Οι δραματικές εξελίξεις στο τοπικό ΠΑΣΟΚ κατά τις βουλευτικές εκλογές του 1993 !..

Οι δραματικές εξελίξεις στο τοπικό ΠΑΣΟΚ κατά τις βουλευτικές εκλογές του 1993 !..

Οι δραματικές εξελίξεις στο τοπικό ΠΑΣΟΚ κατά τις βουλευτικές εκλογές του 1993 !..

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1246 ΦΟΡΕΣ

Πώς έχασε την έδρα ο Γιάννης Παρασκευάς

Γράφει ο δημοσιογράφος
Γιώργος Ζαχαριάδης

Οι βουλευτικές εκλογές του 1993 ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες με οργιώδες παρασκήνιο !.. Η συμμετοχή του Ανδρέα Παπανδρέου στο ψηφοδέλτιο της Δωδεκανήσου, πυροδότησε μια σειρά από εξελίξεις και έφερε ακόμη και ανατροπές στη λεγόμενη «επετηρίδα» των στελεχών του τοπικού ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα των εκλογών στο νομό μας προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις και ένα κύκλο ατέρμονων συζητήσεων στη Ρόδο και στην Αθήνα και κατέληξε σε μια απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου που δημιούργησε μια δυσαρέσκεια . Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανατρέπεται ύστερα από την απόφαση του βουλευτή Γιώργου Σιμπιλίδη να αποσύρει τη στήριξη του και προκηρύσσονται εκλογές για τις 13 Οκτωβρίου. Τα κόμματα ξεκινούν αμέσως τις προσπάθειες για τον σχηματισμό των ψηφοδελτίων τους και ο Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνει την ίδρυση κόμματος με την επωνυμία «Πολιτική Ά-νοιξη».

Στη Δωδεκάνησο το ΠΑΣΟΚ έχει δύο βουλευτές, τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Κοσμά Σφυρίου, ενώ ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο είχε εκδηλώσει ο Γιάννης Παρασκευάς (που είχε εκλεγεί στις δεύτερες εκλογές του 1989) και ο Γ. Μαύρος από την Κάλυμνο. Η εκτίμηση ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ θα έβγαζε στη Δωδεκάνησο τρεις από τις τέσσερις έδρες και για να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο έπρεπε να βρεθεί ακόμη ένας υποψήφιος. (Στη Νέα Δημοκρατία το ψηφοδέλτιο είχε συμπληρωθεί με τους Αριστοτέλη Παυλίδη, Αναστάσιο Καραμάριο, Βασίλη Τσατσαρώνη, Αντώνη Χατζηαντωνιάδη και Δρόσο Ταυλάριο από την Κάλυμνο).

Ξεκίνησε τότε μια διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ για τον πέμπτο υποψήφιο. Υπήρξαν πολλές επαφές με διάφορα στελέχη, αλλά υπήρξαν αρνήσεις.Βολιδοσκοπήθηκαν (α-κόμη και με πιέσεις από την Αθήνα) ο Γιώργος Γιαννόπουλος (γραμματέας τότε της νομαρχιακής επιτροπής) οι δικηγόροι Βασίλης Παπανικόλας, Φώτης Κωστόπουλος και Γρηγόρης Μοράρης, ο στρατηγός ε.α. Νίκος Χρήστου κ.α. Μάλιστα, αρχικά ο Χρήστου (που ήταν υποψήφιος και τις προηγούμενες εκλογές) δέχτηκε να μετάσχει, αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησε και απέρριψε την πρόταση. Και καθώς πλησίαζε η ημέρα κατάθεσης των υποψηφιοτήτων, η κατάσταση είχε προκαλέσει σχεδόν πανικό, οπότε σε μια από τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της νομαρχιακής επιτροπής πέφτει η ιδέα να βολιδοσκοπηθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της Δωδεκανήσου. Λέγεται ότι την πρόταση έκανε η Ρένα Βενιανάκη.

Άρχισαν αμέσως επαφές με την Χαριλάου Τρικούπη και ο Κώστας Σκανδαλίδης ανέλαβε να ενημερώσει τον Ανδρέα, ενώ έγιναν και διάφορα άλλα τηλεφωνήματα από τη Ρόδο ώστε να δεχτεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την πρόταση. Πράγματι ο Παπανδρέου δέχτηκε την τελευταία μέρα υποβολής των υποψηφιοτήτων (σαν προχτές 21 Σεπτεμβρίου) και άρχισε ένας αγώνας δρόμου ώστε να προλάβουν να κατατεθεί έγκαιρα η αίτηση στο Πρωτοδικείο της Ρόδου, πράγμα που επιτεύχθηκε τελικά!..

¨Όπως αναμενόταν το ΠΑΣΟΚ στη Δωδεκάνησο εξέλεξε τρεις βουλευτές και το θέμα που δημιουργήθηκε ήταν εάν ο Ανδρέας Παπανδρέου θα επέλεγε την έδρα της Δωδεκανήσου ή την έδρα της Α΄ Αθήνας που ήταν και εκεί υποψήφιος. Οι διαβουλεύσεις πήραν τεράστια έκταση «για να προτιμήσει ο Ανδρέας την έδρα της Αθήνας και να αφήσει την έδρα της Δωδεκανήσου στο Γιάννη Παρασκευά που ήταν τρίτος σε σταυρούς».

Εάν ο Ανδρέας προτιμήσει την Αθήνα, τότε έμενε εκτός Βουλής η ηθοποιός Ελένη Ανουσάκη που ήταν πρώτη επιλαχούσα. Μάλιστα σε τυχαία συνάντηση της Ανουσάκη με τον Σκανδαλίδη σε εστιατόριο της Αθήνας, η γνωστή ηθοποιός επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του Δωδεκανήσιου βουλευτή ε-πειδή «ενεργούσε για να προτιμήσει ο Ανδρέας την έδρα στην Αθήνα».

Τελικά- και προς γενική απογοήτευση στη Δωδεκάνησο-ο Παπανδρέου δεν προτίμησε την Αθήνα και λέγεται ότι τον καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του έπαιξε ο Γιάννης Αλευράς για τους δικούς του λόγους. Έτσι ο Ανδρέας παρέμεινε βουλευτής Δωδεκανήσου μέχρι το θάνατό του (23 Ιουνίου 1996) και ο Γιάννης Παρασκευάς διορίστηκε νομάρχης Δωδεκανήσου.

Ο Γιάννης Παρασκευάς ορκίστηκε και βουλευτής μετά το θάνατο του Ανδρέα μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ακολούθησαν οι νομαρχιακές εκλογές και ο Γιάννης Παρασκευάς εξελέγη πανηγυρικά από τον πρώτο γύρο, με βασικό αντίπαλο (από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας) τον Δρόσο Ταυλάριο.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»