Έντονοι προβληματισμοί  για την ενεργειακή επάρκεια της Ρόδου

Τους προβληματισμούς τους για την ενεργειακή επάρκεια Ρόδου και Χάλκης εκφράζουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, σε επιστολή του σωματείου “Ζευς” προς τους αρμόδιους, επισημαίνονται τα εξής:
«Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στα δύο εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής του νησιού της Ρόδου πέρα από τη δεδομένη αγάπη τους για την εταιρεία που εργάζονται, αγαπούν τον τόπο τους και νοιάζονται για την ευημερία του. Έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας θέλουμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για την ενδεχόμενη αποδυνάμωση της ενεργειακής δυνατότητας του συστήματος Ρόδου-Χάλκης.

 Όπως έχουμε αναφερθεί ξανά, αντιδρούμε σε αυτές τις κινήσεις που προγραμματίζονται για την αφαίρεση από το σύστημά μας μονάδων και εγκατάστασή τους σε άλλα μέρη καθώς θεωρούμε ότι ακόμη είναι απαραίτητες εδώ.
 Συγκεκριμένα έχει αποφασισθεί η αφαίρεση ενός αεριοστρόβιλου 23,6 MW και 20 ηλεκτροπαραγωγών ζευγών 25,5 MW. Aν προσθέσουμε σε αυτά και τα 33 MW από τα ενοικιαζόμενα ζεύγη που υπήρχαν την προηγούμενη χρονιά καθώς και τη μία μονάδα της Σορωνής που κάηκε και ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί με 18 MW έχουμε συνολικά 100 MW μείον.
 Βέβαια θα μας απαντήσετε ότι το νέο εργοστάσιο έχει δυνατότητα 115 MW που σημαίνει 15 MW επιπλέον.

 Αρκούν όμως αυτά;
 Είστε σίγουροι ότι το νέο εργοστάσιο της Κατταβιάς θα φτάσει την ονομαστική του ισχύ; Το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι οι νέες μονάδες χρειάζονται αρκετό χρόνο για να ρυθμιστούν και να αποδώσουν όπως πρέπει.
 Το παλιό εργοστάσιο της Σορωνής θα είναι έτοιμο παρά τα προβλήματα και την παλαιότητα των μονάδων του; Oι μονάδες θα μπορούν να αποδώσουν το μέγιστο φορτίο;

 Γι αυτό ρωτάμε τον Διευθυντή του Κλάδου Ρόδου,  τον Προϊστάμενο  του ΘΗΣ Νότιας Ρόδου καθώς και την αρμόδια Διευθύντρια ΔΕΔΔΗΕ/ΔΔΝ αν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού;
 Είναι απαραίτητες  οι μονάδες που προβλέπεται να αφαιρεθούν για το σύστημά μας;
 Εγγυάστε την ενεργειακή επάρκεια του συστήματός μας;
 Μήπως οι υπολογισμοί για την επάρκεια του συστήματος είναι υπερεκτιμημένοι και υπεραισιόδοξοι;
Παρακαλούμε για τις απαντήσεις σας

Για το σωματείο εργαζομένων “ΖΕΥΣ”
Ο Πρόεδρος Χαροκόπος Μιχαήλ

Ο Γραμματέας Χατζηαντωνίου Γεώργιος»