Πάνω από 15.000 γιαπράκια έφτιαξαν οι γυναίκες της Σαλάκου

Ακούραστες, με χαμόγελο και κέφι οι γυναίκες της Σαλάκου τύλιξαν και φέτος χιλιάδες ντολμαδάκια για τη γιορτή γιαπρακιού που καθιερώθηκε να πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο χωριό τους και μάλιστα η επιτυχία που γνωρίζει ξεπερνά τα όρια του νησιού.

Η διαδικασία ξεκίνησε την Παρασκευή το πρωί με τη συγκέντρωση των υλικών και την προετοιμασία της γέμισης ώστε να είναι έτοιμη για το τύλιγμα στα αμπελόφυλλα.

Δεκάδες κιλά κιμά, κρεμμυδιών, ντομάτας, μαϊντανού, και ρυζιού χρειάστηκαν και φέτος που μαζί με το μαϊντανό, το δυόσμο, τα καρυκεύματα και φυσικά το ντόπιο ελαιόλαδο, αποτελούν τη μαγική συνταγή των γυναικών της Σαλάκου.

Από μικρά κορίτσια μέχρι και γιαγιάδες έβαλαν ποδιές και όλες μαζί με ιδιαίτερη τεχνική τύλιξαν τα πεντανόστιμα γιαπράκια τους υπό το βλέμμα  ακόμα και τουριστών που τις παρακολουθούσαν και τις φωτογράφιζαν.

Γελαστές με αστεία και πειράγματα γέμισαν πάνω από 100 κατσαρόλες με ντολμαδάκια, που στη συνέχεια τοποθετήθηκαν στα ψυγεία ώστε το Σάββατο να ψηθούν και να μοιραστούν στους επισκέπτες που θα έρχονταν να παρακολουθήσουν το βράδυ τη μεγάλη γιορτή στην περιοχή του Αϊ Γιώργη.

Πάνω από 15.000 γιαπράκια τύλιξαν και φέτος οι γυναίκες του χωριού,  οι οποίες στη συνέχεια πήραν μέρος στο γλέντι που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού μαζί με τους καλεσμένους του πολιτιστικού συλλόγου και του αθλητικού συλλόγου Σαλάκου. Μάλιστα ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου,  Παναγιώτης Εγγλέζος,  απηύθυνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Η συνταγή για τα παραδοσιακά γιαπράκια έχει τις ρίζες της στη Μικρά Ασία και το χαρακτηριστικό τους είναι ο χοντροκομμένος κιμάς και η λεπτότητα στο τύλιγμα του φύλλου., μία συνταγή που έχει διατηρηθεί στο χωριό μέχρι τις μέρες μας. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει καθιερωθεί η γιορτή στη Σάλακο, καθώς η διαφύλαξη της παράδοσης είναι κάτι που ούτως ή άλλως παρατηρείται στο χωριό.