Νέα δομή στη Ρόδο για τον επαναπατρισμό μεταναστών

Νέα δομή στη Ρόδο για τον επαναπατρισμό μεταναστών

Νέα δομή στη Ρόδο για τον επαναπατρισμό μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 772 ΦΟΡΕΣ

Βραβεύτηκε ο δήμαρχος Ρόδου από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης

Νέα δομή επαναπατρισμού μεταναστών από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ, δημιουργείται στη Ρόδο και θα στεγάζεται στο κτίριο του παλιού νοσοκομείου, η οποία παρουσιάστηκε χθες από τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον κ. Δανιήλ Εσδρά, Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Διευθυντή και Σύμβουλο του Περιφερειακού Διευθυντή για τη Μεσόγειο ο οποίος, μάλιστα, βράβευσε τον Δήμαρχο για τις προσπάθειές του στο θέμα αυτό.

Στην παρουσίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, παρόντες ήταν ακόμη η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κα Άννα Ζωάννου, μια και η δομή θα έχει άμεση συνεργασία με την ομώνυμη Διεύθυνση του Δήμου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Σωτρίλλης καθώς και εκπρόσωποι από αρκετούς φορείς και εθελοντικές ομάδες της περιοχής μας, όπως, η κα Δελαπόρτα με την κα Μιχαλάκη από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, η κα Σκούρτου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο κ. Γλεντής από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης, και βέβαια ο κ. Ντίνος Μαντικός που, όπως είπε ο Δήμαρχος, μαζί με τον κ. Παντελή Αντωνιάδη βεβαίως είχαν την εποπτεία του χώρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στα παλιά σφαγεία.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδιάκος, ανοίγοντας την παρουσίαση, δεν παρέλειψε να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που παίζει η συνεργασία μεταξύ θεσμικών παραγόντων και εθελοντικών φορέων για να πετύχει το εγχείρημα, όπως βεβαίως και η παρουσία που είχαν όλες οι δομές του Δήμου που εμπλέκονται.

Θύμισε, στη συνέχεια, ότι στη Ρόδο ζούμε το πρόβλημα από τις 17 Αυγούστου του 2015, ωστόσο είχε προηγηθεί το ναυάγιο στο Ζέφυρος την 1η Απριλίου της ίδιας χρονιάς, στο οποίο είχαν χαθεί ανθρώπινες ζωές. Από τον Αύγουστο, όμως, άρχισαν οι ροές και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα να φιλοξενούμε πρόσφυγες, οικονομικούς και παράτυπους μετανάστες.

Τώρα, όμως, πάμε σε μία άλλη διάσταση αντιμετώπισης του θέματος, σε μία σωστή αντιμετώπιση των κατοίκων τρίτων χωρών που έρχονται εδώ και είτε πέρνουν άσυλο, είτε παραμονή ή βρίσκονται στο μεταίχμιο της υποβολής της αίτησης και περιμένουν έως και δύο χρόνια για να τακτοποιηθούν. Για αυτό υπάρχει μία άλλη, ενδιάμεση, δράση από τον ΟΗΕ που αγκαλιάζεται από 53 χώρες. Πρόκειται για ένα σύστημα που μπορεί να επικοινωνεί σε όλες τις πρεσβείες.

Πριν από ένα μήνα, λοιπόν, επισκέφθηκε τον Δήμαρχο ο κ. Εσδράς και του ζήτησε να παραχωρήσει χώρο ο Δήμος και να προσληφθεί ένας ροδίτης που να γνωρίζει την κατάσταση για να εφαρμόσουμε ένα άλλο μοντέλο.

Του είπε, μάλιστα, ότι αυτό θα μπορούσαν να το επεκτείνουν και στα υπόλοιπα νησιά με στόχο να ανακουφίσουν από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το προσφυγικό είτε να δώσουν λύσεις σε ανθρώπους που έφυγαν από τον τόπο τους κάτω από δύσκολες συνθήκες. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο, πρόκειται για άλλη μία δράση του Δήμου που είναι από τους λίγους που αγκάλιασαν και θα υλοποιήσουν αυτό το εγχείρημα.


Τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα, εξήγησε, στη συνέχεια, ο κ. Εσδράς λέγοντας ότι ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε ξένη χώρα φθάνει σε ένα σημείο όπου δεν έχει να ελπίζει σε τίποτα, βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, δεν έχει να φάει, είναι άστεγος και ευάλωτος σε οποιαδήποτε εκμετάλλευση.

Πρέπει, λοιπόν, να του δοθεί μία ευκαιρία και αυτή του τη δίνει αυτό το πρόγραμμα. Το να γυρίσει πίσω, όπως είπε, ίσως είναι η καλύτερη λύση τη δεδομένη στιγμή, όταν αυτός ο άνθρωπος δεν έχει που αλλού να πάει, εδώ βρίσκεται σε ένα καθεστώς κυρίως παρανομίας, δεν έχει χαρτιά, και οι δουλειές που ίσως παλαιότερα ήταν πιο εύκολο να βρεθούν, έστω και στη μαύρη εργασία, δεν υπάρχουν πια, άρα ένα πρόγραμμα υποβοηθούμενων επαναπατρισμών, ίσως είναι πραγματικά αυτό που χρειάζεται. Το πρόγραμμα αυτό δεν είναι καινούργιο αφού το ξεκίνησαν δειλά-δειλά πριν πολλά χρόνια και μάλιστα στην αρχή το αμφισβήτησαν κάποιοι με την έννοια ποιος θα θέλει, εθελοντικά, να γυρίσει πίσω.

Και όμως, έφθασαν σε μία χρονιά που είχαν ξεπεράσει τους δέκα χιλιάδες σε επιστροφές και βλέπουν πλέον ότι ένας αριθμός 6-7 χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο επιστρέφει στην πατρίδα του. Σημαντικό είναι επίσης να ξεκαθαριστεί ότι το πρόγραμμα αυτό αφορά ανθρώπους που δεν έχουν προσφυγική ιδιότητα και βεβαίως που δεν κινδυνεύουν όταν γυρίσουν στη χώρα τους και αυτό είναι δεδομένο, όπως είπε. Αφορά ανθρώπους που ήρθαν εδώ για άλλους λόγους, κυρίως οικονομικούς, είχαν άλλα όνειρα και προσδοκίες αλλά δεν ευοδώθηκαν και έτσι τους δίνουν τη δυνατότητα να γυρίσουν πίσω με αξιοπρέπεια και με ασφάλεια.

Όπως εξήγησε, λοιπόν, ο άνθρωπος αυτός δεν θα γυρίσει στην πατρίδα του με χειροπέδες, φυλακισμένος αλλά ως ένας κανονικός επιβάτης και μάλιστα με κάποια χρήματα στην τσέπη του για τα πρώτα έξοδά του. Ένα 20% αυτών έχει τη δυνατότητα μιας επανένταξης, δηλαδή τους δίνουν τη δυνατότητα να κάνουν μία δουλειά και επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα για όλους το κριτήριο είναι οι πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Διευκρίνισε, ακόμη, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι παίρνουν χρήματα στα χέρια τους αλλά το αντίστοιχο γραφείο του ΔΟΜ στη χώρα που επιστρέφουν, βάσει του επαγγελματικού προγράμματος που έχουν σχεδιάσει, κάνει όλες τις πληρωμές. Δηλαδή, το γραφείο επιδοτεί για παράδειγμα το άνοιγμα ενός καταστήματος και αν δεν προχωράει η επένδυση σταματάει η χρηματοδότηση. Πρόκειται για ένα ποσό 1500 ευρώ που τα δίνουν έτσι ώστε να έχουν αποτέλεσμα.

Μάλιστα, ο κ. Εσδράς χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ως «win-win», δηλαδή ότι όλοι βγαίνουν κερδισμένοι: Και η χώρα επαναπατρισμού αφού γυρνάει πίσω ο μετανάστης έχοντας γνώσεις, με κάποια χρήματα κτλ., και η χώρα που τον είχε υποδεχθεί ελαφρύνεται και οι ίδιοι οι άνθρωποι τους οποίους αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια και με ασφάλεια και δεν στιγματίζονται. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι σε συνεργασία με τις πρεσβείες διασταυρώνονται τα στοιχεία και έτσι δεν μπορεί κάποιος να εμφανιστεί κάπου αλλού για να επωφεληθεί από το πρόγραμμα για δεύτερη φορά.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος είπε ότι το γραφείο θα είναι είναι ενσωματωμένο στις προνοιακές δομές και θα στεγαστεί στο παλιό νοσοκομείο, εκεί που εδρεύουν και αυτές, ενώ εκεί έχουν και άλλα παραρτήματα κοινωνικών και ευπαθών ομάδων ενώ στεγάζονται και εθελοντικές ομάδες. Σημειώνεται ότι από το χώρο των παλιών σφαγείων έχουν περάσει αυτά τα χρόνια πάνω από είκοσι χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες.

Η κα Ζωάννου είπε χαρακτηριστικά «κάλλιο αργά παρά ποτέ» αφού αυτά τα τέσσερα χρόνια μέσα από αυτή τη δομή της Κοινωνικής Πολιτικής έζησαν πολύ δύσκολες καταστάσεις, όπως είπε, και ευτυχώς που ο Δήμαρχος είχε κάνει την πρόβλεψη από την πρώτη στιγμή ενώ σημαντική ήταν η συμβολή των εθελοντών και καλύφθηκαν από τις δομές του Δήμου οι ανάγκες για τη διατροφή, τα φάρμακα, την υγεία κτλ. των ανθρώπων αυτών και βέβαια σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες και τους μεμονωμένους εθελοντές. Επίσης, χρησιμοποίησαν και τον Ξενώνα Κακοποιημένων γυναικών όπου φιλοξενήθηκαν γυναίκες με παιδιά. Ο κ. Σωτρίλλης συνεχάρη τον Δήμο για την πρωτοβουλία του και είπε ότι όλοι θα βοηθήσουν όσο μπορούν.

Βράβευση Δημάρχου
Μετά το πέρας της παρουσίασης, ο Δήμαρχος τιμήθηκε από τον ΔΟΜ ως αναγνώριση της συνεισφοράς και της υποστήριξής του στα θέματα αντιμετώπισης των ροών προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Ρόδου, αλλά και για τη δημιουργία της νέας δομής για τον επαναπατρισμό τους. Την τιμητική πλακέτα με την ένδειξη «για την ευγενική προσφορά και την πολύτιμη υποστήριξή σας στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης» επέδωσε ο κ. Εσδράς ο οποίος και του είπε:

«Σας προσφέρουμε αυτή την τιμητική διάκριση σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, για την προσφορά σας προσωπικά καθώς και την επαγρύπνηση ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες προσφύγων και μεταναστών μέσα από τις δομές του Δήμου σας, αλλά και την εξασφάλιση τροφίμων, φαρμάκων καθώς και των εθελοντών προκειμένου να επιβιώνουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Ρόδο».

Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο η βράβευση αυτή και την αφιερώνει στις άοκνες προσπάθειες των εθελοντών, καθώς και του επιχειρηματικού κόσμου, των δομών του Δήμου και των συνεργατών του σε καίριες θέσεις του Δήμου. Και είπε:

«Καταφέραμε, παρά τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διακινήθηκαν από το νησί μας να μη δημιουργηθεί ποτέ μόνιμος σταθμός φιλοξενίας, και η τουριστική Ρόδος να μην αποκτήσει ποτέ την εικόνα νησιού στην οποία καταλήγουν μεγάλες ροές προσφύγων. Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί με τη δημιουργία της νέας δομής εθελούσιων επιστροφών μεταναστών σε συνεργασία με τον ΔΟΜ. Η επιτυχία αυτή έχει πολλούς αποδέκτες».

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου