Θα υπογραφεί μνημόνιο για συνεργασία στην Παλιά Πόλη

Θα υπογραφεί μνημόνιο για συνεργασία στην Παλιά Πόλη

Θα υπογραφεί μνημόνιο για συνεργασία στην Παλιά Πόλη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 385 ΦΟΡΕΣ

Κατά τη διάρκεια του σημερινού συνεδρίου

Την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένες εξαγγελίες από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, ώστε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να υπογραφεί η (πολυπόθητη) προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη, περιμένει ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, σήμερα, κατά την έναρξη του Συνεδρίου για την επέτειο των τριάντα χρόνων από την ένταξή της στον Οργανισμό Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΟΠΠΠΚ) της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Αναφερόμενος σ’ αυτό, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, ο Δήμαρχος μίλησε για ένα σημαντικό συνέδριο που ξεκινάει σήμερα το πρωί στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και είπε ότι είχε μία συνεννόηση με τον Γ.Γ. του Οργανισμού και την κα Λη Μηναΐδη, η οποία είναι η εκπρόσωπός μας στην ΟΥΝΕΣΚΟ, και έτσι αποφάσισαν να διοργανώσουν αυτό το διήμερο συνέδριο, προσκαλώντας και πρέσβεις καλής θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ, Δημάρχους πόλεων που είναι επίσης ενταγμένες στον Οργανισμό και βέβαια το Υπουργείο Πολιτισμού, που είναι συνδιοργανωτής.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, προσβλέπει πια σε θετικά αποτελέσματα. Καταρχήν, στο συνέδριο θα γίνει ένας απολογισμός για το ποια ήταν τα οφέλη της ένταξης όλα αυτά τα χρόνια, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μνημείο και τι προοπτικές υπάρχουν για το μέλλον αφού η ΟΥΝΕΣΚΟ απαιτεί για τις πόλεις αυτές να υπάρχει ένα σχέδιο στρατηγικής, βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Αυτό, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, στα τριάντα χρόνια δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα.

Με αφορμή την επέτειο αυτή, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ο κ. Τέρης Χατζηιωάννου αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος έχουν μεταβεί αρκετές φορές στο Υπουργείο για να προωθήσουν το γνωστό θέμα της πολυπόθητης προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη.

Το πρώτο αποτέλεσμα, λοιπόν, που αναμένεται από αυτό το Συνέδριο είναι ένα Μνημόνιο συνεργασίας, γραπτό πλέον, με το ΥΠΠΟ. Αυτό θα έχει έναν χρονικό ορίζοντα τριών μηνών οπότε και προσδοκούν στην υπογραφή της νέας π.σ. Αυτό πιστεύεται ότι θα ανακοινωθεί από τον Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνο Στρατή, όπως και ποιοι είναι οι στόχοι της κυβέρνησης για την αξιοποίηση γενικά και των ακινήτων του δημόσιου, του ΤΑΠΑ, εντός του Μνημείου.

Το δεύτερο είναι η συζήτηση που θα διεξαχθεί υπό την Προεδρία του Γ.Γ. του Οργανισμού και με τη συμμετοχή Δημάρχων των πόλεων που είναι ενταγμένες αλλά ταυτόχρονα έχουν και λιμάνια. Επειδή έχουμε ένα πρόβλημα με την κρουαζιέρα τα τελευταία χρόνια και οι λόγοι, όπως είπε είναι γνωστοί, γεωπολιτικοί και άλλοι, στόχος είναι να δημιουργήσουν ένα δίκτυο των πόλεων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στον τομέα της κρουαζιέρας.

«Να διασυνδέσουμε, δηλαδή, αυτές τις πόλεις μέσω της κρουαζιέρας», είπε ο κ. Χατζηδιάκος, κάτι που θα λειτουργήσει προσθετικά στον αριθμό των προσεγγίσεων κρουαζιεροπλοίων. Παράλληλα, θα ζητήσουν και από τις Εταιρίες να καταθέσουν προτάσεις και οι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, που έρχονται να καταθέσουν τις προτάσεις τους, όπως και τις διασυνδέσεις που έχουν με τις μεγάλες Εταιρίες.

«Θεωρώ ότι κάνουμε μία αναδρομή αλλά σχεδιάζουμε και το μέλλον εσωτερικά της Μεσαιωνικής Πόλης μέσω του ΥΠΠΟ αλλά και με μία εξωστρέφεια, σε συνεργασία και με τις αντίστοιχες πόλεις, από το Ντουμπρόβνικ μέχρι τη Χάιφα, μέχρι αντίστοιχο λιμάνι της Τυνησίας, το Μαρόκο, τη Μάλτα κτλ.», είπε.
Κλείνοντας, ο Δήμαρχος είπε ότι, σήμερα, περιμένει να ακούσει δεσμεύσεις από τον Υφυπουργό και όχι κάποιες εξαγγελίες ενδεχομένως προεκλογικού χαρακτήρα.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου