Δ. Γάκης: «Νέες δουλειές και μισθοί»

Δ. Γάκης: «Νέες δουλειές και μισθοί»

Δ. Γάκης: «Νέες δουλειές και μισθοί»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 198 ΦΟΡΕΣ

Άρθρο του υποψήφιου βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη


Το ζήτημα των θέσεων εργασίας, των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων ήταν και παραμένει για εμάς μία από τις καίριες προτεραιότητές μας.

Είναι και ένα πεδίο που εκτιμώ ότι δεν μπορεί να συγκριθεί το έως τώρα έργο μας και ο σχεδιασμός μας από δω και πέρα με αυτόν της ΝΔ, που είναι σκληρά νεοφιλελεύθερος αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος είτε της ανεργίας, είτε των εργοδοτών.

Θέλω να θυμίσω ένα κυριολεκτικά διαλυμένο εργασιακό τοπίο στο τέλος του 2014. 1.000.000 χαμένες θέσεις εργασίας, 60% ανεργία στους νέους, 27% γενικός δείκτης ανεργίας. Και θέλω να πω ότι από τις αρχές του 2015 έως σήμερα δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε στιγμή για την αποκατάστασή του.

Μέσα σε τρία χρόνια και την ύφεση του μνημονίου (2015-2018) καταφέραμε να δημιουργήσουμε 380.000 νέες θέσεις εργασίας, να μειώσουμε δηλαδή την ανεργία κατά 8 μονάδες και την ανεργία των νέων κατά 13 μονάδες. Και πρέπει να σας πω, ότι ο δείκτης της ανεργίας συνεχίζει να κινείται πτωτικά και ανεβαίνει συνεχώς ο δείκτης της απασχόλησης.

Πολύ απλά δηλαδή, έχουν αυξηθεί από το 2014 και μετά οι συμπολίτες μας που εργάζονται πλέον. Και οι τομείς απασχόλησης έχουν παρουσιάσει άνοδο με σημαντικότερο τον τριτογενή τομέα. Και αυτό το καταφέραμε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Και σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα έχουμε ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν από το 2014.

Και προσωπικά είμαι ικανοποιημένος που καταφέραμε και μειώσαμε την ανεργία στο Νότιο Αιγαίο από το 20,1% που ήταν το 2014 κατά 4 μονάδες έως το 2018.

Και συνεχίζουμε να ενισχύουμε με στοχευμένα προγράμματα εργασίας ύψους 2,4 δις που απευθύνονται σε 240.000 ανέργους, προγράμματα για νέους επιστήμονες και κλάδους της οικονομίας. Και με στοχευμένες δράσεις σκοπεύουμε να μειώσουμε την ανεργία των γυναικών στο 10% και στη συνέχεια σε μονοψήφιο νούμερο.

Η ΝΔ επιστρέφει τον Δημόσιο Τομέα στο 1/5 μην το ξεχνάμε. Μη ξεχνάμε τους 3000 απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους. Πρόκειται για τη γνωστή θέση της που περιλαμβάνεται και στο «νέο» της πρόγραμμα. Βλέπει την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασία μέσα από ξένες επενδύσεις. Δεν υπάρχει τίποτα πιο γενικόλογο και πιο αβέβαιο από αυτό και τελικά και πιο καταστροφικό καθώς θα φέρει νέες εκρήξεις ανεργίας.

Το θέμα του υποκατώτατου είναι ένα θέμα που θέλω να θίξω. Νομίζω δεν υπάρχει κανείς στη χώρα που δεν ανακουφίστηκε με την κατάργησή του. Και κοντά σε αυτό, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και 27% για τους νέους. Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει επιπλέον αυξήσεις του κατά 7,5 % έως το 2021.

Την ίδια στιγμή η ΝΔ θεωρεί την αύξηση των μισθών ως αντι-αναπτυξιακό μέτρο, όπως και το δώρο των Χριστουγέννων και το επίδομα ανεργίας, ενώ παράλληλα σχεδιάζει επαναφορά επταήμερης εργασίας και νομιμοποίησης της υπέρβασης του οκταώρου. Καταλαβαίνετε τι σημαίνουν όλα αυτά για τον εργαζόμενο;

Και σε ένα δύσκολο εργασιακό τοπίο, επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και επεκτείναμε 15 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν πάνω από 215.000 εργαζόμενους. Και θεσπίσαμε νόμους και για την προστασία των εργαζομένων.

Και συνεχίζουμε με σκοπό να επεκτείνουμε την προστασία αυτήν ακόμη περισσότερων. Από την άλλη έχουμε ζήσει την πολιτική της ΝΔ, την γνωρίζουμε. Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, επικράτηση των ατομικών, χαμηλοί μισθοί, άθλιοι όροι εργασίας, απλήρωτη εργασία, αδήλωτη εργασία, με δυο λόγια, εργαζόμενοι στο έλεος των εργοδοτών.

Φανταστείτε λοιπόν αυτό το τοπίο στην αγορά εργασίας. Ποιος μπορεί να έχει αμφιβολία ότι θα επιστρέψει την κοινωνία στη φτώχεια και την ανέχεια; Ποιος μπορεί να μιλήσει για την «επόμενη μέρα» μιας τέτοιας καταστροφής;

Διαβάστε ακόμη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Ρόδου

Διορθώθηκαν τα λάθη στους σταυρούς

Δύο αιτήσεις για τους σταυρούς στις δημοτικές εκλογές

Συγχαρητήρια επιστολή δημάρχου Λέρου προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Ανακηρύχθηκαν από το Πρωτοδικείο οι πέντε βουλευτές της Δωδεκανήσου

Συγχαρητήρια του Χ. Κόκκινου στους νεοεκλεγέντες βουλευτές και υπουργούς για το Νότιο Αιγαίο

Ποιοι από τους υποψηφίους κυριάρχησαν σε σταυρούς στις πόλεις και τα χωριά της Δωδεκανήσου

Εκδόθηκαν από το Πρωτοδικείο τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών