Παροχολογίας συνέχεια: Ακατάσχετος λογαριασμός και μείωση ΦΠΑ από το 2021

Παροχολογίας συνέχεια:  Ακατάσχετος λογαριασμός και μείωση ΦΠΑ από το 2021

Παροχολογίας συνέχεια: Ακατάσχετος λογαριασμός και μείωση ΦΠΑ από το 2021

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 270 ΦΟΡΕΣ

Tου Κωστή Πλάντζου

Eξαγγελίες για μειώσεις φόρων και κλιμακωτό ακατάσχετο λογαριασμό για μεγαλύτερη προστασία από τις κατασχέσεις, περιλαμβάνουν τα μέτρα που παρουσίασε στους φορείς της αγοράς ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κύριος Γιάννης Δραγασάκης.

Ανάμεσα σε παλαιές και μελλοντικές δράσεις του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, συμπεριέλαβε και φορολογικά μέτρα, αρμοδιότητος του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία υπερβαίνουν τον βίο αυτής της κυβέρνησης (από το 2021 και μετά), αλλά θα αποτελέσουν μέρος του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την διεκδίκηση τρίτης εντολής διακυβέρνησης.

Τα φορολογικά μέτρα που παρουσίασε περιλαμβάνουν:
α) μείωση από 1.1.2021 στους συντελεστές ΦΠΑ, όπως την εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ: κατά 2 μονάδες του υψηλού συντελεστή (από 24% σε 22%) και κατά 1 μονάδα του κανονικού (από 13% σε 12%)
β) ακατάσχετο λογαριασμό για χρήση POS,
γ) σύστημα συστήματος κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού. Με το σύστημα αυτό, όπως ανέφερε ο κύριος Δραγασάκης, οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους οι οποίοι, λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο, είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.

Τι σημαίνουν πρακτικά τα μέτρα για τον ακατάσχετο λoγαριασμό;
Ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης, το βασικό ακατάσχετο όριο των 1.000-1.250 ευρώ έχει οδηγήσει στο «κλείδωμα» των λογαριασμών των οφειλετών, δημιουργώντας πρόσθετη ασφυξία στις επιχειρήσεις που προσπαθούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς προμηθευτές και εργαζόμενους.

Προς το παρόν, ο επαγγελματικός λογαριασμός δεν θεωρείται ακατάσχετος, αλλά εξετάζεται να καθιερωθεί ένα είδος προστασίας, τουλάχιστον ως προς ένα ύψος καταθέσεων ή και έναντι ενός μέρους των απαιτήσεων του δημοσίου.

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εξετάζουν και λύσεις όπως η αλλαγή της κλιμάκωσης του ακατάσχετου ορίου (πχ από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ) ή και ένα σύστημα αποδέσμευσης μέρους του υπολοίπου του λογαριασμού, εφόσον ο οφειλέτης φαίνεται συνεπής στη ρύθμιση του χρέους και στις πληρωμές των δόσεων.

Για παράδειγμα, αν πληρώνει τακτικά μηνιαία δόση 500 ευρώ, ο οφειλέτης θα μπορεί να κινεί μέσω του δεσμευμένου τραπεζικού λογαριασμού του ποσά έως 2.000 ή και 2.500 ευρώ (4-5 φορές το ποσό της δόσεως). Αν όμως χάσει μια πληρωμή δόσεως, τότε θα χάνει την προστασία και το ανεξόφλητο μέρος της δόσεως θα κατάσχεται. Εάν επανέλθει η πληρωμή των δόσεων στα κανονικά επίπεδα, θα του προσφέρεται και πάλι το αυξημένο ακατάσχετο όριο. Όσο η ρύθμιση τηρείται και το ποσόν της οφειλής μειώνεται, το ποσοστό απελευθέρωσης του λογαριασμού θα διευρύνεται.

13 (+1) Δράσεις και δεσμεύσεις
Οι προτάσεις που εξέθεσε ο κύριος Δραγασάκης στην νέα Διοίκηση της ΕΣΕΕ περιλαμβάνουν επίσης και ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα κατατεθεί ως νομοσχέδιο πριν τις εκλογές. Εκτός από το σχέδιο Δραγασάκη για τις «13 Δράσεις» του υπουργείου του, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης προανήγγειλε και τα μέτρα φορολογικής και ασφαλιστικής ελάφρυνσης των επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε ο ίδιος:

1. Φορολογία:
• Με την νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2016, για εισόδημα έως 20.000 ευρώ μειώνεται ο φόρος κλίμακας από 26% σε 22%.
• Από 1.1.2019 μειώνεται ο φόρος εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα κατά μία μονάδα ανά έτος μέχρι το 2022 (από 29% σε 25%).
• Από 1.1.2021 μειώνονται οι συντελεστές ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%.

2. Ασφαλιστικές εισφορές:
• Με το ν. 4387/2016, οι εισφορές καταβάλλονται βάσει εισοδήματος και όχι αυθαίρετα, όπως πριν, βάσει ετών δραστηριοποίησης, με όφελος για το 75% των επαγγελματιών.
• Από 1.1.2019 μειώνονται έως και 35% οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, μέσα από τη μείωση του συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%.

Ακόμα, το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται νέα συνολική ρύθμιση για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.

Ακατάσχετος λογαριασμός
Το σημερινό καθεστώς έχει σημαντικές αρνητικές παρενέργειες, δημιουργεί εμπλοκές και αδιέξοδα στις συναλλαγές, δεν διευκολύνει τα έσοδα του Δημοσίου και διογκώνει τη παραοικονομία. Γι’ αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση είχε ζητήσει την αλλαγή αυτού του καθεστώτος.

Ήδη έχουν προβλεφθεί ορισμένες θετικές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις:
- Στην περίπτωση πχ του εξωδικαστικού, η ένταξη σε αυτόν σταματά κάθε διαδικασία αναγκαστικής πληρωμής.
- Στην περίπτωση των αγροτών θεσμοθετήθηκε η αύξηση του ακατάσχετου ποσού για τις ενισχύσεις που λαμβάνουν από την ΕΕ.

Πέρα από αυτές τις ρυθμίσεις, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα ύπαρξης ακατάσχετου λογαριασμού στην περίπτωση ηλεκτρονικών συναλλαγών με χρήση POS, καθώς και τη δυνατότητα ύπαρξης ενός συστήματος κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού.

Με το σύστημα αυτό, οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε ακόμη

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10

Μητσοτάκης: "Συνεχής η μάχη κατά της ακρίβειας" – "Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αρχίζει να κάμπτεται"

Δ. Μιχαηλίδου: Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας

Σε ιστορικά υψηλά, 28,5 δισ. ευρώ και 13% του ΑΕΠ η άμεση συμβολή του Τουρισμού

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο 1 έως 5 Απριλίου

Νέος κατώτατος μισθός: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία

Τράπεζες / Κλειστές για 4 ημέρες - Τι ισχύει με συναλλαγές και μισθοδοσίες