Παλιά Πόλη: Εκτός από τις άσχημες εικόνες υπάρχουν και κίνδυνοι στατικότητας

Το ταχύτερο δυνατόν θα πρέπει να ξεκινήσουν τα  έργα συντήρησης που πρέπει να γίνουν στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλεως Ρόδου (και όχι μόνο) τα οποία δυστυχώς, έχουν χορταριάσει για τα καλά, καθώς  εκτός των άλλων προκύπτουν και μια σειρά από κινδύνους σε ό,τι αφορά τη στατικότατα του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την ίδια ώρα, τα έσοδα από τα εισιτήρια και τους αρχαιολογικούς χώρους  (μουσεία, Λίνδος, Φιλέρημος, Κάμειρος κ.λπ.) ξεπερνούν τα 6  εκατομμύρια ετησίως, ποσό όμως το οποίο δυστυχώς δεν λειτουργεί ανταποδοτικά για να γίνονται τα στοιχειώδη έργα συντήρησης που απαιτούνται στον τόπο μας.

Η κατάσταση και φέτος σε ό,τι αφορά τα χορταριασμένα τείχη, είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου (όπως φαίνεται κι από τις σχετικές φωτογραφίες) για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και δυστυχώς, ακόμα και σε κεντρικές περιοχές (Κολώνα, πλατεία Σύμης, Θαλασσινή Πύλη, είσοδος Αγίου Φραγκίσκου, Τάφρος, Κόκκινη Πόρτα κ.λπ.) η κατάσταση κρίνεται ως επιεικώς απαράδεκτη.

Σημειώνεται ότι η... βλάστηση αυτή ανάμεσα στα τείχη, δημιουργεί σταδιακή εξασθένηση των αρμών, με αποτέλεσμα να τίθεται ακόμα και ζήτημα στατικότητας.