έχει μεγάλη σημασία να εκφραστεί η έμπρακτη αλληλεγγύη των εργαζομένων όλων των κλάδων.
Η διοίκηση του σωματείου»

Οι οδηγοί ταξί
«Το Σωματείο Αμειβομένων Οδηγών ΤΑΞΙ Ρόδου εκφράζει τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των Εργαζομένων Οδηγών Τουριστικών λεωφορείων Ρόδου, οι οποίοι απεργούν διεκδικώντας, εκτός από ένα ανθρώπινο ωράριο εργασίας, και το δικαίωμά τους για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Για το Δ.Σ του Σωματείου
Ο Πρόεδρος Κοντός Παναγιώτης
Ο Γεν. Γραμματέας Χατζημηνάς Μηνάς»

Διαβάστε ακόμη

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης εξελέγη περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο