Μοροπούλου: Δηλώνω παρούσα στη μεγάλη μάχη που δίνουν οι πολίτες

Μοροπούλου: Δηλώνω παρούσα στη μεγάλη μάχη που δίνουν οι πολίτες

Μοροπούλου: Δηλώνω παρούσα στη μεγάλη μάχη που δίνουν οι πολίτες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1276 ΦΟΡΕΣ

Πρόταση του Πολυτεχνείου για την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών

«Δηλώνω παρούσα στη μεγάλη μάχη που δίνουν οι πολίτες της πατρίδας μου», δήλωσε χθες, από τη Ρόδο, η συμπατριώτισσά μας καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, κα Τόνια Μοροπούλου, η οποία ξεκίνησε την περιοδεία της για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου από το Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας.

Η κα Μοροπούλου, χθες το μεσημέρι, είχε συνάντηση με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Πολιτισμού για τα Δωδεκάνησα κ. Κάλλιστο Διακογεωργίου και κάθε άλλο παρά τυχαία επέλεξε να ξεκινήσει έτσι τον προεκλογικό της αγώνα αφού αυτό σηματοδοτεί και το βάρος που δίνει στον πολιτισμό της περιοχής μας και της χώρας μας, για την ανάδειξη του οποίου ήδη έχει αναλάβει πρωτοβουλίες.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, καταρχήν, ο κ. Διακογεωργίου την καλωσόρισε, λέγοντας ότι είναι γνωστή σε όλους. Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να πει ότι για τον ίδιο προσωπικά είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά ότι ξεκινάει την περιοδεία της για τις βουλευτικές εκλογές από την Περιφέρεια και δη από το Τμήμα Πολιτισμού. «Μας δίνει δύναμη και κουράγιο να σκεπτόμαστε μεγάλα γεγονότα, πολιτιστικά δρώμενα γενικά, όχι για τη Ρόδο και για τη Δωδεκάνησο αλλά γενικότερα για όλη την Ελλάδα. Είναι γνωστή η κα Μοροπούλου από τη μεγάλη της επιτυχία με την αναστήλωση του Παναγίου Τάφου που οι απανταχού Έλληνες θαύμασαν το έργο της», είπε.

Μάλιστα τη χαρακτήρισε ως έναν άνθρωπο «θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού» και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εθνικές εκλογές, τονίζοντας ότι ο ροδιακός λαός θα τη στηρίξει διότι «είναι ένα εργαλείο που θα δώσει πάρα πολλά στον πολιτισμό, στη Ρόδο, τη Δωδεκάνησο και όχι μόνο».

Η κα Μοροπούλου
Από την πλευρά της, η υποψήφια βουλευτής ευχαρίστησε τον κ. Διακογεωργίου, ανταποδίδοντας ότι και για την ίδια είναι μεγάλη χαρά και τιμή που την υποδέχθηκε στο Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας και είπε: «Ο πολιτισμός είναι στην αιχμή της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Στην αιχμή της ανάπτυξης γιατί η αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μπορεί να συνδεθεί με την τουριστική ανάπτυξη και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και απασχόληση στις τοπικές οικονομίες ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην προστασία της ίδιας της πολιτιστικής κληρονομιάς για να μπορεί να διατηρείται η ταυτότητά μας ανά τους αιώνες. Η συμβολή μου μέσα από την τεχνογνωσία και την καινοτομία στον τομέα αυτό, στην Αγιά Σοφιά, τον Πανάγιο Τάφο, σε πολλά σημαντικά Μνημεία της Μεσογείου, δεν μπορεί παρά να φθάσει και στην πατρίδα μου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, τα μικρά και τα μεγάλα, όπου ο πολιτισμός είναι ο καινούργιος πόρος της ανάπτυξης».

»Για να στηρίξει μία κυκλική οικονομία και την ελπίδα των ανθρώπων μας. Την ελπίδα ότι δεν θα χρειάζεται να λέμε θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη του Δημοσίου, γιατί αυτό σημαίνει ότι βάζουμε το χέρι στην τσέπη του φορολογούμενου αλλά μέσα από την ανάπτυξη θα προστατεύουμε και έτσι θα υποστηρίξουμε και τον πολιτισμό, την πολιτιστική δημιουργία κα έκφραση, τους συλλόγους κτλ.».

Η ίδια, εξέφρασε, ακόμη, την ικανοποίησή της που οι άνθρωποι του πολιτισμού δίνουν το «παρών» ως δημιουργοί και ως απλοί πολίτες, και είπε ακόμη, απευθυνόμενη στον κ. Διακογεωργίου: «Συνεπώς δηλώνω παρούσα στη μεγάλη μάχη που δίνουν οι πολίτες της πατρίδας μου και εσείς ως επικεφαλής της Περιφέρειας στον πολιτισμό και θέλω να προσφέρω τις δυνάμεις μου στη μάχη αυτή».

Η κα Μοροπούλου ανακοίνωσε, στη συνέχεια, ότι, προχθές, υπέβαλε από το Πολυτεχνείο στο ΕΣΠΑ, με τη δήλωση ενδιαφέροντος του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, των Δημάρχων της Σύμης, της Χάλκης αλλά και της Δημάρχου Κάσου, μία πρόταση για την αειφόρο ανάπτυξη των μικρών νησιών που, μαζί με το Καστελόριζο, αυτά θα είναι πιλότοι για την επόμενη μέρα στην απομονωμένη Ελλάδα.

«Η επόμενη μέρα, λοιπόν, με βάση τον πολιτισμό, θα στηρίξει την ανάπτυξή της σε υψηλή τεχνολογία, διαδραστική, ψηφιακή και θα πολλαπλασιάσει και τις θέσεις εργασίας και την πρόσοδο», ανέφερε και είπε ότι το εγχείρημα αυτό συνδέεται με την Αυτοδιοίκηση και με την παρουσία των μηχανικών-την πρόταση υπογράφει και το ΤΕΕ Δωδεκανήσου-διότι πρέπει να υπάρχει μία έμπρακτη παρουσία στην οργάνωση και τα μέτρα της ανάπτυξης.

Για τη Μεσαιωνική Πόλη
Ερωτηθείσα, στη συνέχεια, σχετικά με τη Μεσαιωνική Πόλη, με αφορμή και τις ενέργειες για την υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης, καταρχήν θύμισε ότι έχει καταθέσει μία πρόταση για την επανάχρηση των 340 ιστορικών κτηρίων που ανήκουν στο Δημόσιο για διαφορετικούς σκοπούς (σ.σ. για τουριστική χρήση, εμπορική, διεθνή προβολή και για κοινωνική κατοικία). Και είπε:

«Ισορροπημένα. Έτσι ώστε και να διατηρηθεί ο χαρακτήρας ο διεθνής, ο κοινωνικός, αλλά και να δοθεί ένα έναυσμα ανάπτυξης τέτοιο που θα μας επιτρέψει να προστατεύσουμε χωρίς υπερεκμετάλλευση, να προστατεύσουμε το Μνημείο. Διότι, δεν μπορεί το Δημόσιο να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, εκτός και αν έχουμε πισωγυρίσματα. Χρειάζεται μία σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Η σύμπραξη αυτή οδηγεί σε αποτελέσματα προστασίας και ανάπτυξης και είναι η κυκλική οικονομία, είναι η επόμενη μέρα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Βεβαίως, υπήρξε μία διαφορετική αντιμετώπιση, μία σύγκρουση θα έλεγα με το Υπουργείο Πολιτισμού, γι’ αυτό το λόγο και πιστεύω ότι σήμερα είναι απολύτως αναγκαία μία άλλη πολιτική. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μας πει τις απόψεις του γι’ αυτό, έχουμε δουλέψει πολύ μαζί και δεν είναι τυχαία η δική μου η μάχη στα Δωδεκάνησα και τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου που, αυτή τη στιγμή, δίνεται με τη Νέα Δημοκρατία».

Στη συνέχεια, επεσήμανε, πάντως, ότι η επιλογή της έχει γενικότερα πολιτικά χαρακτηριστικά, δεν είναι μόνο τοπική. Όπως εξήγησε, έχει το πολιτικό χαρακτηριστικό ότι η επόμενη μέρα για τον ελληνικό λαό πρέπει να είναι μία μέρα χωρίς Μνημόνια και επομένως πρέπει να διασφαλιστεί απόλυτα στο βάθος και στο στέρεο βάθρο της ανάπτυξης και των επενδύσεων, της σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος. «Έχω δηλώσει ότι δεν αφίσταμαι των κοινωνικών αριστερών μου οραμάτων αλλά αυτή τη στιγμή η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτή τη βάση, δηλαδή για μία βιώσιμη οικονομία, είναι και η μόνη αξιόπιστη για να είναι βιώσιμα αυτά που χρειάζεται η κοινωνία», δήλωσε και κατέληξε λέγοντας:

«…Αν την πρόσκληση αυτή την αγκαλιάσει ο Δωδεκανησιακός λαός και μου δώσει την ευκαιρία να είμαι στη Βουλή των Ελλήνων, αυτό θα είναι ένα βήμα από τη δική μας την πλευρά, μία δυνατή φωνή που θα λέει ότι θέλουμε μία άλλη ενότητα, ότι οι πολίτες της Δωδεκανήσου θέλουν να συγκυβερνήσουν. Αυτό θα λέει».

Εκπρόσωποι φορέων
Χθες, κατά τη συνάντηση στο Τμήμα Πολιτισμού, παρόντες ήταν η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ρόδου κα Ειρήνη Μαρτίνη και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, οι οποίοι και ευχήθηκαν καλή επιτυχία στην υποψήφια βουλευτή.
Ο κ. Εγγλέζος, μάλιστα, πρότεινε και τη δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου που λείπει από τη Ρόδο και αποτελεί διαχρονικό στόχο τους.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο

Βασίλης Α. Υψηλάντης: « Η κυβέρνηση στη διαμόρφωση του Νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας έλαβε υπόψη τα προβλήματα της νησιωτικότητας»