Ξεκινούν τα έργα για  την ανάδειξη του Ροδινιού

Εκτεταμένα έργα και παρεμβάσεις για την ανάδειξη και την προστασία του πάρκου του Ροδινιού πρόκειται να ξεκινήσουν το προσεχές χρονικό διάστημα, όπως ανακοινώθηκε χθες τόσο από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσο και από τον δήμο της Ρόδου.

Τα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 560.000 ευρώ. Όμως και πάλι δεν επαρκούν για να αναδειχθεί το πάρκο που θεωρείται δικαίως ως ένα από τα ομορφότερα στη χώρα.

Η ανάδειξη και η προστασία του Ροδινιού αποτελεί διακαή πόθο των κατοίκων του νησιού, που θεωρούν ότι ήδη θα έπρεπε να έχει γίνει κάτι τέτοιο εδώ και χρόνια κι όχι να παρουσιάζει το πάρκο την απαράδεκτη εικόνα που βλέπουμε όλοι.

Από την άποψη αυτή οι εξελίξεις μπορούν να θεωρηθούν θετικές, φτάνει βέβαια να ξεκινήσουν το συντομότερο τα έργα και να βρεθούν και επιπλέον κονδύλια για τη συνέχεια, αλλιώς θα έχουμε μία από τα ίδια.


Για την έγκριση της χρηματοδότησης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους τόσο ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκος όσο και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με ξεχωριστές ανακοινώσεις, υποσχόμενοι ότι το πάρκο θα αποκτήσει την παλιά του αίγλη.
Αυτό ακριβώς είναι που επιθυμούν και οι κάτοικοι του νησιού, ανεξάρτητα από το ποιος έκανε τις μελέτες και τις διαδικασίες και ποιος ενέκρινε τη χρηματοδότηση.

Τα έργα στο Ροδίνι θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και κυρίως να ολοκληρωθούν έτσι ώστε να αποκτήσει η πόλη και το νησί γενικότερα ένα πάρκο που θα αποτελέσει πόλο επισκέψεων και ψυχαγωγίας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. 
Σε αυτό το αποτέλεσμα θα κριθούν άλλωστε από τον κόσμο οι προσπάθειες και του δήμου Ρόδου και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Για την εξέλιξη από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανακοινώθηκαν τα εξής: 
Στην προέγκριση υπογραφής σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου της προστασίας και ανάδειξης του Πάρκου του Ροδινιού, προέβη χτες η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» για την έναρξη των έργων στο εμβληματικό σημείο της πόλης της Ρόδου.

Σημειώνεται ότι στόχος της παρούσας Περιφερειακής Αρχής, από  το ξεκίνημα της θητείας της,  ήταν, ένας τόπος αναπόσπαστα συνδεδεμένος με τις αναμνήσεις που Ροδίτες και επισκέπτες της Ρόδου, “κουβαλούν” από τις πιο όμορφες εποχές του νησιού, τότε που το Ροδίνι βρισκόταν στο επίκεντρο της κοινωνικής, πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας,  να γίνει ξανά κομμάτι της καθημερινότητας, της ζωής της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενέκρινε το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του Υποέργου1 «Προστασία και Ανάδειξη Πάρκου Ροδίνι» της ομότιτλης Πράξης , συνολικού προϋπολογισμού 560.000 ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες. 

Η ένταξη της Προστασίας και Ανάδειξης Πάρκου Ροδίνι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, από το οποίο χρηματοδοτείται,  κατέστη δυνατή μετά την ολοκλήρωση των μελετών από τον Δήμο Ρόδου.

Με απόφαση του  Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου,  το έργο εντάχθηκε τελικά τον Αύγουστο 2017 στον Άξονα Προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.


Το έργο αφορά στην αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη του πάρκου του Ροδινού, το οποίο έχει κηρυχθεί ως χώρος χρήζων ειδικής προστασίας, καθόσον αποτελεί, από αισθητικής και ιστορικής απόψεως, τοπίο ιδιαίτερης σημασίας. Η ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του πάρκου, αποτελούσε στην αρχαιότητα τμήμα της ροδιακής νεκρόπολης, αλλά ταυτόχρονα, λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ήταν χώρος περιπάτου και αναψυχής, λειτουργία η οποία έχει διατηρηθεί έως σήμερα.  

Η προστασία και ανάδειξη θα επιτευχθεί με περιορισμένες και ήπιες παρεμβάσεις, προκειμένου να διατηρηθεί και να αξιοποιηθεί ο χαρακτήρας του πάρκου.    Στις εργασίες περιλαμβάνεται ο καθαρισμός των λιμνών από φερτά υλικά  κλπ,  ο καθαρισμός των μονοπατιών  και η ανάδειξη του πρασίνου εντός του πάρκου.  Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν με κάθε πρόσφορο μέσο, ακόμη και με τα χέρια όπου αυτό απαιτείται.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται οι ακόλουθες εργασίες, που θα εξωραΐσουν και θα αναδείξουν το φυσικό κάλλος του πάρκου:
• Διαμόρφωση μονοπατιών πρόσβασης και περιπάτου
• Καθαρισμός μονοπατιών και διαμόρφωση της επιφάνειάς τους
• Επένδυση των τοίχων με λιθοδομή από πωρόλιθο
• Αποκατάσταση και συμπλήρωση των λιθόκτιστων κλιμάκων του πάρκου
• Επισκευή των σκαλοπατιών με προσθήκη δόμων πωρόλιθου
• Αποκατάσταση και συμπλήρωση των καθιστικών, των λιθόκτιστων τοιχίσκων και των λίθινων οριοδεικτών
• Καθαρισμός και αποκατάσταση φρεατίων του πάρκου
• Αντικατάσταση και συμπλήρωση των ξύλινων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων κατά μήκος των διαδρόμων του πάρκου και της γέφυρας
• Συντήρηση και επισκευή γεφυρών
• Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και αστικού εξοπλισμού κ.ά.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Έλαβε, χθες την έγκριση ο Δήμος Ρόδου από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την υπογραφή σύμβασης ανάθεσης εκτέλεσης του έργου «Προστασία και Ανάδειξη Πάρκου Ροδίνι», συνολικού προϋπολογισμού 560.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι μετά από δύο χρόνια εντατικών ενεργειών του Δήμου για την εκπόνηση της μελέτης και συγκέντρωσης των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, ο Δήμος Ρόδου μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου από ευρωπαϊκούς πόρους, ολοκλήρωσε τη διαδικασία επιλογής αναδόχου. 

Ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, σαφώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, ευχαρίστησε τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης για την ανταπόκρισή τους στο αίτημα επανεξέτασης του θέματος και την κατά νόμο θετική απόφαση. Επίσης ευχαρίστησε και τα στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου (Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού) για την έως σήμερα προσπάθειά τους. 

Το έργο θα εκτελεστεί με έκπτωση 52,82 % αφήνοντας περιθώριο για τη χρηματοδότηση και άλλων παρόμοιων έργων από το σχετικό πρόγραμμα του  Άξονα Προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014–2020» που  συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Με την εξέλιξη αυτή, ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση του εργολάβου μέσα στο Νοέμβριο. Με τον τρόπο αυτό τηρείται το χρονοδιάγραμμα που εξ’ αρχής είχε θέσει η Δημοτική Αρχή, ώστε αφενός οι εργασίες να γίνουν εκτός τουριστικής περιόδου και αφετέρου να είναι έτοιμο το πάρκο να φιλοξενήσει τους επισκέπτες του νησιού, αλλά κυρίως τους κατοίκους της Ρόδου (που ομολογουμένως τους έχει λείψει) το καλοκαίρι του 2019. 

Το Ροδίνι  χαρακτηρίζεται ως ένα από τα αρχαιότερα του κόσμου. Χρονολογείται η λειτουργία του γύρω στον 3ο με 4ο αι. π.Χ., ταυτόχρονη με την ίδρυση της πόλης της Ρόδου. Τμήματα της αρχαίας νεκρόπολης ακριβώς πάνω από το πάρκο μαρτυρούν και επιβεβαιώνουν την ύπαρξή του, όπου υπάρχουν διάφοροι τάφοι σε λαξευτούς βράχους, μέρος οικογενειακού τάφου αφιερωμένου στον Πτολεμαίο τον Α΄.

Το πάρκο Ροδινιού αποτελεί πνεύμονα οξυγόνου μέσα στην πόλη και έχει κηρυχθεί ως χώρος ειδικής προστασίας, σύμφωνα και με την υπ. αρ. 23839/ΦΕΚ 323Β/13-5-1969 απόφαση του υπουργού Προεδρίας καθώς «αποτελεί από αισθητικής και ιστορικής απόψεως τοπίον ιδιαιτέρας σημασίας». 


Οι εργασίες που θα εκτελέσει ο εργολάβος στη φάση αυτή, αφορούν στην αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη του πάρκου του Ροδινιού, με:
- τη διαμόρφωση μονοπατιών πρόσβασης και περιπάτου,
- αποκατάσταση και ανακατασκευή των αναλημματικών τοίχων των πρανών,
- την πλήρωση των λιθόκτιστων κλιμάκων, των καθιστικών και των λιθόκτιστων τοιχίσκων και λίθινων οριοδεικτών,

- τον καθαρισμό των οχετών και φρεατίων του πάρκου, των λιμνών από τα φερτά υλικά, κορμούς δέντρων κ.λπ. εντός αυτών, των μπαζωμένων τεχνικών, ερεισμάτων, διαδρόμων και μονοπατιών εντός του πάρκου (με χειρωνακτικό καθαρισμό) 
- αντικατάσταση και συμπλήρωση των ξύλινων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων κατά μήκος των διαδρόμων του πάρκου και στις γέφυρες, επισκευή γεφυρών 
- και τέλος την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και αστικού εξοπλισμού.

«Το Ροδίνι έχει ιδιαίτερη θέση στους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής και θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα που θέσαμε» δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.  Ανακοίνωσε μάλιστα και την τελική φάση ανάδειξης του Ροδινιού, ένα έργο ενός εκατομμυρίου ευρώ που θα εκτελεστεί μέσω Προγραμματικής Σύμβασης, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η μελέτη που έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, θα διαβιβαστεί τις επόμενες ημέρες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που ήδη έχει εντάξει το έργο στο Τεχνικό της Πρόγραμμα  και προβλέπεται να εκτελεστεί με τη σειρά του, την επόμενη χειμερινή περίοδο, ώστε, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, «να αποδοθεί ολοκληρωμένο στους Ροδίτες, και πάλι ένα ειδυλλιακό τοπίο, μια ζωντανή πνοή στο νησί της Ρόδου, που όπως και παλιότερα θα είναι ένας απέραντος κήπος επιβλητικής φυσικής ομορφιάς. Οι Ροδίτες θα έχουν την πόλη που τους αξίζει».

Καλά τα νέα και για το Ρέμα Ψίνθου
Ένα ακόμη ρέμα, αυτό της Ψίνθου, βρίσκει το δρόμο του για την αποκατάσταση και ανάδειξή του. Την Παρασκευή κοινοποιήθηκε στο Δήμο Ρόδου η αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης με τίτλο «Δράσεις για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς», (με κωδικό ΝΑΙΓ67, Α/Α ΟΠΣ: 2551), στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 02  «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ.

Η πρόταση του Δήμου Ρόδου για την εκτέλεση του έργου «Ανάδειξη Ρεματιάς Ψίνθου», προϋπολογισμού 327.000,00 ευρώ, έλαβε θετική αξιολόγηση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και αναμένεται τις επόμενες ημέρες η τελική απόφαση έγκρισης χρηματοδότησης του έργου από το παραπάνω πρόγραμμα.

Ο Δήμαρχος Ρόδου έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του Δήμου να είναι σε ετοιμότητα ώστε με την έκδοση της παραπάνω απόφασης, να προχωρήσουν άμεσα τη διαδικασία προκήρυξης του έργου και στις αρχές του νέου έτους να εγκατασταθεί και εδώ εργολάβος.

Οι εργασίες που θα γίνουν, αφορούν στην ανάδειξη και διατήρηση του φυσικού τοπίου, της χλωρίδας και της πανίδας του ρέματος της Ψίνθου, στη διαμόρφωση ανοικτών χώρων προσέλκυσης επισκεπτών και παρεμβάσεις στην περιοχή βόρεια της πηγής «Φασούλι» και στην τεχνητή λίμνη στο φράγμα και συγκεκριμένα σε τέσσερα τμήματα:
α. Στο διάδρομο περιπάτου που ξεκινά από το ύψος του Δημοτικού Σχολείου, διατρέχει τη ρεματιά και καταλήγει στην πλατεία των πηγών «Φασούλι», με νέα πλακόστρωση, διαπλάτυνση, δημιουργία καθιστικών.

β. Στην πλατεία της πηγής «Φασούλι», με δημιουργία ξύλινης πέργκολας με καθιστικά και  ανακατασκευή του διαδρόμου (ράμπας) από την πλατεία στην επαρχιακή οδό.

γ. Στο χώρο του νερόμυλου, με πλακόστρωση, δημιουργία καθιστικών και διαμόρφωση που προβλέπεται με γνώμονα  τυχόν μελλοντικές παρεμβάσεις για την αναστήλωση του νερόμυλου και την ένταξή του στη διαμόρφωση και ανάδειξη της ρεματιάς.

δ. Στη γέφυρα ενοποίησης που ενώνει τον χώρο δυτικά του φράγματος (κτήριο έκθεσης ψαριού «γκιζάνι») με τον χώρο ανατολικά του φράγματος (χώρος υπό διαμόρφωση μπροστά από τον νερόμυλο), με κατασκευή μεταλλικής γέφυρας.