Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 204 ΦΟΡΕΣ

Όταν το χέρι σας πάσχει από έντονο μούδιασμα, οξύ πόνο και αδυναμία να πραγματοποιήσει μια σειρά από κινήσεις, τότε είναι πιθανόν να πάσχετε από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα , η γνωστή και ως «ασθένεια του υπολογιστή».

Όπως μας εξηγεί ο χειρούργος ορθοπαιδικός Ανσρεόπουλος Ασημάκης πρόκειται για μια πάθηση που επηρεάζει το μέσο νεύρο του καρπού. Αυτό, διασχίζει ένα στενό πέρασμα σαν σήραγγα στον καρπό, που λέγεται καρπιαίος σωλήνας.

Αν για κάποιο λόγο το νεύρο πιέζεται μέσα στο σωλήνα αυτό, δημιουργούνται όλες αυτές οι ενοχλήσεις που μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά την καθημερινότητά σας. Το μέσο νεύρο ελέγχει την αίσθηση στη παλαμιαία πλευρά, του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσου δακτύλου και το ήμισυ του παράμεσου καθώς επίσης και τους μυς γύρω από τη βάση του αντίχειρα.

Παράλληλα, μέσα από τη σήραγγα περνάνε οι τένοντες που κάμπτουν τα δάκτυλα του χεριού.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης του συνδρόμου;
Οι λόγοι που μπορεί να παρουσιαστεί σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι πολλοί και διαφορετικοί. Παρόλα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις πιθανόν δεν υπάρχει κάποια αιτία.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής κι η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορεί να επιβαρύνουν σε σημαντικό βαθμό την πάθηση ενώ σε άτομα όπου έχουν οικογενειακό ιστορικό, μπορεί να έχουν κληρονομήσει στενότερο καρπιαίο σωλήνα. Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει και η ηλικία, καθώς η πλειοψηφία των ατόμων που αντιμετωπίζουν την πάθηση αυτή είναι οι μεγαλύτεροι.

Τέλος, μια σειρά ιατρικών παθήσεων όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και διαταραχές του θυρεοειδή αδένα, μπορεί να είναι επιβαρρυντικοί ενώ στατιστικά έχει διαπιστωθεί ότι προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες.

Τι ακριβώς συμβαίνει όταν υπάρχει Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;
Όταν οι ιστοί που περιβάλλουν τους καμπτήρες του καρπού πρήζονται, έχουν σαν αποτέλεσμα να πιέζεται το μέσο νεύρο. Όταν αυτοί διογκώνονται, περιορίζουν τον χώρο του καρπιαίου σωλήνα και σταδιακά πιέζουν το νεύρο.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;
Το πρώτο σύμπτωμα που μπορεί να εμφανίσει ο ασθενής είναι μια αίσθηση αδυναμίας και βάρους στο χέρι, που εξελίσσεται σε μούδιασμα και επηρεάζει κυρίως το μέσο δάκτυλο, το δείκτη και τον αντίχειρα και που με τον χρόνο αποκτά μόνιμο χαρακτήρα. Αργότερα εμφανίζεται πόνος στην περιοχή ο οποίος επίσης εξελίσσεται και μπορεί να επεκταθεί από τον καρπό, έως και τον ώμο του άνω άκρου.

Με τον χρόνο παρατηρείται και μυική αδυναμία, με αποτέλεσμα κινήσεις ρουτίνας όπως η οδήγηση, το κράτημα αντικειμένων και η πληκτρολόγηση μπορεί να γίνουν επίπονες, ενώ σε προχωρημένο στάδιο, το χέρι αδυνατεί να λειτουργήσει σε κινήσεις που αφορούν ακόμη και το ντύσιμο.

Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως βαθμιαία, ενώ κατά πλειοψηφία, είναι πιο σοβαρά από την πλευρά του αντίχειρα και του δείκτη του χεριού. Οι ενοχλήσεις αρχικά έρχονται και παρέρχονται, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να γίνουν μόνιμες. Μια αίσθηση αδεξιότητας ή αδυναμίας για λεπτές κινήσεις είναι δύσκολη, με αποτέλεσμα να αποκτά χαρακτήρα ρουτίνας το να πέφτουν πράγματα από το χέρι. Όταν η πάθηση χειροτερεύει, οι μύες στη βάση του αντίχειρα αποδυναμώνονται.

Σε τι εξετάσεις πρέπει να υποβληθώ προκειμένου να μάθω εάν πάσχω από την πάθηση;
Η συμπτωματολογία της πάθησης είναι σημαντική για τον ιατρό, ωστόσο πρέπει να συνοδευτεί από μια σειρά φυσικών και κλινικών εξετάσεων, καθότι μπορεί να υπάρχει σύγχυση με άλλες παθήσεις. Για παράδειγμα, παρόμοια συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν σε πίεση ενός νεύρου στον αυχένα όπως σε κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Από εκεί και έπειτα, για την κατάσταση λειτουργίας του μέσου νεύρου καθώς και των αυχενικών ριζών, θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρομυογράφημα. Αν υπάρχει υποψία πίεσης ρίζας νεύρου και από τον αυχένα, χρειάζεται έλεγχος του αυχένα με μαγνητική τομογραφία. Τέλος, ένα σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί παρόμοια συμπτώματα είναι το σύνδρομο της θωρακικής εξόδου.

Σε πρώτο στάδιο, πραγματοποιείται καλή κλινική εξέταση στο ίδιο το χέρι, όπου ελέγχεται η κατάσταση των μυών κυρίως γύρω από την βάση του αντίχειρα, με πίεση του μέσου νεύρου προκειμένου να διαφανεί εάν η κίνηση προκαλεί μούδιασμα στα δάχτυλα, καθώς και εξέταση στα ίδια τα δάχτυλα. Σε περίπτωση που η κίνηση του καρπού είναι περιορισμένη πιθανόν θα χρειαστεί ακτινογραφία.

Ποιες είναι οι θεραπείες για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;
Η αντιμετώπιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα είναι κατά κύριο λόγο χειρουργική.Σε πρώιμα στάδια μπορεί να ανακουφιστεί ο ασθενής με τοποθέτηση νάρθηκα, είτε για την εργασία είτε για τον νυχτερινό ύπνο. Ο νάρθηκας κρατά τον καρπό σε ουδέτερη θέση ενώ σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή. Φαρμακευτικά, μπορεί να προσφέρουν προσωρινή λύση οι ενέσεις κορτικοστεροειδών αλλά τα συμπτώματα πιθανότατα θα ξανακάνουν την εμφάνισή τους.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση;
Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την πιο αποτελεσματική λύση κυρίως όταν πρέπει να διορθωθούν βλάβες που θα μπορούσαν να είναι μη αναστρέψιμες ή όταν η συντηρητική θεραπεία έχει αποτύχει. Προετοιμαζόμενοι για το χειρουργείο, φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος όπως η ασπιρίνη θα πρέπει να διακοπούν για μερικές ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση, αφού μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, ακόμη και μετά το πέρας της επέμβασης.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία, πραγματοποιείται μία τομή 2-3 εκατοστών περίπου, στην περιοχή του καρπού όπου διατέμνεται ο εγκάρσιος σύνδεσμος που πιέζει το μέσο νεύρο το οποίο βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη επέμβαση, η οποία διαρκεί περίπου 10 λεπτά, παρουσιάζει σπάνια επιπλοκές και δεν απαιτείται παραμονή στην κλινική. Τα τελευταία χρόνια πάντως, έδαφος κερδίζει και η ενδοσκοπική μέθοδος, η οποία έχει το πλεονέκτημα της διάνοιξης ακόμα μικρότερης τομής (ενός εκατοστού) και γίνεται χρήση κάμερας, προκειμένου να ανιχνευθεί ο εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού ο οποίος διανοίγεται με ειδικό εργαλείο.

Υπάρχουν μετεγχειρητικές επιπλοκές;
Μετεγχειρητικά, θα υπάρχουν μόνο μικρές ενοχλήσεις στην παλάμη, οι οποίες θα μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα με παυσίπονα. Το έντονο μούδιασμα και ο επίμονος πόνος υποχωρούν από την πρώτη κιόλας μέρα. Προκειμένου να μειωθεί το οίδημα και να κάμπτεται το χέρι ευκολότερα, θα πρέπει να υπάρχει συχνή κίνηση των δακτύλων και ανύψωση του χεριού. Η επίδεση του χεριού αφαιρείται μετά από 2 ημέρες και σε γενικές γραμμές αν και μπορεί να υπάρξει ένα πρήξιμο ή μια μικρή δυσκαμψία, η επαναφορά στις δραστηριότητες κρίνεται ασφαλής σε 10 ημέρες. Η πλήρης αποκατάσταση του μέσου νεύρου μετά από την επέμβαση θα πραγματοποιηθεί μέσα σε 2 μήνες.

Τι άλλο θα πρέπει να προσέξει κάποιος που πάσχει από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;
Εφόσον η επέμβαση και η διάνοιξη του καρπιαιού σωλήνα γίνει σωστά από έμπειρο χειρουργό το σύνδρομο δεν πρόκειται να υποτροπιάσει και να κάνει και πάλι την εμφάνισή του. Επίσης, σε περιπτώσεις παραμελημένου συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα όπου έχει παρατηρηθεί έντονη αδυναμία των μυών γύρω από την βάση του αντίχειρα, η αποθεραπεία είτε μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρα είτε, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, να μην είναι απόλυτα επιτυχημένη.

Πηγή: stogiatro.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου