Έπαινο της UNESCO κέρδισε η Ροδίτισσα Μίκα Ντάκα

Έπαινο της UNESCO κέρδισε  η Ροδίτισσα Μίκα Ντάκα

Έπαινο της UNESCO κέρδισε η Ροδίτισσα Μίκα Ντάκα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1746 ΦΟΡΕΣ

Για τη θεατρική παράσταση «ΟΜΝΙΑ» που βασίστηκε σε δύο διηγήματά της

Έπαινο της UNESCO κέρδισε επάξια η Ροδίτισσα Μίκα Ντάκα, για δύο εξαιρετικά διηγήματα, πάνω στα οποία βασίστηκε η θεατρική παράσταση “OMNIA” η οποία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από την παρουσίασή της ενώπιον του κόσμου, στη Χίο.

Η "ΟΜΝΙΑ" είναι μία θεατρική παράσταση που βασίζεται σε δύο διηγήματά της Ροδίτισσας συγγραφέως Μίκας Ντάκα, με τίτλο "Omnia" και "Αγκυροβολημένες Αναμνήσεις", που έχουν δημοσιευτεί από τις εκδόσεις Βερέττα.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του ομίλου για την UNESCO Νήσων και Πειραιώς. Σκηνοθετήθηκε από τον Χιώτη Σταύρο Σπυράκη με ερμηνευτές από τη θεατρική ομάδα "Παρασκήνιο 18" που δραστηριοποιείται επίσης στη Χίο.

Παίχτηκε στις 17 Ιουλίου στο Κτήμα Ρίζικο της Χίου σε ένα κατάμεστο χώρο αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια τόσο από θεατές όσο και από την εκπρόσωπο της UNESCO που παρευρέθηκε εκεί, Κλέα Νομικού, η οποία προσκάλεσε την ομάδα να παίξουν εκ νέου την παράσταση, αυτή τη φορά στην Αθήνα, στο Βεάκειο, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέντε Ηπείρων της UNESCO στα τέλη Αυγούστου.

Για το έργο απονεμήθηκε αναμνηστικός έπαινος.

Σημείωμα συγγραφέα:
"Κεντρικός άξονας είναι όλα εκείνα που ταλανίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Η μνήμη, ο έρωτας, ο θάνατος. Η κάθε μορφής απώλεια, το πάθος, η γοητεία του άγνωστου, ο φόβος, η αυτοκαταστροφή. Η αναζήτηση του εαυτού μέσα απο τον άλλον. Κυρίαρχο το γυναικείο μορφοείδωλο, που ορίζει τον ψυχισμό και την τραγική πορεία των ηρώων, ώστε τελικά αυτοί, μέσα από τη σύγκρουση και τη συντριβή, να οδηγηθούν στην προσωπική κι επώδυνη αλήθεια τους. Omnia σημαίνει "όλα". Όλα εκείνα που κρύβουν τα αβυσσαλέα νερά της ψυχής μας. Το σκοτάδι και το φως!.

Σημείωμα σκηνοθέτη:
"Είναι μια σύνθεση κειμένων, που προσπαθεί να διερευνήσει και να αποδώσει μέσα από την τέχνη του θεάτρου, τον εσωτερικό συγκρουσιακό κόσμο του ανθρώπου, φωτίζοντας τη δομή και τις πτυχές του. Μια προσέγγιση με στόχο την αυτογνωσία και τον προσωπικό αυτοπροσδιορισμό με αυτονόητα οφέλη σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο" (Σταύρος Σπυράκης).

Θεατρική διδασκαλία - σκηνοθεσία: Σταύρος Σπυράκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια- Ενδυματολογία: Ευγενία Κλαδιά

Η Μίκα Ντάκα γεννήθηκε και ζει στη Ρόδο. Γράφει ποίηση και πεζογραφία. Το 2016 εκδόθηκε η ποιητική της συλλογή με τίτλο "Μνήμες και Φάσματα" (εκδ. Βερέττα). Έχει γράψει τα διηγήματα «Αγκυροβολημένες Αναμνήσεις», «Η μπαλάντα της θάλασσας»,«Παράθυρο στο φως», «Omnia», που έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες διηγημάτων (2014–2017, εκδ. Βερέττα). Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά της Κύπρου "Νέα Εποχή" (τχ.335) και "Κυπριακή Εστία" (τχ.1).Το 2015 κυκλοφόρησε «Το τραγούδι της φωτιάς» σε στίχους της ίδιας. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς ποίησης (Ασημένια Σελίδα 2016, Ελλάδα και Αποστάγματα Ψυχής: αφιέρωμα στον Μ. Αναγνωστάκη 2015, Κύπρος). Είναι, επίσης, ραδιοφωνική παραγωγός. Είναι, τέλος, υποψήφια Δρ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο πεδίο της Παιδικής Λογοτεχνίας. Σπούδασε δασκάλα στο ΠΤΔΕ Ρόδου του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο «ΠΜΣ Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» στο ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου με υποτροφία.

Φωτο: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ
Φωτο: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ

Φωτο: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ
Φωτο: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ

Φωτο: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ
Φωτο: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το Πάντειο αφιερωμένη στο έργο του Δωδεκανήσιου καθηγητή Νίκου Κόνσολα

Ξανανοίγουν τα παραδοσιακά σπίτια της Λίνδου

«Το μονοπάτι του Αυτισμού» - Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νευροδιαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών