Ξεναγήθηκαν στη «Ροδιακή» οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λίνδου

Τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λίνδου υποδέχθηκε χθες το πρωί  το προσωπικό της εφημερίδας "Η Ροδιακή" στις εγκαταστάσεις της, προκειμένου να τους ενημερώσει για τον τρόπο λειτουργίας μιας καθημερινής τοπικής εφημερίδας.

Οι περίπου 70 μαθητές όλων των τμημάτων του Δημοτικού Σχολείου,  συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις των πιεστηρίων της εφημερίδας.

Εκεί, τους υποδέχθηκαν τόσο ο αρχισυντάκτης της "Ροδιακής" κ. Μιχάλης Μαστής όσο και ο υπεύθυνος του πιεστηρίου κ. Σεραφείμ Φλώρος προκειμένου να τους ενημερώσουν για τον τρόπο λειτουργίας της εφημερίδας καθώς και τον τρόπο που δουλεύει το κάθε τμήμα προκειμένου αυτή να εκδοθεί.

Ο κ. Μαστής τους ενημέρωσε για την ιστορία της "Ροδιακής" καθώς και το γεγονός οτι έχει κλείσει 104 χρόνια λειτουργίας, αποτελώντας την 8η αρχαιότερη εφημερίδα στην Ελλάδα, και τη μεγαλύτερη στο Νότιο Αιγαίο. Ο κ. Μαστής αναφέρθηκε και στα δύσκολα χρόνια, επί Ιταλοκρατίας που η "Ροδιακή" δέχθηκε λογοκρισία και εκδιδόταν χωρίς βασικά άρθρα.

Έπειτα, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον τρόπο που δουλεύουν οι δημοσιογράφοι σε μια καθημερινή τοπική εφημερίδα, καθώς και για τη θεματολογία την οποία καλύπτει. Λίγο αργότερα, την ξενάγηση "ανέλαβε" ο κ. Φλώρος, ο οποίος τους ανέλυσε πώς τυπώνονται οι σελίδες, την ανάμειξη των χρωμάτων, τη μετατροπή του τεράστιου ρολού που τοποθετείται στις μηχανές του πιεστηρίου, σε εφημερίδα στη μορφή που τη βρίσκουμε στα περίπτερα.

Ο κ. Φλώρος τους εξήγησε πως, όταν αναμείξουμε το μελάνι με το νερό μπορούμε να τυπώσουμε πάνω σε τσίγκους τις σελίδες και αμέσως μετά να τους τοποθετήσουμε στα μηχανήματα προκειμένου να τυπωθεί η εφημερίδα, ενώ έδωσε και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες στους μαθητές αλλά και τους δασκάλους που τους συνόδευαν.

Αμέσως μετά την ξενάγηση, οι μαθητές έφυγαν με μια "φρέσκια" εφημερίδα στο χέρι και φυσικά την "καθιερωμένη" φωτογραφία.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί οτι οι μαθητές προσέφεραν ένα πολύ όμορφο δώρο προς την επιχείρηση, έναν καμβά στον οποίο είχε τυπωθεί το λογότυπο της "Ρ", γράφοντας παράλληλα "Η εφημερίδα πρωταγωνιστής της ζωής μας". Το πολύ όμορφο και πρωτότυπο δώρο θα στολιστεί στο κτήριο που στεγάζεται η εφημερίδα "Ροδιακή".