Θα επιβληθούν πρόστιμα  από τη ΔΕΥΑΡ σε είκοσι παραβάτες

Δραστικά μέτρα είναι αποφασισμένη να λάβει η Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ,  η οποία έχει προχωρήσει ήδη στην επιβολή προστίμων για  να πατάξει τη μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία, που οδηγεί σε φαινόμενα όπως το πρόσφατο με τα λύματα στην Παλιά Πόλη, όσο και για να εισπράξει παλιές οφειλές, και για τον λόγο αυτό θα προβεί σε διακοπή υδροδότησης σε ξενοδοχεία από την 1η Νοεμβρίου!

 

Για τα θέματα αυτά ενημέρωσαν, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης και ο Αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Καρατζιάς.


Καταρχήν, όσον αφορά το πρώτο θέμα, μετά την ιδιαίτερα άσχημη εικόνα που δημιουργήθηκε πρόσφατα με τα λύματα στην Παλιά Πόλη, ο κ. Μανωλάκης, είπε ότι, όπως δεσμεύτηκαν μετά το περιστατικό αυτό, ξεκίνησαν τους ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για να δουν κατά πόσον εφαρμόζουν τη νομοθεσία περί λιποσυλλεκτών και που εναποθέτουν τα λύματά τους.


Ενημέρωσε, λοιπόν, ότι έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι εδώ και μία εβδομάδα και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου είκοσι παραβάτες οι οποίοι δεν τηρούν τα νόμιμα και όταν ολοκληρώσουν τους ελέγχους, επειδή πιστεύουν ότι οι παραβάτες είναι πολλοί περισσότεροι, η Επιχείρηση προτίθεται να προχωρήσει σε όλα τα νόμιμα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Ωστόσο, επεσήμανε ότι, σε πρώτη φάση, δεν θα εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους αλλά θα περιοριστούν στην επιβολή προστίμων και θα ασκήσουν πίεση στους συγκεκριμένους παραβάτες για να τακτοποιήσουν τις ελλείψεις αυτές διότι δεν θέλουν να προχωρήσουν και στην επιβολή διοικητικών προστίμων, όπου εκεί εμπλέκεται η δικαιοσύνη. Θεωρούν ότι μέσα από καλή συνεργασία, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν, θα επιλύσουν το πρόβλημα ώστε να μην παρουσιαστεί ξανά το φαινόμενο αυτό.


Διεμήνυσε, όμως, ότι αν δουν ότι κάποιοι εξακολουθούν να παραβαίνουν τη νομοθεσία, εκεί θα πάνε και στην επιβολή διοικητικών προστίμων και από εκεί και πέρα θα αναλάβει η δικαιοσύνη.


Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, πιστεύουν ότι δεν είναι  μόνο αυτοί οι είκοσι, κάτι που θα φανεί με τη συνέχεια των ελέγχων, ευελπιστούν ωστόσο να είναι όσο γίνεται λιγότεροι. Για το ύψος των προστίμων που θα επιβληθούν, είπε ότι το διερευνούν από κοινού η Υπηρεσία Αποχέτευσης και η νομική υπηρεσία. Επανέλαβε, πάντως, ο κ. Μανωλάκης, ότι σκοπός τους δεν είναι να εξοντώσουν τους επιχειρηματίες αλλά να υπάρχει σεβασμός στους νόμους και στην Επιχείρηση και να μην ξαναδημιουργηθεί το φαινόμενο αυτό.

 

Κόβουν το νερό σε ξενοδοχεία
Στη συνέχεια, έκανε γνωστό ότι ενημέρωσε τους ξενοδόχους ότι από την 1η Νοεμβρίου, που τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι κλειστά, η Επιχείρηση θα προχωρήσει σε διακοπές υδροδότησης σε ξενοδοχεία που οφείλουν και θα στείλουν όλες τις επιστολές στις αρμόδιες υπηρεσίες (σ.σ. ΠΥΡ, ΕΟΤ κτλ.), και προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν θέμα ανάκλησης αδειών, καλό θα ήταν να προσέλθουν και να τακτοποιήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Μάλιστα, ήδη τους έχουν ενημερώσει και εγγράφως τους ξενοδόχους οπότε, όπως είπε, δεν αιφνιδιάζουν κανέναν αλλά σεβόμενοι απόλυτα τους επισκέπτες και για να μην δημιουργήσουν σοβαρά θέματα, θεώρησαν σκόπιμο να παρατείνουν για λίγο την περίοδο χάριτος, όμως κλείνουν τα ξενοδοχεία τέλη του Οκτώβρη και καλό θα ήταν οι ξενοδόχοι που οφείλουν στη ΔΕΥΑΡ να σπεύσουν και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.


Όσο για το ύψος των οφειλών, είπε ότι οι συσσωρευμένες δεν είναι μεγάλες, όλοι οι ξενοδόχοι έχουν τρέχουσες οφειλές την περίοδο του καλοκαιριού, ωστόσο αυτές τις τακτοποιούν. Ανέφερε ότι είναιν γύρω στους 15 ξενοδόχους που έχουν συσσωρευμένες οφειλές από παλαιότερα έτη και κυρίως αυτούς αφορά η ενέργεια αυτή. Το ποσό είναι περίπου το 50% των συνολικών οφειλών που είναι σε καθυστέρηση προς την Επιχείρηση, οι οποίες ανέρχονται στα 45 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, από αυτές τα 20 εκατ. ευρώ περίπου είναι οφειλές που προέχονται γενικά από τον επιχειρηματικό κλάδο.

 

Καθαρισμός φρεατίων
Ο καθαρισμός των φρεατίων έχει γίνει σε ένα ποσοστό αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί επειδή το προσωπικό είναι λίγο για να κάνουν το σύνολο, ωστόσο βάσει εμπειρίας θέτουν σε προτεραιότητα τις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, με τη βοήθεια και των Προέδρων των κοινοτήτων. Πάντως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, ευελπιστούν ότι θα καθαριστεί το μεγαλύτερο μέρος τους, όχι όμως στο σύνολο του νησιού.


Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζιάς, είπε ότι είναι ένα μεγάλο καρκίνωμα και αυτό, σε πολλές περιοχές,  αφού παρατηρείται το φαινόμενο, κάποιοι να βγαίνουν τα βράδια και να ρίχνουν λύματα μέσα στα όμβρια που δεν είναι συνδεδεμένοι. Ωστόσο, δεν γίνονται επώνυμες καταγγελίες. Είπε ακόμη ότι το θέμα αυτό είναι πολύ παλιό και τώρα βάζουν ως προϋπόθεση στις νέες συνδέσεις τη σύνδεση με την αποχέτευση. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 80% των φρεατίων τη πόλης έχουν καθαριστεί αλλά είναι 5000 τα φρεάτια των ομβρίων και καλό είναι και οι  πολίτες να βοηθούν στον καθαρισμό αυτών που βρίσκονται δίπλα στο σπίτι τους.