Λέρος: Με επιτυχία ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις “Συνάντηση Ειρήνης 2019”

Με επιτυχία ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις «Συνάντηση Ειρήνης 2019», που πραγματοποιούνται στη Λέρο από 12 έως 14 Ιουλίου 2019.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση έχει και φέτος το Ελληνοτουρκικό Σωματείο «Δάφνη – Defne», ενώ οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και τη συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας, του Δήμου Λέρου, του Συλλόγου «Γυναίκες χωρίς Σύνορα-παράρτημα Λέρου», του Κέντρου Πολιτισμού Έρευνας και Ανάπτυξης Λέρου «Άρτεμις», του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου, του Ελληνοιταλικού Συλλόγου Φίλων Λέρου (ΑΙΑΛ), καθώς και τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Επαρχίας Καλύμνου (Ι.Σ.Ε.Κ.).
Η πρωτοβουλία και οι εκδηλώσεις αυτές σκοπό έχουν να γεφυρώσουν τις ιδιαιτερότητες της γλώσσας και του πολιτισμού των λαών στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Και δεδομένου ότι στη Λέρο υπάρχει μια Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Παρασκευή 12 Ιουλίου, πρώτη μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων, ξεκίνησε με ένα στρογγυλό τραπέζι «Ειρήνη και Υγεία» στην Δημοτική Βιβλιοθήκη. Έλληνες και Τούρκοι ιατροί μίλησαν με τον συντονιστή που είναι από τη Γαλλία.
Το πρωί της δεύτερης ημέρας, Σάββατο 13 Ιουλίου, ομάδα εθελοντών γιατρών Ελλήνων και Τούρκων, από κοινού, πραγματοποίησαν σειρά δωρεάν ιατρικών εξετάσεων στους κατοίκους της Λέρου.
Επίσης στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως διεξήχθη Σεμινάριο Φωτογραφίας από τον διάσημο φωτογράφο Izzet Keribar.

Το βράδυ του Σαββάτου της 13ης Ιουλίου, πλαισιώθηκε με «Μουσικοχορευτική βραδιά» στην πλατεία Πλατάνου, με ζωντανή μουσική, και τη  συμμετοχή του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου, που χόρεψε παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας και της Λέρου. Ο Σύλλογος «Γυναίκες χωρίς Σύνορα» προσέφερε παραδοσιακά εδέσματα και κρασί. Επίσης ακούστηκαν τραγούδια για την ειρήνη σε διαφορετικές γλώσσες.
Στόχος της βραδιάς ήταν να αναδείξει το πολυπολιτισμικό αντάμωμα των λαών στο νησί της Λέρου!

Ο φημισμένος φωτογράφος Izzet Keribar παρουσίασε τα εκθέματα της φωτογραφικής του δουλειάς σε δυο εκθέσεις φωτογραφίας, μία με θέμα «ελληνικά νησιά», στο εστιατόριο του «Καράφλα», και μία ψηφιακή έκθεση με θέμα: «Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη των πόλεων». Στόχος της έκθεσης αυτής είναι να παρουσιάσει την πολυπολιτισμική διάσταση της Κωνσταντινούπολης.

Η τρίτη ημέρα, δηλαδή η σημερινή είναι αφιερωμένη στη γαστρονομία, μέσα από την πρωτοβουλία «μαγειρεύουμε για την ειρήνη», όπου όλοι όσοι το επιθυμούν, στο πλαίσιο ενός workshop, θα φορέσουν ποδιές και θα επιδοθούν στην από κοινού προετοιμασία εδεσμάτων των δύο πλευρών του Αιγαίου.

Παρόμοια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στην Ίμβρο με την ίδια θεματολογία.
Φέτος, τη «Συνάντηση Ειρήνης – ΙΙ», θα πλαισιώσουν διπλωμάτες και προσωπικότητες του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου.
(www.ekklisiaonline.gr)