Καρκίνος του προστάτη: Ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Καρκίνος του προστάτη:  Ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα  5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Καρκίνος του προστάτη: Ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 941 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Μαρίνος Βασίλας
MD, PhDc Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος
www.RhodosUrology.gr
marinosvasilas@gmail.com


1. Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας, με σχήμα κάστανου και βρίσκεται ακριβώς μεταξύ της ουροδόχο κύστεως και πέους.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου κακοήθους αιτιολογίας, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Το ποσοστό εκδήλωσης του κυμαίνεται περίπου στο 15% του ανδρικού πληθυσμού σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).

2. Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται σπανίως σε ηλικίες κάτω των 40 ετών, ενώ το 60% των περιστατικών, εμφανίζεται σε άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών (η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 66 έτη).
Οι άνδρες που έχουν έναν συγγενή πρώτου βαθμού ο οποίος παρουσίασε καρκίνο του προστάτη, έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να τον εκδηλώσουν και οι ίδιοι, σε σύγκριση με τους άνδρες δίχως οικογενειακό ιστορικό.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί πως οι πιθανότητες σχεδόν δεκαπλασιάζονται όταν ένας άνδρας έχει δύο συγγενείς πρώτου βαθμού. Τέλος να σημειωθεί πως ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, είναι αυξημένος και στους άνδρες με μητέρα ή αδελφή με καρκίνο του μαστού.

3. Ο καρκίνος του προστάτη δεν παρουσιάζει συμπτώματα στα αρχικά του στάδια. Ωστόσο, όταν η νόσος επεκταθεί και δώσει μεταστάσεις, μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες κατά την ούρηση όπως συχνουρία, μειωμένη ροή ούρων, αιματουρία ή αιμοσπερμία,, στυτική δυσλειτουργία, πόνο στα οστά της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης αλλά και των μηρών.

4. Στη πλειοψηφία των περιπτώσεων η κακοήθεια του προστάτη έχει μια βραδία εξέλιξη και μπορεί να αναπτύσσεται επί μήνες ή ακόμα και επί χρόνια πριν αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι πολύ σημαντική η διενέργεια συστηματικού προληπτικού έλεγχου για την έγκαιρη ανίχνευσή του.

Η ηλικία έναρξης του προληπτικού ελέγχου εξαρτάται από το οικογενειακό ιστορικό και τη φυλετική καταγωγή. Η Ευρωπαική Ουρολογική Εταιρεία, συστήνει τη συστηματική μέτρηση του PSA στο αίμα στην ηλικία των 50 ετών στους άνδρες που ανήκουν στην ομάδα χαμηλού κίνδυνου (δηλαδή σε όσους δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό).

Σε όσους όμως έχουν υψηλό κίνδυνο (δηλαδή έχουν έναν συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη) το PSA πρέπει να αρχίζει στα 45 έτη και σε όσους έχουν πάρα πολύ υψηλό κίνδυνο (δύο ή περισσότεροι συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο προστάτη) στα 40 έτη. Σε κάθε περίπτωση, για τις ηλικίες άνω των 50 ετών η μέτρηση του PSA πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο και να συνδυάζεται με δακτυλική εξέταση του προστάτη.

5. Η κακοήθεια του προστάτη είναι αντιμετωπίσιμη στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων όταν υπάρξει έγκαιρη ανίχνευση αυτής. Ωστόσο υπάρχουν και επιθετικές μορφές με χειρότερη πρόγνωση γι’αυτό και και θεωρείται απαραίτητο, όλοι οι άνδρες υπο μία συστηματική παρακολούθηση.

Για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη υπάρχουν πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις και η επιλογή τους εξαρτάται απ’το στάδιο της νόσου κατά την διάγνωση. Ένα ποσοστό των ασθενών με παρουσία χαμηλού κινδύνου κακοήθειας, θα τεθούν υπο ενεργή παρακολούθηση με συστηματική μέτρηση του PSA, δακτυλική εξέταση και επανάληψη της βιοψίας στον προστάτη, ενώ άλλοι θα αντιμετωπιστούν χειρουργικά (ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος περιλαμβάνει τη ρομποτική & λαπαροσκοπική προσεγγιση) ή με χρήση ακτινοβολίας.

Όταν υπάρχει μεταστατική νόσος κατά τη διάγνωση, η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι ο ορμονικός χειρισμός, όπου συνδυάζονται φάρμακα από το στόμα και ενέσιμα σκευάσματα που στόχο έχουν να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης του αίματος σε επίπεδα ορχεκτομής.

Ο Δρ Βασίλας Μαρίνος και η άριστα εκπαιδευμένη αλλά και διεθνώς καταξιωμένη ομάδα του, προσφέρουν πλέον στην περιοχή της Ρόδου υπηρεσίες υψηλοτάτου επιπέδου στον τομέα της ουρολογίας, αντίστοιχες προς τα στάνταρ της σύγχρονης δυτικής πρακτικής και οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα παθήσεων για τις οποίες οι σημερινές εξελίξεις προσφέρουν μείωση της νοσηρότητας και αύξηση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών μας.

Διαβάστε ακόμη

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του