Ξεκίνησαν σήμερα οι εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης

Ξεκίνησαν σήμερα οι εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης

Ξεκίνησαν σήμερα οι εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4055 ΦΟΡΕΣ

Στις 9 σήμερα το πρωί άρχισαν και πάλι μετά από αρκετούς μήνες αναμονής οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών στη Ρόδο για την απόκτηση άδειας οδήγησης.

Μετά την απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, σύμφωνα με την οποία η περιφέρεια θα καλύπτει στο εξής την υπερωριακή απασχόληση των εξεταστών, ξεκινά η διαδικασία με τους πρώτους περίπου 40 μαθητές στο νησί μας.

Οι 4 επιτροπές (δύο εξεταστές στην καθεμία) που ορίστηκαν για σήμερα, θα εξετάσουν τους μαθητές από το πρωί μέχρι και τη μία το μεσημέρι, διαδικασία που θα συνεχιστεί και όλο το επόμενο διάστημα, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτό θα γίνει μετά από περίπου δύο μήνες, διάστημα που χρειάζεται για να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα γύρω από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Τις υπόλοιπες μέρες της απόφασης, δηλαδή την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη οι εξετάσεις θα ξεκινούν στη 1 το μεσημέρι και θα διενεργούνται περίπου μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών Δωδεκανήσου Στέφανος Πορτσέλλη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας που σημαίνει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει με αυτούς που είναι πρώτοι στη λίστα αναμονής από τότε που σταμάτησαν οι εξετάσεις οδήγησης στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Αν κάποιος πολίτης από αυτούς της λίστας θέλει να εξαιρεθεί και να δώσει εξετάσεις γρηγορότερα, θα πρέπει να καταθέσει αίτημα, αιτιολογώντας όμως τους λόγους της εξαίρεσης.

Σημειώνεται ότι κανονικά ξεκινούν οι εξετάσεις και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, ενώ σε αυτή τη φάση δεν περιλαμβάνονται οι υπερήλικες, άνω των 74 ετών, οι οποίοι και αυτοί περιμένουν να δώσουν εξετάσεις οδήγησης για να ανανεώσουν το δίπλωμά τους σύμφωνα με τον νέο νόμο.
Στην προκειμένη περίπτωση οι άνθρωποι αυτοί έχουν εφοδιαστεί με προσωρινή ειδική άδεια από τη Διεύθυνση Μεταφορών, μέχρι να περάσουν από εξετάσεις, όμως για την κατηγορία τους, υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα καθώς οι εξεταστές αρνούνται να τους εξετάσουν, εκτιμώντας ότι ο τρόπος με τον οποίο προβλέπεται να γίνει η διαδικασία αυτή εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Σημειώνεται ότι προ ημερών ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, υπέγραψε απόφαση για την έναρξη των εξετάσεων υποψήφιων οδηγών, για τη Διεύθυνση και τα Τμήματα Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου, η οποία δίνει λύση στο μείζον κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκαλέσει σε ολόκληρη τη χώρα, η αποχή των εξεταστών για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της μη καταβολής αποζημίωσης για τη διενέργεια των εξετάσεων, μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου εργασίας, εξαιτίας νομοθετικής παρέμβασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Μετά από συνεννόηση της Περιφερειακής Αρχής με τους εργαζομένους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Δωδεκανήσου ο Περιφερειάρχης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε πλήττει το δημόσιο συμφέρον, την οικονομική ζωή των πολιτών και κυρίως τους ανέργους που επιδιώκουν την απόκτηση άδειας οδήγησης ως προσόν για την αναζήτηση εργασίας, καθώς και επαγγελματικούς τομείς, όπως και την ανάγκη αντιμετώπισης της κατάστασης τουλάχιστον προσωρινά και μέχρι την οριστική διευθέτηση του ζητήματος με την αναμόρφωση – αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου των εξετάσεων από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προέβη στον προσωρινό καθορισμό της ώρας έναρξης των εξετάσεων υποψήφιων οδηγών και οδηγών, για τη Διεύθυνση και τα Τμήματα Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου, ως εξής:

- Για τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, ώρα έναρξης του έργου των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων επιτροπών της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών (πρακτικές εξετάσεις) για το σύνολο των υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου, ορίζεται η 13:00.
- Για την Παρασκευή, ώρα έναρξης του έργου των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων επιτροπών, ορίζεται η 9:00 πμ.

Όπου τυχόν απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της εξέτασης η εργασία των υπαλλήλων εξεταστών – μελών των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων επιτροπών, πέραν του κανονικού ωραρίου τους, αυτή θα καλύπτεται με την καταβολή αντιστοίχως της προβλεπόμενης αποζημίωσης για υπερωριακή απασχόληση. Εκτιμάται ότι στη λίστα αναμονής για εξετάσεις οδήγησης από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν ενταχθεί περίπου 2.500 άτομα σε όλα τα Δωδεκάνησα.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών