Ένας Γάλλος γράφει για τον Αλέκο Παναγούλη

Στις 17 Νοεμβρίου 1968, ο Αλέκος Παναγούλης, 29 ετών, καταδικάζεται σε θάνατο από το Έκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας. Στις 13 Αυγούστου 1968, προσπαθεί να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, τοποθετώντας β­όμβα στο δρόμο του.

Αυτή η πράξη αντίστασης στη δικτατορία των συνταγματαρχών γνωρίζει παγκόσμιο αντίκτυπο. Ένας νεαρός Γάλλος δικηγόρος, ο Denis Langlois, ακολουθεί ολόκληρη τη δίκη ως διεθνής παρατηρητής, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. "Πρόκειται για μια αληθινή πολιτική δολοφονία που προορίζεται να συγκαλύψει την αδυναμίας ενός καθεστώτος, το οποίο τίθεται πλήρως υπό αμφισβήτηση από τις επαναστατικές αντιδράσεις του ελληνικού λαού" δηλώνει για την απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου.

Ο νεαρός δικηγόρος έχει την ίδια ηλικία με τον Παναγούλη και εντυπωσιάζεται από το θάρρος του, ενώ το παράδειγμά του τού σημαδεύει τη ζωή. Όταν επιστρέφει στο Παρίσι, του αφιερώνει ένα βιβλίο, που δημοσιεύθηκε το 1969.

Ο Παναγούλης δεν εκτελέστηκε αλλά πεθαίνει σε ηλικία 37 ετών. Σήμερα έχει καθιερωθεί  ως σύμβολο του αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στη δικτατορία,  στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Είναι ο τραγικός ήρωας που, διακινδυνεύοντας τη δική του ζωή, προσπαθεί να σκοτώσει τον τύραννο. Με την ευκαιρία των 50 χρόνων της δίκης ο Denis Langlois, ακτιβιστής για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκδίδει στη Γαλλία μια νέα έκδοση του βιβλίου του.

Ο τίτλος του είναι χαρακτηριστικός: «Αλέκος Παναγούλης, το αίμα της Ελλάδας» (Panagoulis, Le sang de la Grèce).
Για όποιον ενδιαφέρεται, αντίγραφο του βιβλίου θα υπάρξει σύντομα στη δημοτική βιβλιοθήκη της Ρόδου καθώς και στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.