Πρέπει να διασφαλιστεί η λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Τη διασφάλιση της λειτουργίας της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ με νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση του καταστατικού της, που λήγει στα τέλη του χρόνου, ζητούν εργαζόμενοι, η Διοίκησή της και σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς που χθες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην πλατεία Δημαρχείου.

Στη 1:00 χθες το μεσημέρι, εργαζόμενοι της Εταιρείας, μέλη της Διοίκησής της και οι εκπρόσωποι Δήμου και Περιφέρειας, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου, όπου βρίσκονταν παραταγμένα και οχήματα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και αναρτώντας πανό πραγματοποίησαν διαμαρτυρία σε μία προσπάθεια η φωνή τους να φθάσει στην Κεντρική Διοίκηση. Στη συνέχεια, επέδωσαν ψήφισμα τόσο στον Δήμαρχο, κ. Φώτη Χατζηδιάκο, όσο και στην Περιφέρεια (σ.σ. το παρέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης επειδή ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος βρισκόταν σε σύσκεψη) με το οποίο τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας όσο και ο Σύλλογος εργαζομένων ζητούν να λάβουν σχετικές αποφάσεις το δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο.

Δηλώσεις
Καταρχήν, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων κ. Νίκος Ρεσβάνης, τόνισε ότι αυτό που ζητούν είναι να στηρίξουν όλοι οι πολιτικοί φορείς του τόπου την πρόληψη και άμεση παρέμβαση σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων. Όπως είπε, έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια τι μπορούν να προσφέρουν, είτε βρίσκονται σε προγραμματική σύμβαση είτε είναι εκτός. Θύμισε, ακόμη, ότι Περιφέρεια μέχρι τώρα τους έχει στηρίξει με 2 εκατ. ευρώ ενώ ο Δήμος τους παραχωρεί τα μέσα και έτσι οι εργαζόμενοι μπορούν να αντεπεξέρχονται σε οποιεσδήποτε ακραίες συνθήκες. Ζητούν, λοιπόν, τη στήριξη, ειδικά των κυβερνόντων ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία της Εταιρείας για άλλα δεκαπέντε χρόνια.

Είπε, ακόμη, ότι χθες ήταν η αρχή των κινητοποιήσεών τους και θα αγωνιστούν με κάθε τρόπο μέχρι να λυθεί το θέμα με νομοθετική ρύθμιση που ανανεώνουν σε Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες σε νησιωτικούς Δήμους, όπως δηλαδή έγινε με την τροποποίηση του άρθρου 100 του Καλλικράτη το 2014.  Μέχρι στιγμής, έχουν λάβει κάποιες υποσχέσεις, ότι θα το περάσουν τον Σεπτέμβριο και μάλιστα ότι θα το εφαρμόσουν και σε άλλους Δήμους ανά την Ελλάδα.

Τη στήριξη της Περιφέρειας στην Εταιρεία μετέφερε ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος κ. Χρήστος Ευστρατίου, λέγοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή έχει αποδείξει ότι εδώ και τέσσερα χρόνια τη στηρίζει και έχει δώσει 2 εκατ. ευρώ. «Η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ είναι ένα εργαλείο πολύ χρήσιμο για το νησί και το αποδεικνύουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», δήλωσε ακόμη.
Το «παρών» έδωσε χθες και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων,  ότι η στήριξή τους είναι αυτονόητη στο αίτημα των εργαζομένων αλλά και όλης της κοινωνίας να συνεχίσει να λειτουργεί μια πάρα πολύ χρήσιμη δομή, η οποία έχει σώσει πάρα πολλές φορές το νησί μας από φυσικές καταστροφές.

Θύμισε, ακόμη, ότι, όταν ψηφιζόταν ο «Κλεισθένης» πριν από ένα μήνα, με κοινή πρωτοβουλία του Σωματείου και του ΕΚΡ είχαν απευθύνει επιστολή και μάλιστα είχαν ετοιμάσει και το άρθρο για να συμπεριληφθεί. Δυστυχώς, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό ωστόσο τώρα που ξανατίθεται επί τάπητος συνολικά το θέμα της πολιτικής προστασίας και της οργάνωσής της σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι, είναι μία ευκαιρία η κυβέρνηση να λύσει το θέμα και να δώσει παράταση στη λειτουργία αυτής της Εταιρείας, η οποία είναι χρήσιμη, ωφέλιμη και αποτελεί αίτημα όλης της κοινωνίας της Ρόδου.

Από πλευράς του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος κ. Αγαπητός Πάλλας, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ανέφερε ότι είχαν συζητήσει με τους βουλευτές για να γίνει μία νομοθετική ρύθμιση με τον Κλεισθένη αλλά δεν έγινε και υποσχέθηκαν ότι τους επόμενους μήνες θα το  περνούσαν από τη Βουλή. Είπε, ακόμη, ότι η Εταιρεία έχει δείξει τα τελευταία χρόνια την προσφορά της, οι εργαζόμενοι είναι πανταχού παρόντες και προσπαθούν για το καλύτερο για το νησί. Για τον ίδιο είναι άδικο και το νησί να χάσει αυτή τη δομή αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους που πολεμούν τόσα χρόνια.
Ζητούν και τη στήριξη του ΕΚΡ ακόμα και της Πυροσβεστικής ώστε να καταθέσουν πλήρη φάκελο στους βουλευτές για να μπορέσει να έχει συνέχεια η Εταιρεία. «Θέλουμε όλο τον κόσμο δίπλα μας», τόνισε ο ίδιος.

Τέλος, ο Διευθυντής της Εταιρείας, κ. Γιωτόπουλος, εξήγησε ότι όλο το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί γιατί Εταιρείες όπως η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ αναφέρει η νομοθεσία ότι με το που λήξει το καταστατικό τους παύουν να λειτουργούν. Δηλαδή στο τέλος του 2018 εάν δεν υπάρξει μία ρύθμιση στο νόμο, η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ όπως την ξέρουμε σήμερα παύει να υφίσταται.
Εδώ και έξι μήνες σχεδόν, έχουν ετοιμάσει τη ρύθμιση οι ίδιοι και την έχουν αποστείλει σε όλα τα κόμματα και σε όλους τους βουλευτές για να την προωθήσουν και να ψηφιστεί αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια με αποτέλεσμα τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν πάρα πολύ και αν δεν γίνει κάτι μέχρι τον Δεκέμβριο μετά θα είναι πάρα πολύ αργά για οποιαδήποτε κίνηση.