Παρέμβαση από το ΕΒΕΔ για τα δάνεια από τη Συνεταιριστική Τράπεζα

Παρέμβαση από το ΕΒΕΔ για τα δάνεια από τη Συνεταιριστική Τράπεζα

Παρέμβαση από το ΕΒΕΔ για τα δάνεια από τη Συνεταιριστική Τράπεζα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2140 ΦΟΡΕΣ

Παρέμβαση για τα δάνεια που έχουν ληφθεί από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, θα κάνει η διοίκηση του ΕΒΕΔ με στόχο την καλύτερη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρηματιών.

Αυτό δήλωσε στον “Sky Ρόδου” ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, με αφορμή τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν. «Είναι μεγάλο ζήτημα το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου.

Πολλοί συμπολίτες μας, είναι έρμαια των διαθέσεων της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκκαθάριση του τραπεζικού ιδρύματος. Θα αναδείξουμε στους αρμόδιους υπουργούς, τις στρεβλώσεις που έχουν προκύψει από το κλείσιμο της τράπεζας και θα βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες που έχουν πάρει δάνεια για να τα ρυθμίσουν όπως οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, που δίνουν περιθώριο 20 ετών. Για τα δάνεια που έχουν ληφθεί από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου ο εκκαθαριστής ζητά, αποπληρωμή σε οκτώ έτη. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι δύσκολο ιδιώτες ή επιχειρηματίες να αποπληρώσουν τα δάνειά τους σε οκτώ χρόνια», τόνισε ο κ. Γιάννης Πάππου.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ αναφέρθηκε και στο παρεμπόριο τονίζοντας πως μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων έχει ζητηθεί η σύσταση ειδικού σώματος που θα ελέγχει επιχειρήσεις και προϊόντα.
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και κατ επέκταση η επιχειρηματική κοινότητα είναι πολλά και έντονα. Μας χαροποιεί ότι η νέα κυβέρνηση έδειξε άμεσα αντανακλαστικά για τη φοροελάφρυνση όχι μόνο των επιχειρηματιών, αλλά γενικότερα της κοινωνίας για να έχουμε κεφάλαια διαθέσιμα για να επανατοποθετηθούν στην αγορά.

Αυτό μας χαροποιεί αλλά δεν μας αφήνει περιθώρια να εφησυχάσουμε. Ως Επιμελητήριο θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα και να προτείνουμε τρόπους επίλυσής τους. Ένα από αυτά είναι το παραεμπόριο. Δεν είναι λογικό οι επιχειρηματίες να πληρώνουν ενοίκια, εισφορές και φόρους και να πρέπει να ανταγωνιστούν πλανόδιους που εισάγουν παράτυπα προϊόντα και τα διακινούν παρανόμως στην αγορά. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε τη σύσταση ειδικού σώματος που θα ελέγχει επιχειρήσεις και προϊόντα», δήλωσε ο κ. Γιάννης Πάππου.
Όσο για τα ζητούμενα από την κυβέρνηση με αφορμή και την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο κ. Πάππου δήλωσε:
«Είναι αρκετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες. Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι τεράστιες».

Δεν σταματήσαμε να διεκδικούμε την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Ο κ. Γιάννης Πάππου τόνισε πως η διοίκηση του ΕΒΕΔ δεν έχει σταματήσει να διεκδικεί την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση συνέδεσε το προσφυγικό με τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ. Αυτό είναι στρεβλό. Δεν μπορεί οι κάτοικοι των νησιών να αντιμετωπίζονται φορολογικά όπως οι υπόλοιποι κάτοικοι της Αθήνας. Δεν έχουμε σταματήσει να διεκδικούμε την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Δεν είμαστε όμως και με παρωπίδες και να εστιάζουμε μόνο σε αυτό το μέτρο. Καταθέσαμε προτάσεις που δίνουν ανάσα στους νησιώτες και έχουν το ίδιο οικονομικό αποτύπωμα με το ειδικό καθεστώς, των μειωμένων συντελεστών. Δεν πρέπει να είμαστε κολλημένοι σε μια κατεύθυνση μόνο. Πρέπει να διεκδικούμε μια παλέτα δράσεων που θα βοηθήσει τη νησιωτικότητα», δήλωσε ο κ. Πάππου.

Η διοίκηση του ΕΒΕΔ θα ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπίσει καλύτερα τους επιχειρηματίες της Δωδεκανήσου.

«Στον ασφαλιστικό τομέα υπάρχει πρόβλημα. Οι επιχειρηματίες δεν έχουν πρόσβαση, στον τραπεζικό τομέα. Επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να υπάρξει έτσι. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη και επενδύσεις για να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας. Να πληρώνονται καλά οι εργαζόμενοι ώστε να επενδύουν το εισόδημά τους στην αγορά. Επιθυμούμε οι εργαζόμενοι να αμείβονται καλά για να μπορούν να κάνουν αγορές», τόνισε.

Να στηρίζουμε τις ντόπιες επιχειρήσεις
Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση των καταστημάτων που ανήκουν σε εταιρείες που εδρεύουν στην Αθήνα ο κ. Πάππου δήλωσε:
«Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό και οφείλεται στην παγκοσμιοποίηση. Και οι καταναλωτές πρέπει να καταλάβουν, πως τα καταστήματα που ανήκουν σε ντόπιους επιχειρηματίες είναι ανταγωνιστικά σε ποιότητα αλλά και σε τιμές. Δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε οι ντόπιες επιχειρήσεις από τις ξένες αλυσίδες. Στηρίζοντας μια ξένη εταιρεία αυτό που καταφέρνουμε είναι να μεταφέρουμε τα κεφάλαιά μας στο εξωτερικό. Αντιθέτως τα χρήματα που δίδονται στις ντόπιες επιχειρήσεις μένουν στον τόπο μας».

«Ένα νησί εχθρικό προς τους κατοίκους δεν μπορεί να γίνει φιλικό για τους επισκέπτες»
Όσο για τα αιτήματα από τη νέα δημοτική αρχή ο κ. Γιάννης Πάππου δήλωσε πως με το νέο δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη και τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο οι σχέσεις είναι άριστες.
«Έχουμε άριστη συνεργασία με το νέο δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη. Επικρατεί προβληματισμός, για τα ζητήματα που είναι ανοικτά στο νησί . Σας διαβεβαιώνω πως θα δώσουμε μάχη για να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις. Έτσι θα διαμορφώσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον.

Η Δωδεκάνησος στηρίζεται στην τουριστική βιομηχανία. Εμείς πρέπει να είμαστε φιλόξενοι και φιλικοί προς τους επισκέπτες. Δεν μπορεί όμως η Ρόδος να είναι φιλική προς τους επισκέπτες και πολύ εχθρική προς τους μόνιμους κατοίκους. Τα προβλήματα στον τομέα καθημερινότητας είναι πάρα πολλά . Ένα νησί εχθρικό προς τους κατοίκους δεν μπορεί να γίνει φιλικό για τους επισκέπτες», δήλωσε ο κ. Γιάννης Πάππου και πρόσθεσε πως πρέπει να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ώστε να έρχονται στη Ρόδο υψηλού επιπέδου επισκέπτες.

Ξεπερασμένος ο ΠΡΟΤΟΥΡ
Όσο για τον ΠΡΟΤΟΥΡ ο κ. Πάππου δήλωσε πως το μοντέλο λειτουργίας του είναι παρωχημένο.
«Πιστεύω πως το θέμα ΠΡΟΤΟΥΡ έχει λήξει. Λειτούργησε με σύστημα και διαδικασίες που κάλυπταν τις ανάγκες την εποχή που δημιουργήθηκε. Το μοντέλο αυτό είναι απαρχαιωμένο. Χρειάζονται νέοι οργανισμοί σύγχρονοι και αποτελεσματικοί», δήλωσε:

Σε ερώτηση αν είναι αντίθετος με την επανέναρξη λειτουργίας του ΠΡΟΤΟΥΡ ο κ. Γιάννης Πάππου δήλωσε:
«Υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Όπως και να έχει το θέμα οι προτάσεις θα συζητηθούν και θα υπάρξει λύση»

Σε ερώτηση σχετικά με το Brexit o κ. Γιάννης Πάππου δήλωσε: «Πρόβλημα θα έχουν οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα υπάρξουν θέματα με τη διακίνηση των προϊόντων. Θέματα με την τουριστική μας βιομηχανία δεν θα έχουμε».

Με αφορμή την αλλαγή της κυβέρνησης και την έναρξη νέας θητείας στο Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο κ. Πάππου τόνισε:
«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας περιόδου σε ό,τι αφορά τα κεντρικά πολιτικά δρώμενα και τα τοπικά. Έχουμε νέα δημοτική αρχή και μια πολύ αποτελεσματική περιφερειακή αρχή. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτό ώστε όλη η κοινωνία οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι να νιώσουν τις ελαφρύνσεις».

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου