Το Σάββατο θα γίνει η ανακήρυξη των υποψηφίων

Το προσεχές Σάββατο, εκτιμάται ότι θα γίνει από τα Πρωτοδικεία Ρόδου και Κω, η επίσημη ανακήρυξη των υποψήφιων συνδυασμών που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 26ης Μαΐου για την ανάδειξη νέων δημάρχων, δημοτικών αλλά και κοινοτικών συμβουλίων στο νομό.

Την ίδια ημέρα θα γίνει η ανακήρυξη και των υποψήφιων συνδυασμών που θα διεκδικήσουν στις ίδιες εκλογές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Όπως έγραψε «Η Ροδιακή», μέχρι τα μεσάνυκτα της Κυριακής 5 Μαΐου, οπότε και έληξε η σχετική προθεσμία κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους συνολικά 46 συνδυασμοί σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου οι οποίοι διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στις προσεχείς εκλογές, για τον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι επικεφαλής των συνδυασμών αυτών ευελπιστούν να κερδίσουν έναν από τους 15 δήμους του νομού μας!

Την ίδια ώρα και στο δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης πέντε συνδυασμοί έχουν καταθέσει τα ψηφοδέλτια τους και οι επικεφαλής τους, διεκδικούν την εκλογή τους στη θέση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.

Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, αλλά και οι διορισμοί των δικαστικών αντιπροσώπων που θα στελεχώσουν τα εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση που έγινε πριν από μερικές ημέρες, είχε δοθεί παράταση έως τις 6 Μαΐου για τη δήλωση ενδιαφέροντος από δικηγόρους ή δικαστικούς υπαλλήλους καθώς λόγω του αυξημένου αριθμού εκλογικών τμημάτων, παρέμεναν προς συμπλήρωση περίπου 3.000 διορισμοί.
Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός από δικαστικούς λειτουργούς ή δικηγόρους ή συμβολαιογράφους, τότε θα καλυφθούν τα κενά από δημοτικούς υπαλλήλους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, τα εκλογικά τμήματα θα ανέλθουν κατά προσέγγιση σε 39.000, και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνουν κατά προσέγγιση 44.000 διορισμοί τακτικών και αναπληρωματικών δικαστικών αντιπροσώπων.

Οι δημοτικές εκλογές
Σημαντικές είναι οι διαφορές που παρατηρούνται στη φετινή εκλογική αναμέτρηση σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαΐου 2014.

Στο νομό μας στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία συμμετείχαν 39 συνδυασμοί σε όλα τα νησιά και ο μέγιστος αριθμός υποψηφίων ήταν οι πέντε, στα νησιά Ρόδος, Κως και Κάλυμνος. Στα νησιά Λέρος και Πάτμος είχαμε το 2014 τρεις υποψήφιους συνδυασμούς, ενώ στους υπόλοιπους δήμους οι υποψήφιοι ήταν δύο, με εξαίρεση τον Δήμο Τήλου και τον Δήμο Λειψών όπου υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος συνδυασμός.

Αντίθετα στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 τα πράγματα έχουν ως εξής:

Πρώτοι σε υποψηφιότητες δήμοι στη Δωδεκάνησο είναι: η Κάλυμνος με έξι υποψήφιους συνδυασμούς,  ακολουθούν η Ρόδος και η Πάτμος με πέντε υποψήφιους, η Κως και η Λέρος με τέσσερις υποψήφιους και ακολουθούν Κάρπαθος, Σύμη, Μεγίστη και Αστυπάλαια με τρεις υποψήφιους. Στους δήμους αυτούς θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές. Στους υπόλοιπους δήμους οι υποψήφιοι είναι δύο, με εξαίρεση τον Δήμο Αγαθονησίου και τον Δήμο Λειψών όπου οι μόνοι υποψήφιοι είναι οι κ.κ. Ευάγγελος Κόττορος και ο Φώτης Μάγγος αντίστοιχα. 

Γυναίκες υποψήφιες
Μπορεί να είναι υποχρεωτική η κάλυψη του 40% των υποψήφιων συνδυασμών στις αυτοδιοικητικές εκλογές με γυναίκες, βάσει νόμου, ωστόσο, οι ίδιες οι γυναίκες ως επικεφαλής συνδυασμών στη Δωδεκάνησο είναι ελάχιστες!

Μάλιστα για να είμαστε ακριβείς είναι λιγότερες από αυτές που διεκδίκησαν το δημαρχιακό θώκο κάποιου νησιού μας, το 2014.

Ειδικότερα, στις 26 Μαΐου 2019  μόλις τέσσερις γυναίκες είναι υποψήφιες για δήμαρχοι και πρόκειται για τις κ.κ.  Μαρία Καμμά – Αλιφέρη στην Τήλο, Μαρία Καμπούρη στην Αστυπάλαια,  Κυριακή (Κική) Μακρή στην Κω και Ιωάννα Ρούφα επίσης στην Κω.

Σημειώνεται πως στις προηγούμενες εκλογές οι γυναίκες υποψήφιοι δήμαρχοι στη Δωδεκάνησο ήταν πέντε και συγκεκριμένα, οι κ.κ. Μαίρη Σορώτου – Τσανάκη στην Κάσο, Μαρία Καμμά – Αλιφέρη στην Τήλο, Κυριακή (Κική) Μακρή στην Κω, Φωτεινή Χατζηκωνσταντίνου στη Λέρο και Παρασκευή Μιχελή στο Αγαθονήσι.