Σε θετική τροχιά η οικονομία αλλά η πορεία δεν είναι εξασφαλισμένη

Σε θετική τροχιά η οικονομία αλλά η πορεία δεν είναι εξασφαλισμένη

Σε θετική τροχιά η οικονομία αλλά η πορεία δεν είναι εξασφαλισμένη

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6544 ΦΟΡΕΣ

Ενδιαφέροντα θέματα και ζητήματα τέθηκαν στη γενική συνέλευση των Επιμελητηρίων που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο

Τη διαβεβαίωση ότι τα Επιμελητήρια της χώρας δεν θα κλείσουν, αλλά απεναντίας ο ρόλος τους θα ισχυροποιηθεί με την ενίσχυση των ΓΕΜΗ τα οποία θα έχουν υπό την εποπτεία τους τις επιχειρήσεις, έδωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας από τη Ρόδο.

Συγκεκριμένα μιλώντας στη δεύτερη μέρα της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Θα λύσουμε τις δυσκολίες και τις δυσκαμψίες και θα συμβάλουμε ώστε τα Επιμελητήρια να ισχυροποιηθούν και να αποκτήσουν ρόλο. Σε καμία περίπτωση δεν θα κλείσουν. Τουλάχιστον εμείς δεν θα τα κλείσουμε».

Η διαβεβαίωση δόθηκε από τον υπουργό με αφορμή την επισήμανση που έκανε μέλος της συνέλευσης την ώρα της ομιλίας του, ο οποίος φώναξε στην αίθουσα ότι η κυβέρνηση θα κλείσει τα Επιμελητήρια!

Σε ό,τι αφορά τη συνέλευση της ΚΕΕΕ χτες πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος της στο ξενοδοχείο Rodos Palace, με τους χαιρετισμούς και τις τοποθετήσεις των επισήμων καθώς και του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνου Μίχαλου σε ένα κοινό με εκπροσώπους από 59 Επιμελητήρια της χώρας.

Το άνοιγμα των εργασιών έγινε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Πάππου, ο οποίος μίλησε για μία πολυεπίπεδη και πρωτοφανή κρίση με διάρκεια και ένταση, κατά την οποία πολλά ουσιαστικά οικονομικά προβλήματα διογκώθηκαν και δε ξεπεράστηκαν και γι’ αυτό τώρα πρέπει να επιλυθούν σύντομα. Συγκεκριμένα πρέπει, όπως είπε, να γίνουν μεταρρυθμίσεις και να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα ώστε να βιώσουμε και την ανάπτυξη.

«Οι τοπικές μας επιχειρήσεις είναι ήρωες που κοιτούν μπροστά αλλά πόσο μπορούν να αντέξουν; Οι επιχειρήσεις πρέπει να τύχουν σεβασμού και στήριξης και να δημιουργηθεί ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Είναι ευλογία να είσαι νησιώτης, και πάντα οι νησιώτες προσφέρουν στον τόπο μας όπως στο ΑΕΠ της χώρας σε ποσοστό 10%. Σήμερα οι επιχειρήσεις στα νησιά λειτουργούν χωρίς νησιωτικές πολιτικές με περιορισμένους φυσικούς πόρους και χωρίς ίσες ευκαιρίες συγκριτικά με τις άλλες περιοχές. Δεν είναι εύκολο να είσαι νησιώτης. Δίνεις καθημερινά έναν αγώνα για την οικογένειά σου και την επιχείρησή σου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάππου προσθέτοντας ότι είναι λίγοι αυτοί που αντιλαμβάνονται τη νησιωτικότητα.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ λέγοντας: «Ζητάμε την επιστροφή του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ή την εφαρμογή όποιου άλλου μέτρου θα επιφέρει το ίδιο μετρήσιμο αποτέλεσμα» κάτι που προκάλεσε το χειροκρότημα των παρευρισκομένων και τη δήλωση εκπροσώπου Επιμελητηρίου που φώναξε στην αίθουσα «Η στεριανή Ελλάδα σας στηρίζει».
Τέλος ο κ. Πάππου ζήτησε για τις επιχειρήσεις των μόνιμων κατοίκων των νησιών να υπάρχει μηδενική φορολογία και υπογράμμισε ότι τα νησιά δεν πρέπει να είναι μόνο τόποι για επίσκεψη το καλοκαίρι αλλά να είναι τόποι για μόνιμη κατοικία και δημιουργία επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.

Ο Κ. Μίχαλος
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος κατά την ομιλία του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η ελληνική οικονομία ακολουθεί πλέον θετική τροχιά κι αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Ωστόσο, η πορεία αυτή δεν είναι εξασφαλισμένη, ούτε έχει αποκτήσει ακόμη την ταχύτητα και το δυναμισμό που χρειάζεται.

Για να καλύψει το χαμένο έδαφος και να μη βρεθεί ξανά σε αδιέξοδο, η Ελλάδα χρειάζεται υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι ρυθμοί αυτοί πρέπει να προέλθουν από την υλοποίηση νέων επενδύσεων, από την αύξηση της εξωστρέφειας. Από τη δραστηριότητα περισσότερων, υγιών, ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Επιμελητηριακή Κοινότητα διεκδικεί, επιπλέον, την προώθηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και μέτρων, οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη.

• Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις για μια αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, για αναβάθμιση της ποιότητας της νομοθετικής διαδικασίας, αλλά και της λειτουργίας των θεσμών.

• Χρειαζόμαστε επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα, ολοκλήρωση του εθνικού και χωροταξικού σχεδιασμού και κωδικοποίηση των χρήσεων γης.

• Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική πολιτική για τη μεταποίηση: με ανάδειξη και ενίσχυση δυναμικών κλάδων, με πολιτικές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, με νέα στρατηγική για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

• Χρειαζόμαστε μέτρα για την ενίσχυση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας: ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την επιχειρηματική μεγέθυνση, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, την εξωστρέφεια, την πρόσβαση στην καινοτομία.

• Χρειαζόμαστε αποτελεσματικότερη σύνδεση των Πανεπιστημίων με τον κόσμο της παραγωγής. Τη δυνατότητα να υπάρξουν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, για τη χρηματοδότηση της έρευνας και την αξιοποίηση της γνώσης για την ανάπτυξη της καινοτομίας.

Ο Στ. Πιτσιόρλας
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας που ακολούθησε αναρωτήθηκε κατά την ομιλία του τι έφταιξε και χρεοκοπήσαμε, για να απαντήσει λέγοντας ότι αντιμετωπίσαμε μεγάλη κρίση, καθώς βρεθήκαμε σε κρίση ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας και των υπηρεσιών μας και δεν μπορέσαμε να πάμε μπροστά.

Ούτε όμως και πριν το 2009 με το μοντέλο που ακολουθούσαμε καταφέραμε κάτι καλύτερο, είπε και πρόσθεσε ότι ο κόσμος σήμερα είναι πιο σκληρός και ανταγωνιστικός και με πιο πολλές απαιτήσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό, στο παρελθόν έφταιξαν κυβερνήσεις, αντιπολιτεύσεις αλλά και θεσμοί. «Είχαμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που έφτασε στα όριά του το οποίο πρέπει όμως να αλλάξουμε. Στηριχθήκαμε στο δανεισμό και τις εισαγωγές και κυρίως στις υπηρεσίες.

Η αποβιομηχάνιση της χώρας μας δεν έγινε κατά την περίοδο της κρίσης αλλά νωρίτερα» δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας και τόνισε ότι παρ’ όλα αυτά υπάρχουν θετικά δείγματα γιατί στην καρδιά της κρίσης έγιναν σημαντικά πράγματα. Και αυτό φαίνεται γιατί εξάγουμε προϊόντα μεταποίησης τα τελευταία χρόνια, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, όμως υλοποιήθηκαν παράλληλα και πολιτικές που βοήθησαν.

«Είμαστε σε σημείο αφετηρίας σήμερα και μπορούμε να διαμορφώσουμε στρατηγικές, ενώ θα πρέπει να φύγουμε από την αντίληψη της καχυποψίας του κεντρικού κράτους απέναντι σε όλους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση θεμάτων» κατέληξε ο υπουργός.

Ο Θ. Φορτσάκης
Ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Φορτσάκης δήλωσε στη συνέχεια κατά το χαιρετισμό του ότι «μπορεί να βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας λόγω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

«Οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται καθημερινά με τη γραφειοκρατία και την έλλειψη ρευστότητας που είναι τα κυριότερα ζητήματα που τις απασχολούν. Σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε κλείνουν είτε φυτοζωούν.

Για να επέλθει ανάπτυξη στη χώρα θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία, να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές, να απλουστευτεί η αδειοδότηση των νέων επιχειρήσεων και να μειωθεί η γραφειοκρατία καθώς επίσης να ρυθμιστούν τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να γίνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας» είπε ο κ. Φορτσάκης.

Ο Δημ. Κρεμαστινός
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός που εκπροσώπησε την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα που εμποδίζουν την οικονομία να αναπτυχθεί και τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι, όπως ήταν πάντα στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Έκλεισε την ομιλία του χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στο ανοιχτό πρόβλημα της αύξησης του ΦΠΑ των νησιών καλώντας το Επιμελητήριο να πιέσει για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή.

«Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να απεγκλωβιστούμε από αναπτυξιακούς μύθους όπως ότι κάποιοι κολοσσοί της παγκόσμιας οικονομίας θα επενδύσουν στη Χώρα και -δήθεν- θα τη «σώσουν» ως άλλοι Μεσσίες.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θα επενδύσει σε μια χώρα την οποία δεν εμπιστεύονται καταρχήν οι δικές της επιχειρήσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής στρατεύεται για να ξαναδώσει την πραγματική ελπίδα στην οικονομία.

Εμείς στηρίξαμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ελληνική οικονομία βασίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ότι το σύνολο της εγχώριας επιχειρηματικότητας πρέπει να στηριχθεί.

Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, θα πρέπει το Επιμελητήριο να πρωτοστατήσει με όλους τους τρόπους, να πιέσει τους πάντες, για να επανέλθει το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά. Ένα τοπικό φορολογικό καθεστώς που είχε τις ρίζες του ιστορικά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με τα ειδικά προνόμια που είχαν παραχωρήσει οι σουλτάνοι στα νησιά μας. Όλοι το σεβάστηκαν.

Εμείς το στηρίξαμε με τη βοήθεια του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και είπαμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην Τρόικα. Παρότι η εξομοίωση του ΦΠΑ αναγραφόταν τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο μνημόνιο δεν φέραμε ποτέ τον εφαρμοστικό νόμο στη Βουλή.

Αντίθετα, όσοι τάχα προάσπιζαν προεκλογικά το 2014 τους φτωχούς πολίτες και τον ΦΠΑ των νησιών είναι εκείνοι που πρότειναν την αύξησή του στην Τρόικα.

Η Τρόικα είχε απογοητευθεί και είχε πάψει πια να το ζητά. Με την υποτίμηση της Τουρκικής λίρας, ο ανταγωνισμός σε τουριστικό επίπεδο είναι τραγικός. Δεν είναι δυνατόν να παρέχουμε στον τουρίστα το ίδιο προϊόν σε διπλάσια τιμή από ό,τι το παρέχει η γειτονική χώρα. Επιπλέον, όσον αφορά την επίπτωση της αύξησης στη ζωή των νησιωτών κανένα Μεταφορικό Ισοδύναμο δεν μπορεί να αναπληρώσει τη ζημιά που υπέστησαν τα νησιά μας από την αύξηση του ΦΠΑ» κατέληξε ο κ. Κρεμαστινός.

Διαβάστε ακόμη

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία