Δείγμα πολιτικού πολιτισμού η συνάντηση Φώτη Χατζηδιάκου και Δημήτρη Κρητικού

Δείγμα πολιτικού πολιτισμού η συνάντηση Φώτη Χατζηδιάκου και Δημήτρη Κρητικού

Δείγμα πολιτικού πολιτισμού η συνάντηση Φώτη Χατζηδιάκου και Δημήτρη Κρητικού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 658 ΦΟΡΕΣ

Οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια το ζητούμενο για τον δήμο Ρόδου

Σε ένα…πρωτόγνωρο για τα τοπικά μας πράγματα κλίμα πολιτικού πολιτισμού πραγματοποιήθηκε, χθες το μεσημέρι, η συνάντηση του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, με τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Δημήτρη Κρητικό.

Ο Δήμαρχος, σε προγραμματισμένο ραντεβού υποδέχθηκε τον υποψήφιο Δήμαρχο και πρώην Δήμαρχο Καμείρου, μαζί με τους συνεργάτες του, στο γραφείο του, αργά το μεσημέρι και η συζήτηση, η οποία διήρκεσε αρκετή ώρα, διεξήχθη μέσα σε φιλικό κλίμα ενώ οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουν οι Δήμοι Οικονομική και Διοικητική αυτοτέλεια αλλά και στην αλλαγή της νοοτροπίας.

Ο κ. Κρητικός συνοδευόταν από τους κ. κ. Γιώργο Σάββενα, Βλάσση Τσίνα, Σταύρο Παραλούση και την κα Όλγα Βαρυτίμου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν, ακόμη, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Πόκκιας και Αγαπητός Πάλλας καθώς και ο Πρόεδρος των Απολλώνων κ. Βασίλης Πιπέρης.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κρητικός ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο για τα μεγάλα έργα που σχεδιάζονται καθώς και για τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει αυτά τα χρόνια της θητείας του ενώ, στη συνέχεια, η συζήτηση έγινε πιο πολιτική και περιεστράφη γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Ρόδου σε σχέση με την Κεντρική Διοίκηση.

Καταρχήν, ο κ. Χατζηδιάκος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του που συμπολίτες μας επιλέγουν ν’ ασχοληθούν με τα κοινά, γιατί πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον του τόπου όπως είπε, δήλωσε με νόημα ότι ο ίδιος είναι στη διάθεση όλων…των καλοπροαίρετων να δώσει οποιαδήποτε στοιχεία έχει στη διάθεσή του για το Δήμο αλλά και συμβουλές από την ενασχόλησή του τόσα χρόνια με την Αυτοδιοίκηση.

Έκανε επίσης γνωστό στον κ. Κρητικό και τους συνεργάτες του ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου είναι υποχρεωτικό να γίνει η απολογιστική συνέλευση του Δήμου, τόσο για τα οικονομικά όσο και για τα έργα, στην οποία θα τους καλέσει όλους, και μάλιστα ήδη έχει ζητήσει από όλους τους συνεργάτες του να του παραδώσουν τον απολογισμό έργου για τον τομέα ευθύνης που τους έχουν αναθέσει.


Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος στάθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αυτά τα χρόνια και μάλιστα
είπε ότι, όπως προκύπτει και από τα συνέδρια της Αυτοδιοίκησης, είναι παγκοίνως γνωστό ότι αυτή που εκπνέει ήταν η χειρότερη θητεία της μεταπολιτευτικής πορείας της Αυτοδιοίκησης λόγω της συγκυρίας σε εθνικό επίπεδο αλλά και τοπικά με την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. που, όπως είπε για ακόμα μία φορά, ήταν μία «μαχαιριά» για τους Δήμου της περιοχής μας.

Ανέφερε, ακόμη, ότι η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια είναι το ζητούμενο στα συνέδρια της Αυτοδιοίκησης, παρά τις δυσκολίες, όμως, κατάφεραν να αντιστρέψουν το κλίμα δημοπρατώντας 75 μικρά και μεγάλα έργα τα οποία όμως καθυστερούν λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας που έχει γίνει σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο είναι ότι, αυτή τη στιγμή, ο Δήμος έχει ταμειακό υπόλοιπο 50 εκατομμύρια ευρώ. «Αυτός ο τόπος έχει τεράστιες δυνατότητες, φθάνει να μας αφήνουν να αποφασίζουμε εμείς για τον τόπο μας. Φθάνει να έχουμε οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια», τόνισε.

Κλείνοντας, ευχήθηκε να αξιωθούν όλοι μέχρι το Μάιο να μπουν στις διαδικασίες και εξέφρασε τη σιγουριά ότι, από εκεί και πέρα, η συνεργασία τους θα είναι τέτοια που θα πάει τον τόπο μπροστά.

Ο κ. Κρητικός
Από την πλευρά του, ο κ. Κρητικός αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για τη συνάντηση είπε ότι θεώρησε, και ο ίδιος και οι συνεργάτες του, ότι, στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού, θα έπρεπε ο πρώτος πολίτης του τόπου να γνωρίζει ότι αποφάσισαν να είναι συνοδοιπόροι σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που λέγεται Δήμος Ρόδου. Μάλιστα, όπως είπε, ο ίδιος δεν πιστεύει ότι υπάρχουν αντίπαλοι, παρά τις διαφορετικές παρατάξεις, αλλά ότι οι πραγματικοί αντίπαλοι είναι τα προβλήματα.

Ενημέρωσε, μάλιστα, τον Δήμαρχο για την πρόθεσή του να επισκεφθεί υπηρεσίες και τοπικά συμβούλια και του είπε ότι προεκλογικά δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα ανάμεσα στους δύο, επικαλούμενος και τη γνωριμία τους τόσων ετών. Είπε, ακόμη, ότι γνωρίζει τα προβλήματα και θύμισε ότι οι δύο τους έχουν συνεργαστεί και από άλλες θέσεις.

Στη συνέχεια, και ο κ. Κρητικός ανέφερε ότι το κυριότερο πρόβλημα στον Δήμο της Ρόδου είναι η έλλειψη οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας «και θα πρέπει να παλέψουμε γι’ αυτό απ’ όποια θέση και αν μας τάξουν οι δημότες μας. Εμείς θα το τιμήσουμε αυτό και πιστεύω ότι το όφελος θα είναι για τον τόπο», είπε και συμπλήρωσε:

«Έχουμε τον ωραιότερο τόπο της Μεσογείου και πιστεύω ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε. Δεν εξαρτάται από εμάς εκατό τοις εκατό αλλά πρέπει ν’ αλλάξουν και ορισμένες νοοτροπίες, και του κόσμου και εμάς».
Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι συνεργάτες του κ. Κρητικού οι οποίοι τόνισαν ότι είναι ενεργοί πολίτες που ενδιαφέρονται για τα κοινά αλλά δεν είχαν ασχοληθεί με την Αυτοδιοίκηση μέχρι πρότινος.

Τόνισαν, ακόμη, ότι επιχειρούν να εγκαινιάσουν κάτι καινούργιο. Για τους ίδιους είναι μία πρόκληση αυτό και η προσπάθειά τους εμπεριέχει και ένα όραμα. Στη συζήτηση που ακολούθησε, τόσο ο κ. Χατζηδιάκος όσο και ο κ. Κρητικός συμφώνησαν ότι η αλλαγή νοοτροπίας του κόσμου είναι το βασικότερο.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος είπε ότι ο κόσμος έχει απαξιώσει τους πάντες και τα πάντα και το έζησε με τα συλλαλητήρια ενώ τώρα είναι ο αμφισβητίας πολίτης που δεν πιστεύει. Μάλιστα, ως παράδειγμα ανέφερε την πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος στα ΣΔΙΤ για τα 11 νέα σχολεία και αυτήν για την αντικατάσταση του φωτισμού με τις λάμπες LED και την κριτική που δέχεται από κάποιους, τους οποίους χαρακτήρισε «καλοθελητές». «Αυτή τη νοοτροπία πρέπει να έχεις σθένος για να την αντιμετωπίσεις», είπε προς τον υποψήφιο Δήμαρχο και τους συνεργάτες του.

Τέλος, δεν παρέλειψε να πει ότι ο ίδιος ήταν υπέρμαχος του ενιαίου Δήμου γιατί πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος ανάπτυξης και τόνισε ότι η παραφιλολογία της διάσπασης του Δήμου δεν τον βρίσκει σύμφωνο γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν Δήμοι τριών ταχυτήτων στο νησί.

Πάνω σ’ αυτό, και ο κ. Κρητικός είπε ότι λειτούργησαν με ομόνοια στο δ.σ. Καμείρου και η πρόταση τους για τη Ρόδο ήταν ενιαίος Δήμος με Μητροπολιτικές δράσεις και αν τώρα δώσουν μία αυτοτέλεια στις κοινότητες, αυτό ήταν το μοντέλο που ήθελαν γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα νησί με τρεις-τέσσερις ταχύτητες όπως ήταν τότε. Άρα, και ο ίδιος είναι υπέρ του ενιαίου Δήμου αυτή τη στιγμή αλλά με μητροπολιτικές δράσεις.

Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στο σημαντικότερο έργο στο νησί που είναι η νέα είσοδος της πόλης και από το 2006 έχει κολλήσει στο Υπουργείο Υποδομών.

Διαβάστε ακόμη

Εντυπωσιακό video - spot της Αστυνομίας με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά: Η οδήγηση στους δρόμους δεν είναι παιχνίδι

Για μία ακόμα φορά καθαρίστηκε η είσοδος του καταυλισμού των Ρομά στο Καρακόνερο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας

Νέα Αριστερά: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή του

Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών

Νέες αρμοδιότητες στον Κ. Μενεγάκη

Στη Ρόδο για το Κτηματολόγιο και τα δικαστήρια ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης