Αθάνατες ιστορίες του Μεσοπολέμου: Όλη η Ελλάδα διαβάζει και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα του ζεύγους Χαραλάμπη

Παρουσίαση Κώστας Τσαλαχούρης

Στις 4 Ιουνίου 1936 μεγάλος ιστορικός Διονύσιος Κόκκινος, στο χρονογράφημά του, παίζει με τις λέξεις, και την περιπέτεια του «Ξενοδοχείου των Ρόδων», και σημειώνει πόσες είναι οι πιθανότητες της μεγάλης τύχης-αυτός είναι και ο τίτλος του πονήματος. Είναι γεγονός ότι για τον έρωτα του Τάσου Χαραλάμπη μιλά όλη η Ελλάδα και η ειδησεογραφία είναι πρωτοσέλιδη σε όλες τις εφημερίδες.

Γράφει λοιπόν ο μεγάλος μας ιστορικός ότι από το γεγονός αυτό «υπάρχουν στο βάθος των κρυφοί πόθοι, ζήλια και διαμαρτυρία, γιατί η μεγάλη τύχη που έπεσε στον άλλο να μη λοξοδρομήσει και να μην πέσει στον καθένα από αυτούς.

Τα ίδια έλεγαν προ χρόνων και τα κορίτσια, όταν ένας νεαρός Ιταλός, από τους δούκες που κατασκευάζει το Βατικανό, ήρθε εδώ και έπειτα από ένα κου ντε φουντρ(1) πήρε την κόρη ενός σταθμάρχη της Ελευσίνας. Όλες μιλούσαν για το βαθύπλουτο δούκα, και τα έβαζαν με την τύχη τους γιατί να μη στείλει και σ’ αυτές ένα.  
        
Οι μουσικοί πάλιν είχαν αλλοφρονήσει κάποτε όταν μια πριγκίπισσα είχε ξετρελαθεί με τον Τοζέλλι(2) και τον ακολούθησε, σε απόγνωση της μεγάλης αυλής, στην οποία ανήκε.

Θα συμβιβάζονταν αν τους τύχαινε να γοητεύσουν, και μια απλή αστή, αλλά με εκατομμύρια.

Και αυτοί που παίρνουν τη μεγάλη τύχη του άλλου, ως ζήτημα προσωπικής ατυχίας, δεν είναι ηλίθιοι. Είναι φαίνεται ανθρώπινο, να θεωρεί κανείς τον πρώτον αριθμό του λαχείου της ζωής, ως μεγάλη πιθανότητα, για τον εαυτό του, και ως καταδρομή της τύχης το να μην του πέσει.  

Και κανείς δεν συλλογίζεται ότι πολύ πιθανότερο είναι να πεθάνει, το ν’ αρρωστήσει επικινδύνως, το να καταστραφεί, το να σπάσει το πόδι του. Εκείνοι που χάνονται από δυστυχήματα, που αχρηστεύονται για λόγους που οφείλονται στην τύχη, είνε πολλοί.

Χιλιάδες είναι τα καθημερινά θύματα της κακοτυχίας. Πριγκήπισσες, όμως, δεν υπάρχουν πολλές.
 

Βαγδάτη. Μεσοπόλεμος  Η έδρα του ιρακινού Υπουργείου Εξωτερικών κατά την εποχή της μοναρχίας. Βρίσκεται στην αρχή της οδού Ιμάμ Αλ-Αδάμ
Βαγδάτη. Μεσοπόλεμος Η έδρα του ιρακινού Υπουργείου Εξωτερικών κατά την εποχή της μοναρχίας. Βρίσκεται στην αρχή της οδού Ιμάμ Αλ-Αδάμ


Και μάλιστα μια και μόνη, και αυτή από το Ιράκ, ήταν εκείνη που μπόρεσε να παντρευτεί έναν καμαριέρη.
Όποιος μπορεί να λογαριάσει ας βρει τον αστρονομικό αριθμό του ποσοστού της πιθανότητας μια τέτοιας τύχης».

Όλη η Ελλάδα με κομμένη την ανάσα  διαβάζει και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα.

Με την άφιξη στην Αθήνα, του Μεγάλου Αυλάρχη του Ιράκ και τις φήμες ότι υπάρχει περίπτωση ο Τάσος Χαραλάμπης να διαζευχθεί την αγαπημένη του για να το χρήμα, βλέπουν το φως επιστολές και άλλα πολλά που τον παροτρύνουν να σταθεί στο ύψος του. Εκτός από την Αμαλιάπολη(3) που ζητά επίσημα να φιλοξενήσει του δύο ερωτευμένους και τώρα νεόνυμφους, και να φτιάξουν εκεί το σπιτικό τους, τρεις Πειραιώτες με επιστολή τους, που έστειλαν στη Ρόδο, του αναφέρουν(4):
 

Δήλωση του Τάσου Χαραλάμπη στη «Ροδιακή», ότι δεν σκ΄4επτεται να χωρίσει με την πριγκίπισσα, που μετεδόθη από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Εφημερίδα «ΈΘΝΟΣ» 10.6.1936, τελευταία σελίδα
Δήλωση του Τάσου Χαραλάμπη στη «Ροδιακή», ότι δεν σκ΄4επτεται να χωρίσει με την πριγκίπισσα, που μετεδόθη από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Εφημερίδα «ΈΘΝΟΣ» 10.6.1936, τελευταία σελίδα


«Μετά μεγάλης μας λύπης διαβάσαμε εις τας σημερινάς εφημερίδας ότι πρόκειται να διαζευχθείς τη νόμιμη σύζυγό σου, Πριγκίπισσα του Ιράκ, αντί αδρότατης αμοιβής. Δεν γνωρίζουμε αν αληθεύει η πληροφορία αυτή ή όχι. Πάντως επειδή η πατρίδα μας Ελλάς γεννάει από αρχαιοτάτων χρόνων άνδρες με όλη τη σημασία της λέξεως και επειδή και σεις είσθε Έλληνας, επιτρέψετέ μας να σας κάμουμε μιάν εντελώς φιλική υπόδειξη: Δεν είνε καθόλου ανδρικό να εγκαταλείψετε τη γυναίκα, η οποία απαρνήθηκε θρόνο, θρησκεία, οικογένεια και αμύθητα πλούτη, επειδή έτυχε ν’ αγαπήσει εσάς και να σας μεταβάλει σε σύζυγό της, από καμαριέρη ξενοδοχείου.  
 

Ο «Ταχυδρόμος-Ομόνοια» της Αλεξάνδρειας, στις 11 Ιουνίου 1936, με τις «Αθηναϊκές ημέρες» της κοσμικογράφου Αλεξάνδρας Λαλαούνη που γράφει για ένα νέο Τρωικό πόλεμο λόγω του ειδυλλίου Τάσου-Αζζά
Ο «Ταχυδρόμος-Ομόνοια» της Αλεξάνδρειας, στις 11 Ιουνίου 1936, με τις «Αθηναϊκές ημέρες» της κοσμικογράφου Αλεξάνδρας Λαλαούνη που γράφει για ένα νέο Τρωικό πόλεμο λόγω του ειδυλλίου Τάσου-Αζζά


Δεν είνε έτσι κ. Χαραλάμπη; Περιφρονήσατε λοιπόν την αμοιβή που σας προσφέρουν και κρατήστε τη γυναίκα αυτή, η οποία στοιχίζει περισσότερο από όλους τους θησαυρούς του κόσμου, για τη χειρονομία και θυσία την οποίαν έκαμε για σένα(5)».

Για την Ιστορία , ο νεαρός Τάσος δεν εδέχθη ποτέ, μα ποτέ, να συζητήσει ένα τέτοιο θέμα.
Μάλιστα, βλέπουν το φως ιδιαίτερες ανταποκρίσεις από τη Ρόδο, όπου καταγράφουν τη ζωηρότατη συμπάθεια της δημόσιας γνώμης(6) του νησιού για τον Τάσο και την αγαπημένη του πριγκίπισσα(7).

Ο Τάσος ακούει με αγανάκτηση τις φήμες ότι θα του γίνουν προτάσεις να δεχθεί και να εγκαταλείψει τη σύζυγό του, αντί χρηματικού ποσού. Σε ερωτήσεις Ιταλών δημοσιογράφων, ο νεαρός Χαραλάμπης τόνισε ότι την Αζζά την παντρεύτηκε από έρωτα, αδιαφορώντας για την καταγωγή και τα χρήματά της και ότι θα ζήσουν αχώριστοι.
 

Εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» Β΄ έκδοση, τελευταία σελίδα, 3 Ιουνίου 1936
Εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» Β΄ έκδοση, τελευταία σελίδα, 3 Ιουνίου 1936


-Είμαστε και οι δυό αρκετά ευτυχισμένοι και καμιά δύναμη δεν θα είναι ικανή να μας αποσπάσει· τον ένα από τον άλλο.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι προσπάθειες για ακύρωση του γάμου, είναι κωμικές.
-Ο γάμος έγινε με όλους τους κανόνες και η ακύρωσή του είναι αδύνατη.

Την αυτή γνώμη έχουν και οι ιταλικοί  νομικοί κύκλοι της Ρόδου, που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να εγερθεί ζήτημα ακυρότητας. Η πριγκίπισσα ελεύθερα ενέργησε και δέχτηκε να ασπαστεί το Χριστιανισμό, ως Ορθόδοξη δε χριστιανή ετέλεσε τους γάμους της κατά τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, πράξη την οποία αναγνωρίζουν καθ’ υποχρέωση οι ιταλικοί νόμοι(8).     

Και ο ίδιος ο Χαραλάμπης διαψεύδει την εξαγορά-την αποκαλεί κακόβουλο είδηση- και μάλιστα «από του Ξενοδοχείου των Ρόδων όπου διάγομεν επί του παρόντος  και διαβεβαιούμεν ότι η μεταξύ μας αγάπη και εκτίμησις είνε τοιαύτη, ώστε κανέν ποσόν, οσονδήποτε μεγάλο κι αν είνε και καμμία ανθρωπίνη ενέργεια να μην είνε δυνατόν να την διαλύση(9)».
 

Οι γάμοι Τάσου Χαραλάμπη και πριγκίπισσας Αζζά, πρωτοσέλιδο στην «Ατλαντίδα» της Νέας Υόρκης, στις 29 Μαΐου 1936
Οι γάμοι Τάσου Χαραλάμπη και πριγκίπισσας Αζζά, πρωτοσέλιδο στην «Ατλαντίδα» της Νέας Υόρκης, στις 29 Μαΐου 1936Δημοσιεύονται επίσης και άλλες πληροφορίες περί των πριγκιπισσών και ιδιαίτερα για την Αζζά-περί της ομορφιάς της, κυρίως, κατά δεύτερο λόγο τι τρώει και τι θέλει-πληροφορίες που δεν αντλούνται από το ρεπορτάζ αλλά από τη φαντασία των συντακτών για να εντυπωσιάσουν, αρκετές φορές, αν όχι πολλές, όμως, αρνητικά. Ένα είναι γεγονός ότι το ερωτευμένο ζευγάρι το ακολουθούν δεκάδες δημοσιογράφοι και όπως μας πληροφορεί η κοσμικογράφος του «Ταχυδρόμου-Ομόνοιας» της Αλεξάνδρειας Λαλαούνη Αλεξάνδρα(10), «…δεν σας φαίνεται λιγάκι σαν ένας καινούριος Τρωικός πόλεμος αυτή η ιστορία;

Μια ωραία πριγκίπισσα-ας μη τη λένε Ελένη-κλέφτηκε από ένα παλικάρι, ένα νεότερο Πάρι. Πριν από αιώνες κράτη ολόκληρα σηκώθηκαν στο πόδι για να εκστρατεύσουν εναντίον του απαγωγέα. Σήμερα πάλι, πέντε κράτη ανακατεύονται στην υπόθεση: Ιράκ, Αγγλία, Τουρκία, Ελλάς, Ιταλία-ο  νεαρός είνε από τη Ρόδο, Ιταλός υπήκοος(11). Έχει γούστο να καταλήξουν σε κανένα καινούριο Τρωικό πόλεμο!..(12).

Γι’ αυτό το λόγο ενδιαφέρονται οι απεσταλμένοι των εφημερίδων…

ΑΥΡΙΟ: Συνέντευξη Χαραλάμπη στους απεσταλμένους των εφημερίδων…

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Coup de foudre, Κεραυνοβόλος.

2. Ενρίκο Τοζέλλι (1883-1926), κόμης του Μοντινιόζο, συνθέτης πιανίστας. Η σχέση του με την αρχιδούκισσα Λουΐζα της Αυστρίας, μετά το διαζύγιό της με τον Φρειδερίκο Αύγουστο της Σαξωνίας κατέληξε σε γάμο, το 1907 που διήρκεσε πέντε χρόνια.

3. Αμαλιάπολη γνωστή και ως Μιτζέλα, παραθαλάσσιο θέρετρο του Δήμου Αλμυρού, στο νομό Μαγνησίας.  

4.Την επιστολή υπογράφουν οι Λεωνίδας  Κατσουρόπουλος, Μιχαήλ Παλαιοκρασάς και Νικόλαος Ζάκας και απευθύνονται στον Τάσο: Αγαπητέ κύριε…

5. «Ελληνικόν Μέλλον», 4.6.1936 σελίδα 2. Η εφημερίδα «Ημερήσιος Κήρυξ», δημοσιεύει την επιστολή στη 2η σελίδα με υπέρτιτλο το «Φιλότιμό μας» και τίτλο «Συμβουλές προς τον κ. Χαραλάμπη να μην αφήσει την Αζζά». Το κείμενο της εφημερίδας που συνοδεύει την επιστολή γράφει: «Το περίφημο ρωμαίικο φιλότιμο σφόδρα κολακεύτηκε από το «κατόρθωμα» του ομογενούς  Χαραλάμπη και θεώρησε ότι η πράξη του προσάπτει τιμή σε όλο το γένος και ότι διαλαλεί ανά τα πέρατα της Οικουμένης, το δαιμόνιο της ελληνικής φυλής, το οποίον κινδύνευε να περιέλθει σε Αφάνεια (το α κεφαλαίο). Δια τούτο από χθες ζωηρή ανησυχία κατέβαλε τους περισσότερον θερμόαιμους. Εκ των θαυμαστών του κ. Χαραλάμπους εξ αφορμής της ειδήσεως, ότι αυτός πρόκειται να διαζευχθεί την υψηλή σύζυγό του, έναντι 40 εκατομμυρίων δραχμών. Και επειδή αν αλήθευε η είδηση, θα ήταν δεινός κόλαφος εναντίον του εγωισμού, των εν λόγω κύκλων, τρεις...κ.λπ, κ.λπ.».     

6.Κοινής γνώμης.

7. Εφημερίδα «Βραδυνή», 4 Ιουνίου 1936, σελίδα 6.

8.Το ίδιο με το προηγούμενο.

9. Εφημερίδα «Ταχυδρόμος-Ομόνοια», Αλεξάνδρειας, Κυριακή 14 Ιουνίου 1936, σελίδα 3η.  

10. Λαλαούνη Αλεξάνδρα (1894-1974), Γεννήθηκε στην Αθήνα και από το 1918 μέχρι το θάνατό της ήταν ανταποκρίτρια του «Ταχυδρόμου» στην ελληνική πρωτεύουσα. Στο βιογραφικό της αναφέρεται ως δημοσιογράφος και μουσικοκριτικός.

11. Ο Τάσος Χαραλάμπης δεν πήρε ποτέ  την ιταλική υπηκοότητα.

12. Εφημερίδα «Ταχυδρόμος-Ομόνοια», 11 Ιουνίου 1936, 2η σελίδα.
 

Ο βασιλιάς του Ιράκ Faisal I, πατέρας της Αζζά, στη διάρκεια επισημης επίσκεψης του στη Βρετανία με τη βασίλισσα της Γηραιάς Αλβιόνος, παρακολουθώντας έναν αγώνα τένις
Ο βασιλιάς του Ιράκ Faisal I, πατέρας της Αζζά, στη διάρκεια επισημης επίσκεψης του στη Βρετανία με τη βασίλισσα της Γηραιάς Αλβιόνος, παρακολουθώντας έναν αγώνα τένις