Η Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου αποτελεί φάρο Πολιτισμού

Γράφει ο Κυριάκος Μιχ. Χονδρός

Από το 1964 είμαι τακτικός αναγνώστης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρόδου (πάνω από μισό αιώνα) και αισθάνομαι την υποχρέωση να γράψω δύο λόγια για την πολύ σπουδαία συμβολή της στον Πολιτισμό και την Παιδεία.

Η βιβλιοθήκη αυτή αποτελεί ναό των Γραμμάτων όχι μόνο της Δωδεκανήσου, αλλά και γενικότερα, αφού σ’ αυτήν καταφεύγουν μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων για να μελετήσουν από την πλούσια συλλογή βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών.

Ακόμα και πολίτες του νησιού μας που είναι αναγνώστες, επισκέπτονται συχνά τη βιβλιοθήκη και δανείζονται τα βιβλία της.

Στον Διευθυντή της κ. Αντώνη Αγγελή, οφείλω μέσα από την καρδιά μου πολλές ευχαριστίες, γιατί τόσα χρόνια εργάζεται με μέθοδο, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και με ευχαρίστηση στον κάθε φίλο αναγνώστη.

Σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας της, εξοπλίστηκε, εμπλουτίστηκε, οργανώθηκε σε ένα χώρο που βρίσκεται στη Μεσαιωνική Πόλη. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ανάπτυξη και οι τόμοι της είναι παραπάνω από χιλιάδες.
Εξυπηρετεί χιλιάδες χρήστες με τη μέθοδο του δανεισμού και απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού μας.

Γενικά θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε πως ο ναός αυτός του Πολιτισμού μας είναι λίκνο της Παιδείας μας και συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, παρέχοντας υπηρεσίες ουσίας σε κάθε ηλικία. Στο χώρο της, χώρος φιλόξενος και κατάλληλα διαμορφωμένος, ο επισκέπτης-αναγνώστης μαθαίνει να διαβάζει και να αναζητά τις πληροφορίες που θέλει.

Ακόμα υπάρχει και ψηφιακή συλλογή με παλιές τοπικές εφημερίδες, όπου ο υπολογιστής αντικαθιστά το βιβλίο και έτσι έχει ένα βασικό εργαλείο για την εργασία που διεξάγει.

Στην εφημερίδα «Ροδιακή» πληροφορηθήκαμε πως η Δημόσια Βιβλιοθήκη αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης.
Ανασταλτικό στοιχείο στην παραπέρα εξέλιξη και λειτουργία της αποτελεί η έλλειψη προσωπικού.

Θέλω να ενώσω τη φωνή μου με όσους άλλους θέλουν τη συνέχιση της λειτουργίας της απρόσκοπτα και με επαρκή προσωπικό.