Καρκίνος του θυρεοειδούς: Συμπτώματα-Διάγνωση

Καρκίνος του θυρεοειδούς: Συμπτώματα-Διάγνωση

Καρκίνος του θυρεοειδούς: Συμπτώματα-Διάγνωση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 293 ΦΟΡΕΣ

Ακόμα και αν στο άκουσμα της λέξης καρκίνος κάποιος τρομοκρατείται, κάτι τέτοιο δε θα πρέπει να συμβαίνει στην περίπτωση του θυρεοειδούς.

Η πρόγνωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς είναι συνήθως άριστη.

Πρώτον οι περισσότερες μορφές καρκίνου του θυρεοειδούς είναι εύκολα ιάσιμες με την χειρουργική αφαίρεση. Δεύτερον ο καρκίνος του θυρεοειδούς σπάνια προκαλεί πόνο ή αναπηρία. Τρίτον αποτελεσματική και καλά ανεκτή θεραπεία είναι διαθέσιμη για τις περισσότερες μορφές καρκίνου του θυρεοειδούς.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο πιο συχνός καρκίνος των ενδοκρινών αδένων. Παραμένει όμως σπάνιος αν το συγκρίνουμε με τους υπόλοιπους καρκίνους. Αριθμεί περίπου το 2% των καρκίνων σε άτομα όλων των ηλικιών και το 4% των καρκίνων στα παιδιά.

Παρά το γεγονός ότι παραμένει ένας σπάνιος καρκίνος, ο καρκίνος του θυρεοειδούς αναγνωρίζεται στις μέρες μας ως ένας από τους πιο ταχέως αυξανόμενους καρκίνους τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες φτάνοντας το ρυθμό αύξησης του καρκίνου των πνευμόνων και του καρκίνου του μαστού.

Υπάρχει μια υπεροχή στην εμφάνιση του καρκίνου του θυρεοειδούς στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες σε αναλογία 3 προς 1. Φαίνεται όμως ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, αλλά είναι περισσότερο θανατηφόρος στους άνδρες. Προς το παρόν είναι άγνωστη η αιτία αυτής της διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς;
Οι περισσότεροι καρκίνοι του θυρεοειδούς δεν προκαλούν συνήθως κανένα σύμπτωμα.

Ως επί των πλείστον ο καρκίνος του θυρεοειδούς αναγνωρίζεται κατά την διάρκεια διερεύνησης ενός όζου του θυρεοειδούς. Κάποιες φορές οι ασθενείς ή ο γιατρός διαπιστώνουν ένα εξόγκωμα (όζος) στο θυρεοειδή. Ο γιατρός σας μπορεί να ανακαλύψει έναν όζο κατά την διάρκεια κλινικής εξέτασης ρουτίνας ή μπορεί να διαπιστώσετε από μόνοι σας ένα εξόγκωμα στον λαιμό.

Επίσης, η ψηλάφηση ενός σκληρού και ανώδυνου λεμφαδένα σε οποιοδήποτε σημείο του τραχήλου-λαιμού μπορεί να σημαίνει μετάσταση από καρκίνο του θυρεοειδούς. Ελάχιστοι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς παραπονιούνται για πόνο στον λαιμό, στα σαγόνια ή στα αυτιά.

Αν ο καρκίνος είναι αρκετά μεγάλος σε μέγεθος ενδέχεται να προκαλεί δυσκολία στην κατάποση ή να προκαλεί μία ενόχληση στο λαιμό ή δυσκολίες στην αναπνοή στην περίπτωση που πιέζει την τραχεία.

Σπανιότατα, αν ο καρκίνος επεκτείνεται στα νεύρα των φωνητικών χορδών προκαλεί βραχνάδα στη φωνή.
Τέλος, εξαιρετικά σπάνια εμφανίζεται άπνοια ύπνου, μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην αναπνοή.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο καρκίνος του θυρεοειδούς ανευρίσκεται κατά την διερεύνηση βλαβών σε άλλα μέρη του σώματος όπως είναι οι πνεύμονες ή τα οστά. Οι βλάβες αυτές αποδεικνύονται με την βιοψία να είναι μεταστάσεις από καρκίνο του θυρεοειδούς.

Τέλος κάποιες φορές ανευρίσκεται τυχαία μετά από αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα για λόγους ανεξάρτητους από τον καρκίνο του θυρεοειδούς ή από όζους του θυρεοειδούς (π.χ. βρογχοκήλη ή νόσος Graves).

Πως διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του θυρεοειδούς;
Η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς γίνεται με την βιοψία ενός όζου του θυρεοειδούς ή μετά την χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα. Παρόλο που οι όζοι του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνοί λιγότερο από το 10% αυτών είναι τελικά καρκίνοι του θυρεοειδούς.

Επίσης, σε περιπτώσεις μεταστατικών καρκίνων του θυρεοειδούς, η διάγνωση μπορεί να γίνει με βιοψία των βλαβών αυτών (τραχηλικός λεμφαδένας, πνεύμονας, οστά).

Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού