MARE NOSTRUM Χ Με θέμα «Μεσόγειος – Μέση Ανατολή: η περίοδος των ανατροπών»

MARE NOSTRUM Χ Με θέμα «Μεσόγειος – Μέση Ανατολή: η περίοδος των ανατροπών»

MARE NOSTRUM Χ Με θέμα «Μεσόγειος – Μέση Ανατολή: η περίοδος των ανατροπών»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 172 ΦΟΡΕΣ

Το 2019 συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη λήξη του «Μεγάλου Πολέμου», ενός πολέμου που προκάλεσε τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων αλλά και την κατάρρευση τριών αυτοκρατοριών.

Ταυτόχρονα όμως, ο «Μεγάλος Πόλεμος» έκανε σαφή την ανάγκη για την δημιουργία ενός διεθνούς κανονιστικού πλαισίου, το οποίο θα αποσοβούσε ή -έστω- θα μετρίαζε την επιθετικότητα των ισχυρών δρώντων του διεθνούς συστήματος, θα εξισορροπούσε τους ανταγωνισμούς, θα μεριμνούσε για την εκπλήρωση των νόμιμων δικαιωμάτων των λαών και θα συνεισέφερε στην παγίωση της διεθνούς ειρήνης. Έτσι, δημιουργήθηκε η Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ).

Σήμερα, εκατό χρόνια αργότερα, το διεθνές σύστημα φαίνεται να οδηγείται προς την αποδόμησή του όχι μόνο διότι οι πάσης φύσεως ανταγωνισμοί εντείνονται, όχι μόνο διότι οι περιφερειακές εστίες σύγκρουσης πολλαπλασιάζονται αλλά και διότι ισχυροί διεθνείς δρώντες, με αιχμή του δόρατος τις ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ασκούν μία πολιτική η οποία στηρίζεται στο δίκαιο του ισχυροτέρου.

Όμως αντίστοιχη πολιτική ακολουθούν και περιφερειακοί δρώντες όπως η Τουρκία, η οποία δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία αλλά και απειλές χρήσης βίας εναντίον γειτονικών της κρατών.

Η κατάσταση αυτή δεν θα μπορούσε παρά να επιμηκύνει τις μεσανατολικές συγκρούσεις, πράγμα που από τη μια πλευρά συνεχίζει να καταστρέφει τις χώρες της Μέσης Ανατολής που βρίσκονται σε πόλεμο, όπως η Συρία, η Λιβύη και η Υεμένη, και από την άλλη πλευρά φαίνεται να εντείνει τον κίνδυνο της διάσπασής τους, σε μικρά κομμάτια όπως είχε συμβεί κατά την περίοδο των Εντολών που είχαν δοθεί από την ΚτΕ στην Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία.

Τέλος, η καταστροφή των δομών εξουσίας του λεγόμενου ISIS κάθε άλλο παρά έχει απαλείψει τον κίνδυνο της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Όμως, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, τόσο σε επίπεδο συνόλου όσο και μεμονωμένα. Η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης διακυβεύεται όχι μόνο λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και λόγω της αδυναμίας των Βρυξελλών να συμπορευθούν με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τα αιτήματά τους.

Πολλά ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων και χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βρεθούν υπό διεθνή οικονομική επιτήρηση, ενώ βρίσκονται αντιμέτωπα στο εσωτερικό τους με νεοφασιστικά κόμματα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εκπροσώπηση και σε εθνικά Κοινοβούλια. Παράλληλα, η κοινωνική δυσαρέσκεια εντείνεται, όπως φάνηκε στη Γαλλία με τα «κίτρινα γιλέκα», και η δυσαρέσκεια αυτή, που δεν οφείλεται μόνο στις αυξανόμενες δυσκολίες και την έλλειψη ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον, αποτελεί δεξαμενή ψήφων για τα ακροδεξιά - νεοφασιστικά κόμματα.

Όπως προκύπτει, οι ακραίες ιδεολογίες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη, πράγμα που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον τους και θέτει πάρα πολλά ερωτήματα σχετικά με την αντιμετώπιση των απειλών -ασύμμετρων και μη- τη διαφύλαξη της Δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να αναδειχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι παράγοντες από αυτούς που καθορίζουν αυτήν τη ρευστή και μεταβατική περίοδο, όπως τα διακυβεύματα των εν εξελίξει περιφερειακών συγκρούσεων, οι κυμαινόμενες συμμαχίες, οι πόλεμοι διά αντιπροσώπων, οι τάσεις απαξίωσης των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου στη διεθνή πολιτική, όπως επίσης και οι κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και ιδεολογικές παράμετροι, που ωθούν σε ένα «άναρχο διεθνές σύστημα» κυριαρχούμενο από τους ανταγωνισμούς και τις συγκρούσεις.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στη Ρόδο από τις 8 έως και τις 10 Μαΐου 2019. Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες μπορούν να στείλουν αιτήσεις συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής που υπάρχει στην ιστοσελίδα www.marenostrum.edu.gr. Στην αίτηση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται: ονοματεπώνυμο, κύκλος σπουδών, ΑΕΙ προέλευσης, τελικός τίτλος του θέματος της εισήγησης, καθώς και περίληψη έκτασης μέχρι τετρακόσιες λέξεις.

Σημαντικές ημερομηνίες:
Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής: από: 20/12/2018 έως 28/02/2019.
Ανακοίνωση έγκρισης ή μη της αίτησης συμμετοχής: έως 15/03/2019.
Αποστολή τελικού κειμένου: μέχρι 30 Απριλίου 2019.
Περισσότερες πληροφορίες:
www.marenostrum.edu.gr , secretariat_marenostrum@hotmail.com

Βιβή Κεφαλά
Η επιστημονική υπεύθυνη του ΚΕΜΜΕΠ
Αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνών
σχέσεων στην Μέση Ανατολή
Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών
Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Διοργανώνεται από: το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Με την υποστήριξη: του Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής – Μεσανατολικής πολιτικής και πολιτισμού (ΚΕΜΜΕΠ-www.kemmep.gr)

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το Πάντειο αφιερωμένη στο έργο του Δωδεκανήσιου καθηγητή Νίκου Κόνσολα

Ξανανοίγουν τα παραδοσιακά σπίτια της Λίνδου

«Το μονοπάτι του Αυτισμού» - Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νευροδιαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών