Στην Κω ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γ. Χρυσουλάκης

Στην Κω ο γενικός γραμματέας  Απόδημου Ελληνισμού Γ. Χρυσουλάκης

Στην Κω ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γ. Χρυσουλάκης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 313 ΦΟΡΕΣ

Πλούσια η δραστηριότητα του νέου Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Χρυσουλάκη, ο οποίος δεν ξεχνά τη δωδεκανησιακή καταγωγή του.

Πριν από μερικές ημέρες ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, βρέθηκε στο σιωπηλό χωριό Χαϊχούτες της Κω, για να παρακολουθήσει την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τέλεσε στον Άγιο Δημήτριο, ο Μητροπολίτης κ.κ. Ναθαναήλ, με συλλειτουργούς τους Αρχιμανδρίτες π. Ιερόθεο, π. Κύριλλο και π. Γεράσιμο από Αθήνα και Πελοπόννησο, καθώς και τον π. Κωνσταντίνο Καματερό, υπέρ υγείας των Κώων της διασποράς.

Παρόντων των πολιτικών και ένστολων αρχών, ο Γενικός Γραμματέας μαζί με πλήθος ευλαβών προσκυνητών παρακολουθήσαν τη Θεία Λειτουργία αφιερωμένη στους Απόδημους κατοίκους του ερειπωμένου χωριού.
Το ορεινό ερειπωμένο χωριό Χαϊχούτες, κρυμμένο μέσα σε μια μικρή κοιλάδα, σκεπασμένο από δεκάδες, αειθαλή ελαιόδενδρα, μουριές, συκιές, πεύκα και κυπαρίσσια, βρίσκεται στην ποδιά του βουνού Δίκαιος.

Το χωριό Χαϊχούτες, το ερήμωσε η λαίλαπα της μετανάστευσης τη δεκαετία του 1960 και 1970. Πριν το κατοικούσαν δεκάδες οικογένειες, κυρίως αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ λειτουργούσε δίπλα στην Εκκλησία και το δικό του Δημοτικό Σχολείο. Φιλόξενο το χωριό και πολύ ασφαλές, ιδίως κατά τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, αφού εκεί κατέφευγαν, όσοι ήθελαν να σωθούν από το άγριο κυνήγι των Γερμανικών βομβαρδισμών και να επιζήσουν από την κατοχική πείνα, που επέβαλε η σκληρή Ναζιστική κυριαρχία. Στην Εκκλησία βρίσκεται η πρώτη σημαία της απελευθέρωσης από τον φασιστικό Ιταλό-Γερμανικό άξονα.

Ποικίλες ιστορίες κρύβονται εκεί, λύπες και χαρές κλείνουν οι μισογκρεμισμένοι τοίχοι. Σήμερα τα κλωνάρια από την κάπαρη και τη λυγαριά, ξεπροβάλουν μέσα από τα ερείπια. Έτοιμα να διηγηθούν χίλιες -δυο παράξενες οικογενειακές ιστορίες. Ξεχωριστές ιστορίες ανθρώπων που δεν υπάρχουν πια είτε γιατί ξενιτεύτηκαν και έφυγαν από το χωριό τους, είτε γιατί έφυγαν για πάντα από τη ζωή. Πολλοί από τους ξενιτεμένους παρευρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία όπου ο Μητροπολίτης κ.κ. Ναθαναήλ, τους καλωσόρισε εξαίροντας τους κόπους, τον αγώνα επιβίωσης και την πίκρα του ξενιτεμού, όλων των απόδημων ομογενών μας.

Το χέρι της ξενιτιάς, μεταπολεμικά πήρε όλους, τους περίπου οκτακόσιους, μόνιμους κατοίκους του χωριού και τους έστειλε πολύ μακριά από τον τόπο τους, για να ζουν με τον καημό και τη νοσταλγία του.
Ο Γενικός Γραμματέας με την παρουσία του, τους έδειξε ότι η Ελλάδα αλλάζει και θέλει τους αποδήμους της κοντά της γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «Για μας Ομογένεια σημαίνει Ελλάδα».

Διαβάστε ακόμη

Απίστευτο περιστατικό στην Κω: 35χρονη πυρπόλησε μοτοποδήλατο και συνελήφθη επιτόπου

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Κω

Ημερίδα για τον θαλάσσιο τουρισμό θα γίνει στην Κω

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Προθεσμία μέχρι την Τετάρτη για να απολογηθούν οι γονείς του βρέφους που πέθανε στην Κω

Συγκλονίζει ο θάνατος βρέφους στην Κω

Ο Δήμος Κω συνεχίζει με έργα σε όλο το νησί - 363.151 € για οδοποιϊα 2.600 μέτρων, στην περιοχή «Βολκάνια» Κεφάλου