Καλοκαίρι και παιδικές αρρώστιες

Καλοκαίρι και  παιδικές αρρώστιες

Καλοκαίρι και παιδικές αρρώστιες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 110 ΦΟΡΕΣ

Το καλοκαίρι ελπίζουμε ότι οι ασθένειες δεν θα χτυπήσουν την πόρτα μας και δε θα κρατήσουν τα παιδιά μας μακρυά από τη θάλασσα!

Όλοι οι γονείς πιστεύουμε ότι οι αρρώστιες αποτελούν χειμερινό σπορ και αποχωρούν από την καθημερινότητά μας, μαζί με το κρύο. Κι όμως! Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών κάποιες παιδικές ασθένειες είναι πολύ συνηθισμένες, ειδικά στα μικρά παιδιά.

Διαβάστε παρακάτω, πώς θα αναγνωρίσετε και πώς θα αντιμετωπίσετε τις 5 πιο συνήθεις παιδικές καλοκαιρινές αρρώστιες. Σε κάθε περίπτωση, πριν τη χορήγηση οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διάρροια
Αν το παιδί σας παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κενώσεων συνδυασμένο με εμετούς, τότε πιθανότατα υποφέρει από διάρροια. Ο κοιλόπονος, η ανορεξία και η γενικευμένη αίσθηση αδυναμίας θα επιβεβαιώσουν τις υποψίες σας. Συνήθως η διάρροια είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης αλλοιωμένης τροφής και το καλοκαίρι είναι πολύ πιο δυσάρεστη λόγω της ζέστης!

Είναι πιθανό να οδηγήσει και σε πυρετό. Για να την αντιμετωπίσετε, μετά τον εμετό ή την κένωση, πρέπει να αποφύγετε για τουλάχιστον δύο ώρες να δώσετε στο παιδί υγρά ή τροφές. Στη συνέχεια, όμως πρέπει να γίνει αποκατάσταση της ενυδάτωσης στον οργανισμό του, οπότε ξεκινήστε άμεσα να του χορηγείτε νερό, σε μικρές ποσότητες. Αν παρατηρήσετε αιμορραγία ή βλέννα, τότε σπεύστε στον παιδίατρό σας.

Εξανθήματα
Γνωστό επίσης ως έκζεμα ή ως ατοπική δερματίτιδα. Τα συμπτώματα είναι η επίμονη φαγούρα και η φλεγμονή στο δέρμα. Προκαλείται ή επιδεινώνεται το καλοκαίρι από τη ζέστη, την επαφή με την άμμο και τις βουτιές στην πισίνα ή τη θάλασσα. Για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα, επενδύστε στην καλή ενυδάτωση της περιοχής με τη χρήση κατάλληλων προϊόντων. Επιπλέον, χορηγήστε στο παιδί αντιισταμινικά φάρμακα, κατόπιν πάντα συνεννόησης με τον παιδίατρο.

Εμπύρετος ιός της γρίπης
Τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, έντονη μυαλγία, πονοκέφαλος, πονόλαιμος και ορισμένες φορές εμετός. Για να ρίξετε τον πυρετό, χορηγήστε στο παιδί αντιπυρετικά, κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρό σας. Εξαιτίας της ζέστης του καλοκαιριού, πιθανόν η ταλαιπωρία να είναι μεγαλύτερη για το παιδί. Για να το κρατήσετε δροσερό θα πρέπει να το κάνετε συχνά μπάνιο, να του δίνετε πολλά υγρά και να εφαρμόζετε κρύες κομπρέσες στο μέτωπό του.

Ωτίτιδα
Η ωτίτιδα κάνει την εμφάνισή της συνοδευόμενη από κνησμό και ερυθρότητα στο εσωτερικό του αφτιού, έντονο πόνο αλλά και υπερέκκριση υγρών. Πολύ συνηθισμένη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η επαφή με τη θάλασσα ερεθίζει τα αφτάκια των παιδιών. Χρησιμοποιήστε αντιβιοτικές σταγόνες για να αντιμετωπίσετε τον έντονο πόνο. Παράλληλα, φροντίστε να στεγνώνετε καλά τα αφτιά του παιδιού μετά τα μπάνια. Αν το παιδί ανεβάσει πυρετό και τα συμπτώματα του πόνου ενταθούν, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο.

Κόκκινα μάτια
Η ερυθρότητα στα μάτια, μαζί με έντονη φαγούρα προκαλούνται πολύ συχνά το καλοκαίρι εξαιτίας της επαφής με τη θάλασσα ή την πισίνα. Χρησιμοποιήστε φυσιολογικό ορό για να ανακουφίσετε τα μάτια του παιδιού και παράλληλα σταματήστε για λίγες μέρες τις βουτιές στα μπάνια. Αν η φαγούρα ενταθεί και πριν προχωρήσετε στη χορήγηση οποιουδήποτε κολλυρίου, ζητήστε τη συμβουλή του οφθαλμιάτρου ή του παιδιάτρου σας.

Πηγή: Mommy.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου