Απολογισμός πεπραγμένων με συναισθηματική φόρτιση απο τον Φώτη Χατζηδιάκο

Απολογισμός πεπραγμένων με συναισθηματική φόρτιση απο τον Φώτη Χατζηδιάκο

Απολογισμός πεπραγμένων με συναισθηματική φόρτιση απο τον Φώτη Χατζηδιάκο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2972 ΦΟΡΕΣ

Θα γίνει δομική αντιπολίτευση στον νέο δήμαρχο επεσήμανε ο Φ. Χατζηδιάκος

“Με «σπασμένη» φωνή και εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά, ο απερχόμενος Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, παραχώρησε χθες το μεσημέρι, τελευταία εργάσιμη ημέρα της θητείας του, την αποχαιρετιστήρια συνέντευξη τύπου, κατά την οποία προέβη σε έναν μίνι απολογισμό των μεγαλύτερων δυσκολιών που αντιμετώπισε μαζί με τους συνεργάτες του αλλά και του έργου που παρήχθη ενώ έδωσε και το στίγμα για τη στάση που θα κρατήσει την καινούργια θητεία που ξεκινάει από αύριο, Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου.

Ξεκινώντας ο κ. Χατζηδιάκος, χαρακτήρισε αυτά τα πέντε χρόνια ως μια πορεία δύσκολης ανάβασης αλλά και «ένα όμορφο οδοιπορικό». Στη συνέχεια, έκανε μία σύντομη αναδρομή των highlights της θητείας του:

Οι δυσκολίες
Για ακόμα μία φορά ανέφερε ότι αυτή η περίοδος που λήγει ήταν η δυσκολότερη αυτοδιοικητική περίοδος που συνάντησε στην εικοσαετή παρουσία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μια και εκτός από τα παρεπόμενα της κρίσης που διήλθε η χώρα, είχαμε την περικοπή του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. που στέρησε τους Δήμους της Δωδεκανήσου από ένα πολύ μεγάλο ποσό ιδίων πόρων, σε συνδυασμό και με την περικοπή του 60% των χρηματοδοτήσεων από το κεντρικό Κράτος. Επανέλαβε, ακόμη, ότι πολλοί πίστευαν ότι, μετά απ’ αυτό, θα έμπαινε σε επιτήρηση και ο Δήμος της Ρόδου με τις τόσες υποχρεώσεις αλλά ταυτόχρονα και με τα έσοδα που είχε χάσει. «Δόξα τω Θεώ» είπε και ανέφερε ότι και με τις προσπάθειες που έγιναν από όλους τους συνεργάτες του κάθε χρόνο κατάφερναν και να διαψεύσουν κάποιες Κασσάνδρες αλλά και να καταφέρουν το ακατόρθωτο: Δηλαδή, να αποχωρούν αφήνοντας έναν Δήμο με πολύ μεγάλο θετικό πρόσημο, που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ τα οποία είναι τοποθετημένα σε έργα.

Παράλληλα, κατάφεραν να αξιοποιήσουν όσο περισσότερα προγράμματα μπορούσαν και να εξοικονομήσουν πόρους αλλά το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο ήταν να μην επιβαρύνουν τον δημότη με πρόσθετους φόρους και επιβαρύνσεις με τέλη και το κατάφεραν. Είπε, μάλιστα, ότι θα μπορούσαν ακόμη και να είχαν μειώσει τέλη τον τελευταίο χρόνο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κάτι που είναι εύκολος ο δρόμος τις επόμενες θητείες, όμως, έκριναν πολιτικά σκόπιμο να μην το κάνουν επειδή θα τους έλεγαν ότι γίνεται για προεκλογικούς λόγους.

Ως παράδειγμα, μάλιστα, ανέφερε ότι, μόνο από την εξοικονόμηση στο ηλεκτρικό ρεύμα του χρόνου, ο Δήμος θα εξοικονομήσει περί τα 4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 2 εκατ. ευρώ είναι η αμοιβή του αναδόχου και τα υπόλοιπα 2 εκατ. ευρώ επειδή είναι ανταποδοτικά θα μπορούν να μειώσουν τα τέλη των πολιτών. Και είπε ακόμη: «Το ίδιο ισχύει και για τη ΔΕΥΑΡ η οποία κατόρθωσε, μέσα σε τόσες δυσκολίες και παρ’ ότι ήταν η Αχίλειος πτέρνα αυτής της Δημοτικής Αρχής, χωρίς να έχει το σύνολο της ευθύνης, κατάφερε και εκείνη να έχει θετικό πρόσημο, όπως όλες οι Εταιρίες του Δήμου».
Κοινωνικός τομέας: Μεγάλη βαρύτητα έδωσαν στον κοινωνικό τομέα αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς πόρους και ο Δήμος της Ρόδου ήταν ο πρώτος που δημιούργησε τα Κέντρα Κοινότητας και από τους λίγους Δήμους που αξιοποίησε αυτά τα προγράμματα και προσέφερε στους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας.
Θύμισε ακόμη ότι τον Αύγουστο του 2015 ήταν σε έξαρση το προσφυγικό και κατάφεραν να μη γίνει η Ρόδος όπως άλλα νησιά τουριστικοί προορισμοί και να βοηθούν τους πρόσφυγες. Και σήμερα υπάρχει αυτή η άτυπη δομή, μάλιστα εξακολουθούν να περνούν 80-100 πρόσφυγες αλλά κανείς δεν ρώτησε πως συντηρούνται. Γι’ αυτό και έγινε η εκδήλωση στο Ροδίνι κατά την οποία ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν τον Δήμο σ’ αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Έργα υποδομών: «Ανοίξαμε όλα τα μέτωπα», είπε ο κ. Χατζηδιάκος, από τις λιμενικές εγκαταστάσεις μέχρι την αγροτική οδοποιία, τα μεγάλα θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάπλαση της πόλης, της συντηρήσεις των κτιρίων κτλ., αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς πόρους και έχοντας να αντιμετωπίσουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και χρονοβόρες διαδικασίες. «Φυσικά και δεν έγιναν όλα, φυσικά και δεν ξεκίνησαν όλα-συνέχισε-είναι πάρα πολλά αυτά που μένουν γιατί αυτός ο ευλογημένος τόπος έχει και τεράστιες δυνατότητες αλλά έχει και τεράστιες ανάγκες και σε έργα υποδομών και σε έργα καθημερινότητας που αυτή είναι ορατή στον πολίτη και είτε επικροτεί είτε καταδικάζει». Για όλα αυτά μάλιστα, με δικές τους δαπάνες, φεύγοντας ετοίμασε ένα έντυπο σε λίγα αντίτυπα που θα διανεμηθεί, το οποίο περιλαμβάνει έναν αριθμό εκτελεσθέντων έργων, τα εκτελούμενα έργα, τα δημοπρατημένα που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, τις εγκεκριμένες μελέτες για τις οποίεςσ έχουν εξασφαλισμένες τις χρηματοδοτήσεις και ευχήθηκε όλα αυτά να συνεχίσουν την επόμενη θητεία.

Για τη νέα θητεία
Όσο αφορά στη νέα περίοδο που ξεκινάει από αύριο είπε: «Στην επόμενη θητεία εμείς έχουμε έναν άλλο θεσμικό ρόλο και μέσα από αυτόν θα επιδιώξουμε συναινέσεις και συνεργασίες με όλες τις παρατάξεις μέσα στο δ.σ. για τον κοινό στόχο που είναι αυτό που λέμε όλοι το καλό του τόπου αλλά αυτό το καλό του τόπου εξειδικεύεται σε πολλές παραμέτρους. Θα υπερασπιστούμε το έργο μας, είναι αυτονόητο».
Μάλιστα, αναφέρθηκε επί παραδείγματι σε κάποια έργα με έντονο συμβολικό αλλά και λειτουργικό χαρακτήρα, όπως ότι έχει περάσει σε ΦΕΚ αφού έγιναν όλες οι διαδικασίες η ρύθμιση του κυκλοφοριακού περιμετρικά της πόλης και, όπως είπε χαρακτηριστικά, καμιά δημοτική αρχή όταν βρει ένα έτοιμο σχέδιο που διευκολύνει την κατάσταση δεν πρέπει να το ακυρώσει. Μίλησε ακόμη για τη μεγάλη εκκρεμότητα, νομική και κοινωνική, με τη Νέα Αγορά που εγκρίθηκε το σχέδιο. Αυτά, όπως είπε, είναι θέματα που θα αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή και θα συνεργαστούν με σύνεση και συναίνεση και πάνω από όλα με κατανόηση ώστε να έχει μία συνέχεια η διοίκηση για να προχωρήσουν όσο γίνεται καλύτερα όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί επ’ ωφελεία του τόπου μας.

«Δομική αντιπολίτευση»
Εκείνο που θα ήθελε να αναγνωριστεί ο απερχόμενος Δήμαρχος είναι ότι το προσπάθησαν και στην καθαριότητα και στο περιβάλλον και γενικά στους ευαίσθητους τομείς. Και δήλωσε, στη συνέχεια: «Επειδή πιστεύω στη συγκρότηση του νέου δημοτικού συμβουλίου και επειδή οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από υπεύθυνους, δημιουργικούς και ενεργούς πολίτες, οι οποίοι ανυποχώρητα θα πρέπει να διεκδικούν για τον τόπο, εμείς θα είμαστε πλησίστιοι σε όλους. Με την εμπειρία, με τη γνώση, με την επιμονή μας θα συνεισφέρουμε σε ό,τι μας ζητηθεί. Αυτό το έκανα γνωστό από την πρώτη ημέρα της εκλογής του νέου Δημάρχου, όταν επικοινώνησα μαζί του και τον συνεχάρην και το επαναλαμβάνω και δημόσια. Ο θεσμικός ρόλος της μειοψηφίας δεν είναι η αντιπολίτευση, είναι η δημιουργική παρουσία της μειοψηφίας, δημιουργικά, συγκροτημένα και συνεργάσιμα. Όπου χρειαστεί δυναμικά, δυναμικά. Όπου χρειαστεί συναινετικά, συναινετικά. Θα γίνει μία δομική αντιπολίτευση, με την έννοια της στήριξης όλων των θεμάτων και πατώντας στα αποτυπώματα που αφήνουμε εμείς την παρούσα θητεία».

Έκανε γνωστό, ακόμη, ότι απόψε το βράδυ τον κάλεσαν οι τοπικοί σύμβουλοι της Νότιας Ρόδου να ανάψουν τα φώτα στο Γενάδι συμβολικά. Μάλιστα δεν παρέλειψε να πει με νόημα ότι, για όσα έργα έγιναν, ούτε κορδέλες κόπηκαν ούτε ταμπέλες μπήκαν γιατί όλα έχουν μία συνέχεια και όλα είναι σε μία εξέλιξη. «Ο Δήμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός, έχει μία δυναμική. Δεν σταματάει την ημέρα του εκλογικού αποτελέσματος, ούτε θα σταματήσει αύριο με την παράδοση», είπε.

Για τον νέο Δήμαρχο
«Θα είμαι, λοιπόν, μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα (σήμερα) εδώ, εάν έρθει κάποιος να παραλάβει, είτε ο νέος Δήμαρχος με τον οποίο ατυχώς δεν συναντήθηκα-είχα δηλώσει ότι ήμουν στη διάθεσή του ανά πάσα στιγμή. Ενημερώθηκε από τους υπηρεσιακούς, ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του δ.σ., ήταν δική του επιλογή εγώ ακόμα και τώρα δεν μπαίνω στη διαδικασία να στείλω πλέον επιστολή. Είμαστε στο παρά ένα όχι στο παρά πέντε. Οποιαδήποτε ώρα μέχρι και τη 12η τα μεσάνυχτα είμαι στη διάθεσή του». Μάλιστα, θα του αφήσει στο γραφείο τους απολογισμούς αλλά και μία επιστολή με την οποία, όπως είπε, του εύχεται καλή επιτυχία και δύναμη, του εκφράζει όσα είπε παραπάνω «και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι τους να αξιοποιήσουν τη γνώση και την εμπειρία μου».

Αφού ευχαρίστησε όλους, έκλεισε λέγοντας ο κ. Χατζηδιάκος: «Εύχομαι και το ελπίζω αυτό: Η επόμενη Δημοτική Αρχή να βάλει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά γιατί όσο θα πετυχαίνει η Δημοτική Αρχή θα πετυχαίνει ο τόπος, θα πετυχαίνουμε και εμείς που αποτελούμε μέρος του δ.σ. και θα συμβάλλουμε και εμείς με τη δική μας ψήφο, με τη δική μας γνώμη, με τη δική μας θέση στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο