Ο 26χρονος Ροδίτης μηχανικός αεροσκαφών που εργάζεται για τη Rolls-Royce στη Χιλή!

Ωραία γενιά μεγαλώνει, κι ας τα βρήκε δύσκολα, κι ας στερήθηκε ανέσεις τα χρόνια της κρίσης, σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Ίσως γι’ αυτό είναι ωραία, γιατί είναι πιο προσγειωμένη!

Ο Παναγιώτης Διακίδης, στα 26 του πέτυχε να εργάζεται για τη Rolls-Royce στη Χιλή ως μηχανικός αεροσκαφών στη μία από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, ενώ ήδη δούλεψε στους κινητήρες αεροσκαφών της Aegean για 2,5 χρόνια και μετά για αεροπορική εταιρεία της Αγγλίας.

Αλλά κι αυτός, βάζει τον πήχη όλο και πιο ψηλά κάθε φορά που περνάει από πάνω και με τη σοβαρότητα που δείχνει να τον διακρίνει και τη σκληρή δουλειά είναι ανοιχτός σε ό,τι φέρει η ζωή. Η ζωή που του στέρησε μικρό τη μητέρα του, αλλά τον αποζημίωσε μ’ έναν χαρισματικό πατέρα.

Ό,τι και σήμερα θα είναι στη Ρόδο για τις μικρές διακοπές του. Αύριο Σάββατο φεύγει για το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής στη Χιλή, τη χώρα όπου όταν ακούν ότι είναι Έλληνας, τον εμπιστεύονται αμέσως. 

Ακριβής στην ώρα του, και στα νοήματα που θέλει να περάσει, ένας νέος άνθρωπος απ΄ αυτούς που φεύγουν όχι τόσο απ’ ανάγκη όπως δυστυχώς χιλιάδες άλλοι, μα για ν’ ανοίξουν τα φτερά τους, να πετάξουν.

Ποια ήταν τα πρώτα σου βήματα, τα σχολεία σου, τα βιώματά σου;
Ο πατέρας μου είναι από τ’ Αφάντου, μεγάλωσα στην Ιαλυσό απ’ όπου ήταν η μητέρα μου. Δεν ζει, ήμουν 12 χρονών όταν την έχασα. Έχω μία αδελφή 20 χρονών σήμερα, κι εγώ είμαι 26. Τελείωσα το 1ο Δημοτικό Ιαλυσού, συνέχισα με το Γυμνάσιο στην Οικοκυρική και Λύκειο πήγα στην Καπνοβιομηχανία.

Ήσουν καλός μαθητής;
Ήμουν μέτριος. Άλλωστε όλο το παιχνίδι είναι μετά. Αν επιλέξεις αυτό που σου αρέσει και κοπιάσεις γι’ αυτό, αν έχεις πάθος θ’ ανταμειφτείς. 

Αυτό θα έλεγες στους μαθητές που επιλέγουν προσανατολισμό; 
Θα τους έλεγα ότι ο καθένας έχει ένα χάρισμα που πρέπει να το ανακαλύψει. Αυτό είναι το μαγικό κλειδί που ανοίγει τις πόρτες.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έκανε εντύπωση στη Χιλή;
Μου κάνει εντύπωση που ενώ δεν ξέρουν αγγλικά, αν τους πω ότι είμαι Έλληνας, με κοιτούν άφωνοι από ενθουσιασμό. Συνδέουν την Ελλάδα με τους αρχαίους Έλληνες και τον πολιτισμό της. Κι έτσι επειδή είμαι Έλληνας, έχω κερδίσει αμέσως, κατά κάποιο τρόπο την εμπιστοσύνη τους. 

Το ένα  λοιπόν για να πετύχεις είναι ν΄ ανακαλύψεις τι θέλεις, και το άλλο  ποιό είναι, η τύχη;
Και η τύχη! Είναι λίγο απ’ όλα, με προϋπόθεση πάντα και  βάση τη σκληρή δουλειά. Μπορεί άλλωστε να μη σου έρθει με την πρώτη, αλλά με τη δεύτερη. Εγώ νομίζω ότι έκανα το βήμα όταν έφυγα από την Ελλάδα. Τελείωσα ΤΕΙ με ειδικότητα μηχανολόγου-μηχανικού αεροσκαφών, μια σχολή που δεν είχα προσέξει καν ότι υπάρχει. Είχα μπει στο τρυπάκι να δηλώσω Πληροφορική επειδή δεν ήξερα τι άλλο να κάνω. Όταν είδα κάπου ότι υπάρχει αυτή η σχολή, με δεδομένη την αγάπη που είχα για τ’ αεροπλάνα, κλείδωσε. Σήμερα εργάζομαι στη Χιλή και εργάζομαι για τη Rolls Royce.
 


Μεγάλο το ταξίδι μέχρι εκεί, κι όχι μόνο σε μίλια!
Και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εργαζόμουν ήδη για 2,5 χρόνια στην Aegean, ως μηχανικός αεροσκαφών και θεωρώ ότι αν δεν υπήρχε για εμένα η οικογένεια της Aegean, δεν θα έφτανα εδώ. Με αγκάλιασε και με δίδαξε να είμαι επαγγελματίας. Οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί μου έδωσαν το προσωπικό τους παράδειγμα, ώστε να πορεύομαι κι εγώ.

Όμως από την Aegean έφυγες για να πας ψηλότερα.
Είχα ξεκινήσει να πιάνω τον εαυτό μου να θέλει να κάνει κάτι παραπάνω. Έστειλα  στοχευμένα βιογραφικά. Δεν θα το ξεχάσω, ήταν 10 Ιανουαρίου 2018, καθόμουν βραδάκι με τους φίλους μου, κι έπινα καφέ και λαμβάνω τηλεφώνημα από ένα αγγλικό πρακτορείο. Μου πρόσφεραν θέση εργασίας σε μεγάλη αεροπορική βάση στην Αγγλία. Το μεγάλο ταξίδι ξεκίνησε.

Όταν παραιτήθηκα από την Aegean έκανα να κοιμηθώ δύο βράδια. Υπήρχε αβεβαιότητα. Θα άφηνα την Ελλάδα, θα άφηνα μία σίγουρη θέση εργασίας! Μίλησα με τους προϊσταμένους μου και η αλήθεια είναι πως μου είχαν τονίσει ότι αφήνω μια σημαντική προοπτική και φεύγω. Αυτό που μου έλεγαν ήταν σωστό, η απάντησή μου όμως ήταν ότι το όπλο που έχω απέναντι σε μία νέα προοπτική είναι η σκληρή και στοχευμένη δουλειά. Πήγα στο άγνωστο, αλλά βρήκα Έλληνες όλων των ηλικιών που με βοήθησαν.

Και πάλι δεν επαναπαύτηκες!
Εφόσον έφυγα από την Ελλάδα, μακριά από τον τόπο μου δεν απέκλεια τίποτα πια. Κι έτσι, όταν ήρθε η πρόταση από τη Rolls Royce,  μετά από βιογραφικό που έστειλα, αισθάνθηκα τρισευτυχισμένος. Το είδα ως ανταμοιβή μου, μια ηθική ανταμοιβή. Η Rolls Royce, είναι μία από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο που κατασκευάζει αεροπορικούς κινητήρες.

Στις 19 Ιανουαρίου 2019, πετούσα για τα κεντρικά της Rolls Royce στην Αμερική και τοποθετήθηκα στη Χιλή. Χαοτική διαφορά. Εκτός Ευρώπης, στην άλλη άκρη της γης. Είναι όμως θερμός λαός, είναι Λατίνοι και μάλλον κοντά στη δική μας νοοτροπία. Αυτό με βοήθησε πολύ να ενταχθώ στην καθημερινότητα. Υπάρχει τάξη, είναι η πιο οργανωμένη και πλούσια χώρα της Λατινικής Αμερικής.Πώς λειτούργησαν για εσένα όλες αυτές οι αλλαγές προς τα πάνω, σε τόσο λίγα χρόνια;
Εξελίχθηκα, ωρίμασα λίγο παραπάνω φεύγοντας από την Ελλάδα. Είναι θέμα  χαρακτήρα, αλλά είναι κι οι εμπειρίες. Οι δυσκολίες σε ωριμάζουν.  Θέλω να μιλήσω εδώ για τον πατέρα μου, τον Γιώργο Διακίδη, τον οποίο θαυμάζω αν και η λέξη δεν μπορεί να δώσει την έκταση και την αξία. Για εμένα και την αδελφή μου ήταν και μάνα και πατέρας. Βράχος, δεν άφησε να μας αγγίξει και να μας επηρεάσει τίποτα. Δύσκολο το έργο του, αλλά το φέρνει εις πέρας με μεγάλη επιτυχία. 

Και τώρα  ποιος είναι ο στόχος σου, τι επιδιώκεις;
Την ευτυχία, τίποτα λιγότερο. Κι αυτό περιλαμβάνει πολλά. Και επαγγελματικά και προσωπικά θέματα.