Πάνω στο τραπέζι η διάσπαση του δήμου Ρόδου

Πάνω στο τραπέζι η διάσπαση του δήμου Ρόδου

Πάνω στο τραπέζι η διάσπαση του δήμου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4171 ΦΟΡΕΣ

Η Ρόδος είναι στις εξώφθαλμες περιπτώσεις, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης

Πάνω στο τραπέζι είναι το θέμα της διάσπασης του δήμου της Ρόδου, για το οποίο πάντως οι τοπικοί παράγοντες δεν έχουν ιδέα!

Το γεγονός ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προκύπτει πλέον από δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος αναφέρθηκε στο νησί της Ρόδου.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “news 24/7” προανήγγειλε αλλαγή στο χωροταξικό του “Καλλικράτη” αλλά μετά τις εκλογές.

«Το χωροταξικό είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το προσεγγίζουμε με πρόχειρες παρεμβάσεις προεκλογικά ενώ το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπιστούν κάποιες εξώφθαλμες περιπτώσεις, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά». Αυτό δήλωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “news 24/7” ο υπουργός εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνοντας ότι «μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση που θα απαντάει στις νέες συνθήκες».

Οι δηλώσεις του κ. Χαρίτση, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις φήμες περί διάσπασης του δήμου Ρόδου, που υπήρχαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Τοπικά στελέχη πάντως του ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνητικοί παράγοντες έχουν διαμηνύσει κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει θέμα διάσπασης του δήμου Ρόδου», σε αντίθεση με άλλα νησιά όπως η Λέσβος και η Κέρκυρα, που υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων αυτών, υπάρχει στο τραπέζι και το θέμα της Ρόδου όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κατεξοχήν αρμόδιου υπουργού κ. Χαρίτση, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.
Δεν αποκλείεται να υπάρχουν κάποιοι και σε τοπικό επίπεδο που να επεξεργάζονται σενάρια για διάσπαση του δήμου Ρόδου, στο πλαίσιο ενδεχομένως και ευρύτερων πολιτικών σχεδιασμών.
Με δεδομένο πάντως ότι ο κ. Χαρίτσης θα φέρει σύντομα στη Βουλή τη σχετική ρύθμιση, το θέμα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Όπως πάντως έχει διευκρινιστεί παλαιότερα, σε περίπτωση διάσπασης, θα απαιτηθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, πράγμα που σε ό,τι αφορά τη Ρόδο δεν φαίνεται να είναι δυνατόν, αφού η συντριπτική πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων έχει ταχθεί υπέρ του ενιαίου δήμου.
Ακόμα όμως και σ’ αυτή την περίπτωση, εφόσον υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να “σπάει” την αρχή «ένας δήμος ανά νησί» είναι πιθανόν το νέο δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου, να κινήσει τη διαδικασία διάσπασης (σ.σ. παλαιότερα είχε τεθεί επίσης και το θέμα δημοψηφίσματος).

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς