Σοβαρό πρόβλημα στα νησιά με τους δασικούς χάρτες

Σοβαρό πρόβλημα στα νησιά  με τους δασικούς χάρτες

Σοβαρό πρόβλημα στα νησιά με τους δασικούς χάρτες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 486 ΦΟΡΕΣ

Ετοιμάζεται να κατατεθεί κείμενο για νομοθετική παρέμβαση

Να «παγώσει» άμεσα η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών και να ξεκινήσει διάλογος προκειμένου να αποκατασταθούν τα σημεία του ΠΔ 32/2016, τα οποία συνιστούν βίαιη υφαρπαγή των πατρογονικών ιδιοκτησιών στα νησιά, ζητούν από την κυβέρνηση ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και οι επικεφαλής των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της Δωδεκανήσου, αίτημα το οποίο διατύπωσαν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, της οποίας προηγήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Περιφερειάρχη.

Στη σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκε η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να καταρτισθεί πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση που θα αποτρέψει το διαλυτικό για τις νησιωτικές κοινωνίες χτύπημα, έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Βασίλης Περίδης, ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας Δήμου Ρόδου και μέλος της Επιτροπής Κτηματολογίου, Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Φιλιππάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων – Τοπογράφων, Παναγιώτης Τσιράκος.

Ανάλογη σύσκεψη έγινε προ ημερών και στη Σύρο, στο γραφείο του Περιφερειάρχη, με τα μέλη του Συλλόγου Μελετητών-Μηχανικών του Νομού Κυκλάδων.
Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, σε όλους τους τόνους διατύπωσε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία από την ένταξη στους δασικούς χάρτες και εκτάσεων που είναι χαρακτηρισμένες εως σήμερα ως αγροτικές ή χορτολιβαδικές, διαδικασία που ισοδυναμεί με δήμευση των ιδιωτικών περιουσιών και με ακόμα μεγαλύτερες παρενέργειες και από αυτές ακόμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Το κείμενο της νομοθετικής παρέμβασης που συντάσσεται για να κατατεθεί αρμοδίως μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα προτείνει ορθολογικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, καλύπτοντας τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε χαρακτηριστικά : «Είναι δυσάρεστο και ανησυχητικό να διαπιστώνουμε σήμερα ότι ο καταχτητής είχε μία πολύ συγκεκριμένη αποικιοκρατική στόχευση, να αποξενώσει τον τοπικό πληθυσμό από την περιουσία του ώστε να εγκαθιδρύσει εδώ την κυριαρχία του.

Είναι αδιανόητο 70 χρόνια μετά την απελευθέρωσή μας να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις ίδιες επιδιώξεις. Είναι ώρα συναγερμού… εμείς συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα δεν πρόκειται να γίνουμε…
Το πρώτο μας μέλημα είναι να ενημερώσουμε την κοινωνία, καθώς έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις ως μέτρο ακόμα και από το μέτρο της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Οι επιπτώσεις επηρεάζουν τη ζωή στα νησιά, με αρνητικό τρόπο.

Ο αγώνας που έχουμε να δώσουμε είναι αγώνας υπέρ δικαίων για να προστατευτεί το δικαίωμα των πολιτών στην ιδιωτική περιουσία. Από πλευράς μας είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε όπου χρειαστεί και με όποιο τρόπο για να υπερασπιστούμε τα νησιά μας, από το κύμα βίας που υπονομεύει την κοινωνία. Στα νησιά μάλιστα το θέμα αποκτά και εθνική σημασία καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ερήμωση. Στην περιοχή μας έχουμε αναρτημένους χάρτες σε δύο νησιά, στην Πάτμο και στη Σύμη, όπου είναι μεγάλο το μέγεθος του προβλήματος.

Σε δεύτερο στάδιο έχει ξεκινήσει η επεξεργασία του ποια μπορεί να είναι η λύση του προβλήματος. Η λύση πρέπει να είναι ορθολογική, να σέβεται το περιβάλλον, και κυρίως τους πολίτες και τα δικαιώματά τους».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Βασίλης Περίδης, δήλωσε: «Το ζήτημα της κατάρτισης και ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι ένα ζήτημα δύσκολο και επικίνδυνο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Ήδη ένα μεγάλο κομμάτι ιδιωτικών εκτάσεων περνούν στα χέρια του Δημοσίου, όπως στα νησιά της Σύμης και της Πάτμου, για τα οποία οι δασικοί χάρτες έχουν ήδη αναρτηθεί.

Το ίδιο θα συμβεί και στα υπόλοιπα νησιά, τα οποία λόγω της μικρής έκτασής τους, ουσιαστικά θα περιέλθουν στο Δημόσιο. Όσον αφορά τη Ρόδο και την Κω, μπορεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς να μην αλλάξει λόγω του Κτηματολογίου, όμως πολλές εκτάσεις θα αχρηστευθούν, διότι, χαρακτηριζόμενες ως χορτολιβαδικές ή δασικές, δεν θα υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησής τους. Το θέμα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και όλοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γι’ αυτόν το σκοπό».

Στις ιδιαιτερότητες που διέπουν τη δημόσια και κατ’ επέκτασιν και την ιδιωτική περιουσία στα Δωδεκάνησα αναφέρθηκε ο δικηγόρος, Θεόδωρος Παπαγεωργίου, σημειώνοντας ότι εφόσον επεκταθεί η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για τους δασικούς χάρτες, η Δωδεκάνησος θα αποτελέσει παράπλευρη απώλεια, ακριβώς λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν.

Αναλύοντας επιμέρους τομείς όπου θα υπάρξουν επιπτώσεις από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, δήλωσε: «Το δημόσιο έχει ένα τεκμήριο ότι όλα τα δάση και οι δασικές εκτάσεις είναι ιδιοκτησία του. Αυτό έχει κάποιες εξαιρέσεις και δεν ισχύει για τις Κυκλάδες, τα Ιόνια νησιά, την Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο και τη Μάνη. Γιατί σύμφωνα με το νομοθέτη σε αυτές τις περιοχές επί Τουρκοκρατίας δεν έγινε δήμευση περιουσιών συνέχισαν να ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους και αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Στη Δωδεκάνησο αυτό δεν ισχύει, ενώ έχει όλες τις προϋποθέσεις. Τα πλην Ρόδου και Κω νησιά θεωρούνται «μη δοριάλωτα» δηλαδή δεν τα κυρίευσε διά πολέμου ο Οθωμανός και ως εκ τούτου παρέμειναν με προνόμια, αναγνωρισμένα και με αποφάσεις του Αρείου Πάγου, και παρέμειναν οι ιδιοκτησίες στους ιδιώτες.

Συνεπώς δεν μπορεί να ισχύει τέτοιο τεκμήριο για τα «μη δοριάλωτα». Για τα υπόλοιπα μέρη Ρόδος, Κως και Λακκί Λέρου έχουν κτηματολόγιο. Έχουν κανόνες του κράτους και είναι διακριτές οι περιουσίες των ιδιωτών και του δημοσίου.

Θα είναι λοιπόν παράπλευρη απώλεια για τη Δωδεκάνησο αν επεκταθούν οι δασικές εκτάσεις και στις χορτολιβαδικές , οπότε θα θεωρούνται ότι είναι οι ιδιοκτησίες του στον αέρα, γι’ αυτό επιβάλλεται άμεσα μία νομοθετική συμπλήρωση ώστε να μπει στις εξαιρέσεις και η Δωδεκάνησος.

Ενώ έχουμε νόμο από το 1979 που έλυνε όλα τα προβλήματα, και έτσι γίνονταν και όλες οι επενδύσεις, ξαφνικά το 2016 βγήκε ένα ΠΔ που παρενέβη ως νομοθέτης για το θέμα, και είπε ότι συνιστούν χορτολιβαδικές δασικές εκτάσεις και τα ξυλώδη αυτοφυή φυτά. Δηλαδή αν μία κουμαριά αναπτυχθεί σε μια ιδιωτική έκταση ή άλλος θάμνος ή φυτό κατευθείαν χαρακτηρίζεται δασική έκταση όλη η μερίδα αυτή.

Αν οι δασικοί χάρτες επεκταθούν και στη Ρόδο που είναι θέμα χρόνου να γίνει θα δημιουργηθεί έντονο κοινωνικό ζήτημα. Επιβάλλεται άμεσα να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα με τροπολογία».
Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου υπογράμμισε με τη σειρά του ότι δεν θα προκληθούν μόνο οικονομικά προβλήματα στην περιοχή μας, αλλά τα κοινωνικά ζητήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι ανυπέρβλητα.

«Δε μιλάμε μόνο για δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας αλλά για ολική απαξίωση περιουσιών που δυστυχώς θα παραμείνουν ανεκμετάλλευτες λόγω της ύπαρξης πολύ μικρού μέρους εντός της περιουσίας αυτής. Είμαστε δίπλα στην περιφέρεια και στον αγώνα της που είναι πιο σημαντικός ακόμα και από τον αγώνα για την απώλεια του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ».

Ο Παναγιώτης Τσιράκος πρόεδρος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Δωδεκανήσου, τόνισε ότι το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο, και θα έχει επιπτώσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. «Ακόμα και εκτάσεις επικλινείς σε πετρώδη εδάφη των νησιών μας χαρακτηρίζονται δασικές που η πλειονότητα των νησιών μας είναι αυτής της μορφολογίας.

Η ανάρτηση δασικών χαρτών προβλέπει μία διαδικασία ένστασης αλλά πέρα από το ότι έχει προθεσμία μόνο 60 μέρες για την προσβολή χαρακτηρισμού, δεν μπορεί να γίνει προσφυγή σε δεύτερο βαθμό αλλά μόνο στο ΣΤΕ που δύσκολα θα ανατρέψει μία τέτοια απόφαση. Η διαδικασία όμως είναι και κοστοβόρα καθώς περιλαμβάνει πολλά που πρέπει να γίνουν. Κι αυτό θα ισχύσει για το κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Είναι αναγκαία η νομοθετική παρέμβαση» κατέληξε.

Τέλος, ο Γιώργος Φιλιππάκος επικεφαλής νομικής υπηρεσίας της περιφέρειας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία αποφασίστηκε ερήμην των θεσμών και των φορέων και τόνισε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη ενός τόπου, γι’ αυτό θα πρέπει να περάσουμε στην κατεύθυνση της διόρθωσης των σοβαρών λαθών.

«Παραβιάζονται ευθέως διατάξεις του Συντάγματος και θεωρώ ότι πρέπει να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και να υποβάλουμε μία συγκροτημένη πρόταση τροποποίησης των διατάξεων ώστε να γίνει κατανοητό ότι δε βλάπτεται το περιβάλλον αλλά βλάπτεται συνολικότερα και η ανάπτυξη μίας περιοχής» είπε.

Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη

Ο Γιώργος Παυλούς, πρόεδρος της "Κολοσσός 2047", ορίστηκε εντεταλμένος Μεσαιωνικής Πόλης

Γ. Νικητιάδης: «Έως και 10% ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με το ΙΝΚΑ – Στο “κενό” οι υποσχέσεις της κυβέρνησης»

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το ΚΕΚ Γεννηματάς στηρίζουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα ψηφιακά μέσα