Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και του Έθνους. Ο ιστορικός καθεδρικός ναός του Ευαγγελισμού της Ρόδου

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και του Έθνους. Ο ιστορικός καθεδρικός ναός του  Ευαγγελισμού της Ρόδου

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και του Έθνους. Ο ιστορικός καθεδρικός ναός του Ευαγγελισμού της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1242 ΦΟΡΕΣ

Γράφει
ο πρωτοπρεσβύτερος
Κυριάκος Αναστ. Μανέττας
Κληρικός-Εκπαιδευτικός, εφημέριος
του ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης και
Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου Ρόδου

Βρισκόμαστε ήδη στη δεύτερη Κυριακή των Νηστειών, της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Προβάλλει η Αγία μας Εκκλησία, την πατερική μορφή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Αρχιεπισκόπου Θεσ/νίκης του Θαυματουργού. Στο ιερό του πρόσωπο ακτινοβολεί η αξία της Νοεράς (καρδιακής) προσευχής, η αξία της παρρησίας απέναντι στις αιρετικές δοξασίες και η προσήλωσή μας στα δόγματα και τις παρακαταθήκες της πίστης μας. Φωτεινό παράδειγμα, οδοδείχτης πνευματικής ζωής ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. Και επειδή ξεκίνησε η Αγία Τεσσαρακοστή της Ορθοδοξίας, που είναι η νίκη ενάντια στο κακό με τις αναστηλώσεις των ιερών εικόνων, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς μας διδάσκει πως η ψυχή μας μπορεί να γίνει η εικόνα του Θεού και προπαντός ξεκάθαρη σκέψη και φωτισμένη πνευματική ζωή και πορεία για τη θέωση και τη σωτηρία μας.

Κυριακή (24 Μαρτίου 2019) σήμερα, παραμονή της μεγάλης θρησκευτικής και εθνικής μας παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ προσφέρει στην Παναγία μας τον κρίνο με τον χαιρετισμό, ότι θα φέρει εκείνη στον κόσμο τον Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου, τον Χριστό. Τι οφείλουμε στην Παναγία μας και στον Χριστό μας, ας το αναζητήσει ο καθένας μας χωριστά. Το μόνο σίγουρο και βέβαιο, αδέλφια μου, ότι ποτέ δεν μας προδίδουν. Πάντα μας αγαπούν και μας στηρίζουν και εάν ζούμε ελεύθεροι σήμερα στη δική τους χάρη και προστασία το οφείλουμε.

Τι θα είχαμε πετύχει μια χούφτα Έλληνες εάν ο Θεός δεν έβαζε την υπογραφή του και δεν την παίρνει ποτέ πίσω. Απολύτως τίποτα. Ήρωες, άμαχοι, παιδιά, γέροντες, γονείς, κληρικοί, λαϊκοί, δημογέροντες, προύχοντες, όλα τα έδωσαν, περιουσίες χρήματα, την ίδια τους τη ζωή, για μια πατρίδα αδούλωτη, για μια πίστη ελεύθερη και δυναμική. Ζούμε, αδέλφια μου, τη σύγχρονη υποδούλωση, σε ένα κόσμο σύγχρονο με όλα της τεχνολογίας τα μέσα αλλά σε σκοταδισμό πνευματικό με κέντρο το υλικό συμφέρον και τις πολυεθνικές εταιρείες και τα μεγάλα μασονικά κέντρα αποφάσεων της Νέας Εποχής.

Πιστεύουν ότι κυβερνούν τον κόσμο οι υπερδυνάμεις με απειλές και καταστροφές. Ο Μεγάλος, όμως της Οικουμένης υπερπλανητάρχης, είναι ο Χριστός. Εκείνος σε καιρούς και χρόνους, μένει απαρασάλευτος, η υπερδύναμη, που θα βάλει εκείνος τη δική του υπογραφή. Γελάει ο Θεός όταν εμείς κάνουμε σχέδια και όνειρα.

Ας τον αφήσουμε να μας μιλήσει μυστικά στην ψυχή μας. Φωνές ακούγονται παντού, όχλοι και ψεύτικοι σωτήρες. Η δική του φωνή να ακουστεί όπως στην Παναγία με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Εάν ακούσουμε τη φωνή του, η ζωή μας θα έχει άλλη αξία, άλλο προορισμό και νόημα. Αυτό εύχομαι στην ιστορική και μεγάλη αυτή θρησκευτική εορτή. Ο Χριστός και η μεγάλη μας μάνα η Παναγία να μας φωτίζουν κληρικούς, λαϊκούς, τους ψευτο-ισχυρούς της γης, για αυτογνωσία, για ισότητα, για ανθρωπιά.

Ο ιστορικός ναός του Ευαγγελισμού της Ρόδου
Επίκεντρο του εορτασμού αυτού, είναι ο περικαλλής ναός του Ευαγγελισμού της Ρόδου, ο καθεδρικός της Μητροπόλεως Ρόδου. Η μονόκλιτη βασιλική που θυμίζει τον Άγιο Δημήτριο Θεσ/νίκης υπήρξε καθολικός ναός του Αγίου Ιωάννου. Παραδόθηκε μετά την Απελευθέρωση της Δωδεκανήσου στον μακαριστό Μητροπολίτη Ρόδου Τιμόθεο Ευαγγελίδη. Η εκ βάθρων ανακαίνιση, μαρμάρινο τέμπλο, δεσποτικός θρόνος έγιναν επί Αρχιερατείας του μακαριστού Άρχοντα Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινού. Επίσης οι αξιόλογες αγιογραφίες από τους Φώτη Κόντογλου και τον μαθητή του Ιωάννη Τερζή. Μοναδική παρουσία που σημάδεψε την πορεία και το μεγαλείο του μεγαλοπρεπούς αυτού ναού, η μορφή του αξέχαστου πρώτου προϊσταμένου, εφημέριου και πρωτοσύγκελλου του Μητροπολίτη Ρόδου, Σπυρίδωνα Συνοδινού, του μακαριστού Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, Αλέξανδρου Θεοδωρακόπουλου. Από το 1951 μέχρι το 1982 έλαμπε η παρουσία του Αλέξανδρου στο ναό του Ευαγγελισμού της Ρόδου.

Η ψυχή που άφησε μια εποχή που δεν ξανάρχεται. Η κοσμοσυρροή στις λειτουργίες, τα μεγαλεία σε πανηγύρεις, διασκέψεις, συναντήσεις μεγάλων προσωπικοτήτων ήτανε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο ναός του Ευαγγελισμού της Ρόδου. Πατριάρχες, αρχιεπίσκοποι, βασιλείς, πρόεδροι, πρωθυπουργοί βρέθηκαν εκεί. Επίσης, ο πατήρ Σάββας Χατζηνικολάου και οι αείμνηστοι καλλικέλαδοι πρωτοψάλτες Μιχαήλ Σαρρής, Μιχαήλ Κουτσούκος και Κώστας Καράκιζας λάμπρυναν τα αναλόγιά του. Αιωνία τους η μνήμη. Επίτροποι, δωρητές, παλιοί Ροδίτες που τίμησαν και τιμούν το ναό αυτό όπως ο μητροπολίτης Λέρου κ. Παΐσιος Αραβαντινός που επί 38 χρόνια σαν Διάκονος και Πρωτοσύγκελλος τον υπηρέτησε. Χρόνια Πολλά.

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B