Η Eurobank θα εξοφλήσει τις οφειλές για τη νέα μαρίνα της Ρόδου

Η Eurobank θα εξοφλήσει τις οφειλές για τη νέα μαρίνα της Ρόδου

Η Eurobank θα εξοφλήσει τις οφειλές για τη νέα μαρίνα της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6696 ΦΟΡΕΣ

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Φ. Χατζηδιάκος, στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Σημαντικές εξελίξεις για τη διαχείριση ενός από τα σημαντικότερα έργα υποδομής στο νησί της Ρόδου, της νέας μαρίνας, σηματοδοτεί η σπουδή της τράπεζας Eurobank να εξοφλήσει τις οφειλές της Εταιρίας «Μαρίνες Α.Ε.» προς τον Δήμο, όπως είπε ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατά την οποία ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα αυτό.

Όπως έκανε γνωστό, λοιπόν, πριν λίγο καιρό, τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του εκπρόσωποι της Eurobank και συγκεκριμένα ο Γενικός Διευθυντής με τον προϊστάμενο της νομικής υπηρεσίας, με τον εδώ Διευθυντή κτλ. Της επίσκεψης αυτής είχε προηγηθεί, λόγω της οφειλής της Εταιρίας «Μαρίνες Α.Ε.» προς τον Δήμο Ρόδου και της απώλειας της ρύθμισης στην οποία είχε υπαχθεί, η καταγγελία εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας του Δήμου και η κατάπτωση της προβλεπόμενης ποινικής ρήτρας στη σύμβαση μεταξύ Δήμου Ρόδου και «Μαρίνες Α.Ε.».

Σημείωσε, ακόμη, ο κ. Χατζηδιάκος ότι η Eurobank έχει δικαίωμα υποκατάστασης και μεσεγγύησης, ως ενέχυρο της μετοχής της Εταιρίας για το δάνειο των σαράντα εκατομμυρίων ευρώ που είχαν δώσει στην κατασκευάστρια Εταιρία. Ακολούθως, ασκήθηκε αγωγή και καταγγελία της σύμβασης από πλευράς του Δήμου για ποσό που ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ.

Όσο για το λόγο που αφέθηκε το ποσό να φθάσει σ’ αυτό το ύψος, το δικαιολόγησε λέγοντας ότι επειδή μέχρι τώρα η νέα μαρίνα ήταν το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο, προσπαθούσαν να μπορέσει ο ανάδοχος όσο γίνεται να επενδύσει, να ολοκληρώσει την α’ φάση και να προχωρήσει και στη β’ κτλ.

Στη συνέχεια, όμως, η Εταιρία απώλεσε τη ρύθμιση των εκατό δόσεων και από εκεί και πέρα η τράπεζα, που έχει και έννομο συμφέρον και εισπράττει και τα περισσότερα, μόλις είδε ότι κινήθηκε νομική διαδικασία ως όφειλε από την οικονομική και τη νομική υπηρεσία του Δήμου, ήρθε, πλήρωσε την ποινική ρήτρα και στη συνέχεια ζήτησε από τον Δήμο την εξόφληση της οφειλής για λογαριασμό της Εταιρίας στης οποίας τα δικαιώματα υπεισήλθε.

Η συμφωνία, λοιπόν, ήταν χθες, στις 10:00 το πρωί, να έφερνε η τράπεζα την επιταγή και να εξοφλούσε η Eurobank.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, τα αποτελέσματα της καταγγελίας κατά νόμον αίρονται εάν η οφειλή εξοφληθεί μέσα σε διάστημα τριάντα ημερών, ωστόσο από τον ταμία του Δήμου τέθηκαν δύο ζητήματα: Ότι έχει παρέλθει και ένα χρονικό διάστημα της καταγγελίας μέχρι τώρα και είναι κάτι υπόλοιπα περίπου 15 χιλιάδες ευρώ. Επίσης, ότι έχει καταπέσει η εγγυητική επιστολή και θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Έτσι, οι νομικές υπηρεσίες ζήτησαν πίστωση χρόνου, όμως συνέπεσε το δ.σ. να συνεδριάσει χθες. Η νομική υπηρεσία, λοιπόν, έκανε την εισήγηση με δεδομένο ότι θα γινόταν η καταβολή. Επειδή, όμως, τελικά δεν ολοκληρώθηκε, ο Δήμαρχος πρότεινε να γίνει καταρχήν δεκτή η γνωμοδότηση του κ. νομικού συμβούλου του Δήμου κ. Μανόλη Στάγκα, με τους πρόσθετους όρους που προέκυψαν.

Δηλαδή, η ολοσχερής εξόφληση των μισθωμάτων και των προσαυξήσεων όπως διαμορφωθούν από τον ταμία του Δήμου, κάτι που οφείλει να γίνει μέσα σε τριάντα ημέρες από της κοινοποίησης της αγωγής, μαζί προφανώς με την αντικατάσταση του τίτλου της εγγυητικής επιστολής που συμψηφίστηκε με τα οφειλόμενα μισθώματα.

Ο κ. Χατζηδιάκος, λοιπόν, έθεσε στην κρίση του δ.σ. αν μπορούν να πάρουν αυτή την καταρχήν απόφαση με τους όρους αυτούς. Δηλαδή, αν εξοφληθεί μέχρι τότε καλώς, ή να αναβάλουν το θέμα, να περιμένουν να γίνει η εξόφληση και να κάνουν ξανά έκτακτο δ.σ.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία των τριάντα ημερών λήγει στις 2 Μαρτίου. Με την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση αίρονται οι συνέπειες της καταγγελίας, οι παρεπόμενες, που είναι η κατάπτωση της ποινικής ρήτρας κτλ. για να διαγραφούν οι βεβαιωμένες επακόλουθες συνέπειες ώστε η οικονομική υπηρεσία με την απόφαση αυτή να προβεί στη διαγραφή των βεβαιωμένων.

Πάντως, κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι, άσχετα από το νομικό μέρος, θεωρεί ότι η σπουδή και η προσπάθεια της Eurobαnk να έρθει να εξοφλήσει, να προχωρήσει, σηματοδοτεί κάποιες σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά τη διαχείριση της μαρίνας και όσον αφορά την πολυπόθητη επέκταση της β’ φάσης.

Είπε, ακόμη, ότι η ΔΕΥΑΡ έχει δημοπρατήσει τον αγωγό, δηλαδή ο Δήμος συμβάλλει όσο μπορεί περισσότερο για να γίνει λειτουργικό και ολοκληρωμένο αναπτυξιακό έργο και αυτή η απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση κινείται, «στα όρια, όμως, της απόλυτης νομιμότητας, γιατί δεν θα ήθελα ποτέ ένας συνάδελφος ή ένας υπηρεσιακός να διακινδυνεύσει το ελάχιστο από τη λήψη αυτής της απόφασης», όπως είπε.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων που ήταν παρόντες, ο κ. Στράτος Καρίκης της μείζονος μειοψηφίας και ο κ. Γιώργος Υψηλάντης της ελάσσονος, συμφώνησαν και ψηφίστηκε ομόφωνα η καταρχήν έγκριση της εισήγησης της νομικής υπηρεσίας. Μάλιστα, ο κ. Υψηλάντης συμφώνησε με τον Δήμαρχο ότι η κίνηση αυτή της Eurobank πράγματι δείχνει μία διάθεση με κάποιον τρόπο η επένδυση αυτή να προχωρήσει και αυτό είναι κάτι που το θέλουμε όλοι.

Διαβάστε ακόμη

Στη Ρόδο για το Κτηματολόγιο και τα δικαστήρια ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης

Γνωμοδότηση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το Τ.Α.Π. στη Ρόδο

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο