Προειδοποιητικές βολές του δημάρχου Ρόδου κατά της Περιφέρειας

Προειδοποιητικές βολές του δημάρχου Ρόδου κατά της Περιφέρειας

Προειδοποιητικές βολές του δημάρχου Ρόδου κατά της Περιφέρειας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1502 ΦΟΡΕΣ

Ξεσπάθωσε στην χθεσινή συνεδρίαση με αφορμή τα έργα στο πάρκο του Ροδινιού

…«Ξεσπάθωσε» ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των έργων και είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αν δεν υπήρχε η Ρόδος να εντάξει σε κάθε κωδικό, η Περιφέρεια δεν θα επαίρετο σήμερα ότι έχει φθάσει η δεύτερη Περιφέρεια στις εντάξεις έργων ΕΣΠΑ»!

Η τοποθέτηση του Δημάρχου, κατά την οποία άφησε να διαφανεί η ενόχλησή του, έγινε με αφορμή τα έργα της ανάπλασης στο πάρκο του Ροδινιού, όπου αναφερόμενος στο ιστορικό, είπε ότι πράγματι γίνεται μία πολύ σπουδαία δουλειά και αναφέρθηκε ειδικότερα στο ότι ενώ η πρόσκληση του ΕΣΠΑ ήταν 1 εκατ. ευρώ τελικά η Διαχειριστική Αρχή ενέκρινε γύρω στα 500 χιλιάδες ευρώ αφού άφησε έξω τον δρόμο προς τα Πευκάκια θεωρώντας το οδικό έργο.

Είπε, λοιπόν, ότι η μελέτη υποβλήθηκε στην Περιφέρεια για να εγκριθεί αλλά δεν είδε να περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της τελευταίας συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου ούτε και στην επικείμενη στις 27 του μηνός. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, έκανε γνωστό ότι απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, ζητώντας να μπει ως θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του π.σ. η σύναψη σχετικής προγραμματικής σύμβασης.

Στην τοποθέτησή του, όμως, αμέσως μετά, ο Αντιπρόεδρος του δ.σ., κ. Στέργος Στάγκας, ο οποίος είναι και σύμβουλος επί τεχνικών θεμάτων του Περιφερειάρχη, ανέφερε για το Ροδίνι ότι, πράγματι, υπάρχουν γύρω στα 15 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα της Περιφέρειας υπέρ του Δήμου Ρόδου, όπως για το Εθνικό Θέατρο 5 εκατ. ευρώ, 4 εκατ. ευρώ για τα αθλητικά έργα, όπως και το 1 εκατ. ευρώ για το Ροδίνι.

Όταν βγήκε το ΕΣΠΑ με τη χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ, κατέθεσε την πρότασή του ο Δήμος για το Ροδίνι και ακόμα ένα νησί για 350 χιλιάδες ευρώ που τελικά δεν εντάχθηκε και τα χρήματα παραμένουν. Ήταν, όμως, αυτό που είπε ο κ. Στάγκας, ότι ο Δήμος έχει 46 εκατ. ευρώ πλεόνασμα και θα μπορούσε να βάλει αυτό το υπόλοιπο των 350 χιλιάδων ευρώ, που οδήγησαν στο…“ξέσπασμα” του Δημάρχου.

Ο κ. Χατζηδιάκος, λοιπόν, πήρε αμέσως το λόγο, ζήτησε την προσοχή όλων και είπε με τόνο που έδειχνε ενοχλημένος: «Γιατί ακούω…να σφυρίζουν εκατομμύρια και πρέπει να έρθει η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και στη σωστή τάξη».

Έτσι, ξεκίνησε λέγοντας ότι, όταν αποχώρησε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, άφησε στο νομό Δωδεκανήσου 42 εκατ. ευρώ προίκα στη νέα. Από αυτά, τα 22 εκατ. ευρώ, «με τα χεράκια μου», όπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν τοποθετημένα σε έργα του ενιαίου Δήμου Ρόδου. Αυτά τα χρήματα προέρχονταν κυρίως από τα έσοδα από τα δημόσια ακίνητα, όσο έπαιρναν το 75%, από χρήματα που είχαν αντλήσει από άλλες πηγές και η κατανομή ήταν ορθολογιστική για όλα τα νησιά.

«Ένας άτυπος, αδιαμφισβήτητος κανόνας», όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος και συμπλήρωσε ότι τώρα ακούει ότι μέσα στα 10 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται 4 εκατ. ευρώ για αθλητικά έργα. Αυτά, όπως είπε, «για να μην μας θεωρούν ότι είμαστε…Κινέζοι ή κάτι άλλο», πριν τέσσερις μήνες ήρθε από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) επιχορήγηση της Περιφέρειας προς τους Δήμους ύψους 6 εκατ. ευρώ.

Είπε, ακόμη, ότι το 1 εκατ. 145 χιλιάδες ευρώ που είναι για τα σχολεία και είναι δημοπρατημένο, προέρχεται από τα 5 εκατ. ευρώ που ήρθαν πριν από τρία χρόνια από το ΠΔΕ για τα σχολικά κτίρια και έγινε η κατανομή από τον Περιφερειάρχη με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια.

Και είπε, στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος: «Τα σχολικά δόθηκαν με τα πληθυσμιακά κριτήρια, τα αθλητικά, επειδή είναι και ύποπτος, περίεργος, χρόνος, αντί να δοθούν σε κάθε Δήμο και να ιεραρχήσει το κάθε δημοτικό συμβούλιο, βλέπω ξαφνικά 75 χιλιάδες ευρώ ο φωτισμός στο γήπεδο Μαριτσών, 75 στο Καρακόνερο, 75 στη Δαματριά κτλ. Μπορούσα να πω όχι; Δεν ρωτήθηκε όμως αυτό το δ.σ. για την ιεράρχηση», είπε και συμπλήρωσε με νόημα:

«Όποιος…ανέβαινε τη σκάλα, παράγοντας, ημιπαράγοντας του αθλητισμού-γιατί υπάρχουν και παράγοντες αλλά υπάρχουν και…παραγοντοπαράγοντες-αυτοί εξασφάλιζαν τα 75άρια και τα 300άρια του χλοοτάπητα».

»Όχι 45 (εκατ. ευρώ) να έχει το ταμείο του Δήμου Ρόδου και…145 να αποκτήσει, τα 22 (εκατ. ευρώ) που ήρθαν κληρονομικά τα δικαιούται ο Δήμος της Ρόδου, πέρα από το ΠΔΕ, πέρα από το ΕΣΠΑ. Και για το ΕΣΠΑ το ότι παίρνουμε τα χρήματα και εντάσσονται είναι αξιοσύνη μας, και των αιρετών που εντοπίζουν αμέσως τις προσκλήσεις που βγάζει η Διαχειριστική Αρχή αλλά προπαντός των υπηρεσιών που περνούν τα χίλια μύρια προβλήματα για να εντάξουμε ένα έργο. Και αν δεν υπήρχε η Ρόδος να εντάξει σε κάθε κωδικό, η Περιφέρεια δεν θα επαίρετο σήμερα ότι έχει φθάσει η δεύτερη Περιφέρεια στις εντάξεις έργων ΕΣΠΑ»!

Όπως είπε, τουλάχιστον την προσπάθεια των υπηρεσιών, αξιώνει να τους την αναγνωρίσουν και αξιώνει και αυτά που δικαιούται η Ρόδος. Γιατί το 1 εκατ. ευρώ για το Ροδίνι είναι από ίδιους πόρους που ήρθαν από εκποιήσεις ακινήτων του Δημοσίου και υπήρχε νόμος που έλεγε «ό,τι εισπράττεται στη Ρόδο, μένει στη Ρόδο». Είπε ακόμη, ο κ. Χατζηδιάκος, ότι το εκατομμύριο που υπήρχε στο πρόγραμμα και…το κουτσούρεψαν, ο Δήμος δεν το άφησε έτσι αλλά ξαναβγήκε η πρόσκληση και είχαν την αξιοσύνη και ενέταξαν και τις Πεταλούδες στο ίδιο πρόγραμμα.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ο ίδιος έβαλε πλάτη στον Περιφερειάρχη για τους δασικούς χάρτες, φέρνοντας το θέμα σε επίπεδο ΠΕΔ, αλλά δεν είδε θέμα στο π.σ. με την προγραμματική για το Ροδίνι. «Υπάρχουν κανόνες παιχνιδιού και συνεργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στο κολυμβητήριο της Ιαλυσού που επίσης έθεσε ο κ. Στάγκας, λέγοντας ότι εννοείται ότι πρέπει να καθαριστεί και ότι η μελέτη κακώς δεν συνεχίστηκε και έχει μείνει επτά χρόνια στάσιμο. Η μελέτη είναι ολοκληρωμένη και την έστειλαν στη Γ.Γ. Αθλητισμού για να χρηματοδοτηθεί και ενώ ήρθαν τα 6 εκατ. ευρώ θα μπορούσε το 1,8 εκατ. ευρώ να πάει σ’ αυτό. Και είπε στη συνέχεια: «Γιατί να τα μοιράσουμε τα 75άρια, μήπως έχει…75άρια ψηφουλάκια παραπάνω-παρακάτω και πιο ‘δω και πιο ‘κει; Λέω, μήπως:». Είπε, όμως, ότι θα καταθέσουν πρόταση στο πρόγραμμα επανάκτησης δημοτικών ακινήτων.

Η επιστολή
Η επιστολή του κ. Χατζηδιάκου στον Περιφερειάρχη για το Ροδίνι με θέμα «Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για την εκτέλεση του έργου: «Αποκατάσταση-Ανάπλαση περιμετρικού δρόμου και ελαφοκομείου πάρκου Ροδίνι» είναι η παρακάτω:

Κύριε Περιφερειάρχη,
Έχετε σίγουρα, λάβει γνώση για τις εντατικές εργασίες που γίνονται τους τελευταίους μήνες στο πάρκο Ροδίνι, με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 (ΕΣΠΑ). Μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης, που είχαν ως αποτέλεσμα την απαξίωση ενός μοναδικής αξίας βιότοπου, του αρχαιότερου οργανωμένου βιότοπου της Ελλάδας, η δίκαιη απαίτηση όλων των Ροδίων και υπόσχεση πολλών εξ‘ ημών για την αποκατάσταση του, υλοποιείται.

Οι εργασίες από τον ανάδοχο εργολάβο, υπό τη συνεχή επίβλεψη των υπηρεσιών μας, γίνονται με εντατικούς ρυθμούς και κυρίως με πολύ προσοχή και σεβασμό στο ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον. Με το παραπάνω σχετικό έγγραφό, σας διαβιβάστηκε η μελέτη του έργου «Αποκατάσταση-Ανάπλαση Περιμετρικού Δρόμου και Ελαφοκομείου Πάρκου Ροδίνι», προκειμένου, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης, να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Επειδή:
- υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση για την εκτέλεση του έργου ύψους 1.000.0000 ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018 και τώρα στο Τ.Π. έτους 2019 της ΠΝΑι, με τη σημείωση: «αναμένεται υποβολή μελέτης από το Δήμο»,

- το συγκεκριμένο έργο, αποτελεί «έργο-συνέχεια» αυτού που εκτελείται και κρίνεται σημαντικό η υλοποίηση του να ξεκινήσει αμέσως μετά το πέρας των υπό εκτέλεση εργασιών, που ολοκληρώνονται στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ροή των εργασιών και η σύντομη διάθεση του πάρκου στη Ροδιακή κοινωνία,

ζητούμε με το παρόν, τη συζήτηση της έγκρισης σύναψης σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης, ως θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έστω και Εκτός Ημερήσιας Διάταξης.

Διαβάστε ακόμη

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη

Ο Γιώργος Παυλούς, πρόεδρος της "Κολοσσός 2047", ορίστηκε εντεταλμένος Μεσαιωνικής Πόλης

Γ. Νικητιάδης: «Έως και 10% ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με το ΙΝΚΑ – Στο “κενό” οι υποσχέσεις της κυβέρνησης»

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το ΚΕΚ Γεννηματάς στηρίζουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα ψηφιακά μέσα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το σχολείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη