Μεγάλη η συμμετοχή των νέων στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019

Μεγάλη η συμμετοχή των νέων στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019

Μεγάλη η συμμετοχή των νέων στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019

Φίλιππος Ζάχαρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 188 ΦΟΡΕΣ

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δόθηκε στη δημοσιότητα αναφορικά με την συμμετοχή των νέων στις ευρωεκλογές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως η συμμετοχή των νέων ήταν μεγάλη και τα αιτήματά τους αφορούσαν από το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή μέχρι την οικονομία και τη μετανάστευση. Οι νέοι λοιπόν φαίνεται να δραστηριοποιούνται σε πολλά ζητήματα που αφορούν την ΕΕ, κάτι που δείχνει πως η πορεία της ΕΕ θα μπορούσε να βελτιωθεί από πολλές απόψεις.

Η μετεκλογική δημοσκοπική έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβε χώρα ως Ευρωβαρόμετρο 91.5, για το οποίο πραγματοποιήθηκαν 27.464 πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεις από την Kantar στα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ.

Οι ερωτηθέντες προήλθαν από το γενικότερο πληθυσμό ηλικίας άνω των 15 ετών, ενώ για τις ερωτήσεις που αφορούν τις εκλογές επιλέχθηκαν οι ερωτηθέντες σε ηλικία που μπορούν να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα (δηλαδή 18+, πλην Αυστρίας και Μάλτας όπου το όριο είναι τα 16 έτη και Ελλάδας όπου το όριο είναι τα 17). Τα δεδομένα συνελέγησαν το διάστημα 7 - 26 Ιουνίου 2019.

Μαζική προσέλευση των νέων στις κάλπες
Τα αποτελέσματα της μετεκλογικής δημοσκοπικής έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, η οποία είναι από τις πληρέστερες ποσοτικές έρευνες για τις πρόσφατες Ευρωπαϊκές εκλογές που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι η αύξηση της συμμετοχής μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην προσέλευση της νέας γενιάς στις κάλπες σε όλη την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, μεγαλύτερος αριθμός από νέες και νέους πολίτες κάτω των 25 ετών (αύξηση κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες) καθώς και από την ηλικιακή ομάδα 25–39 (κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες) προσήλθε στις κάλπες σε σύγκριση με παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής από το 1994
Η συνολική συμμετοχή έφτασε το 50,6%, το οποίο είναι το υψηλότερο πανευρωπαϊκό ποσοστό από το 1994. Σε 19 κράτη - μέλη παρατηρήθηκε αύξηση της προσέλευσης στις κάλπες σε σύγκριση με το 2014, ειδικά στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στην Ισπανία, στην Αυστρία, στην Ουγγαρία και στη Γερμανία, καθώς και στη Σλοβακία και στην Τσεχία, όπου η συμμετοχή κυμαίνεται παραδοσιακά σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ταυτόχρονα, πτώση του ποσοστού συμμετοχής παρατηρήθηκε μόνο σε οκτώ χώρες, ενώ και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ξεπέρασε τις 3 ποσοστιαίες μονάδες. Η προσέλευση στις κάλπες είναι υποχρεωτική σε πέντε κράτη-μέλη: το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Στήριξη στην ΕΕ
Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι στις Ευρωπαϊκές Εκλογές 2019 παρακινήθηκαν επίσης από το αίσθημα δημοκρατικού καθήκοντός τους, την ολοένα και ισχυρότερη πεποίθηση ότι η ψήφος τους μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, καθώς και την αυξημένη στήριξή τους για την ΕΕ. Κατά μέσο όρο (σε επίπεδο ΕΕ) η έρευνα καταδεικνύει την οικονομία και την ανάπτυξη (44%) και την κλιματική αλλαγή (37%) ως τις κύριες παραμέτρους τις αποφάσεις των ψηφοφόρων.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία (37%), ο τρόπος που η ΕΕ θα πρέπει να λειτουργεί στο μέλλον (36%) και η μετανάστευση (34%). Αν και η οικονομία ήταν το πιο σημαντικό θέμα για τους ψηφοφόρους σε 16 κράτη-μέλη, η κλιματική αλλαγή βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων σε οκτώ συνολικά χώρες.

Οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ
Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (68%) συνολικά στις 28 χώρες της ΕΕ πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ, αριθμός ο οποίος δεν είχε καταγραφεί από το 1983. Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (56%) συμφωνούν επίσης ότι η φωνή τους «μετράει» στην ΕΕ, ποσοστό που παρουσιάζει αύξηση επτά μονάδων σε σύγκριση με το διάστημα Φεβρουάριος - Μάρτιος 2019, ενώ αποτελεί και το θετικότερο αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο δείκτη από το 2002.

Ενημέρωση για τις ευρωεκλογές
Όσον αφορά το πόσο ενήμεροι είναι οι πολίτες για τις φετινές εκλογές, το 44% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θυμάται να βλέπει ή να ακούει μηνύματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλούσαν τους πολίτες να ψηφίσουν.

Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο μεταξύ όσων τελικά ψήφισαν (50%), ωστόσο 39% όσων απείχαν δήλωσαν ότι υπέπεσαν στην αντίληψή τους τα καλέσματα του Κοινοβουλίου για τη συμμετοχή στις εκλογές. Άλλο ένα σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι αυξήθηκε στις εκλογές του 2019 ο αριθμός των πολιτών που ψήφισαν μεταξύ αυτών που δεν ψήφιζαν πάντα ή δεν το συνήθιζαν, καθώς η σχετική αναλογία των ερωτηθέντων που δήλωσε ότι «ψηφίζουν πάντα» μειώθηκε κατά 6 μονάδες σε σύγκριση με το 2014.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"