Οι ξενοδόχοι της Πάτμου αμφισβητούν το δικαίωμα αντιτίμου στους Οργανισμούς Πνευματικών Δικαιωμάτων

Οι ξενοδόχοι της Πάτμου αμφισβητούν το δικαίωμα αντιτίμου στους Οργανισμούς Πνευματικών Δικαιωμάτων

Οι ξενοδόχοι της Πάτμου αμφισβητούν το δικαίωμα αντιτίμου στους Οργανισμούς Πνευματικών Δικαιωμάτων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 393 ΦΟΡΕΣ

Η Ένωση Ξενοδόχων Πάτμου με επιστολή της στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) αμφισβητεί το δικαίωμα αντιτίμου στους Οργανισμούς Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων.

Αναφέρουν συγκεκριμένα τα εξής:
«Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σε απάντηση της πρόσφατης επιστολής σας με θέμα την ένταξή μας στη συμφωνία της Π.Ο.Ξ. με την Αυτοδιαχείριση και άλλες ΟΣΔ, έχουμε την τιμή να σας καταστήσουμε γνωστό ότι η «Ένωση Ξενοδόχων Πάτμου» με απόφαση της Γ.Σ. (30-9-2019) δεν συμφωνεί και δεν θα ακολουθήσει τα πρόσφατα μνημόνια συνεργασίας της ΠΟΞ με οποιονδήποτε Οργανισμό Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Οι λόγοι είναι ότι:
1- Με το νόμο 1155/1981 «περί Ιερότητας της νήσου Πάτμου», απαγορεύεται η χορήγηση αδειών Μπαρ, Ντισκοτέκ και κέντρων διασκέδασης, θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς.

Ειδικότερα, η χρήση μουσικής σε δημόσιους χώρους ή χώρους συγκέντρωσης κοινού επιτρέπεται μόνο με τους όρους και τους περιορισμούς της Επιτροπής του άρθ. 4 του παραπάνω νόμου περί Ιερότητας, σύμφωνα με τους οποίους χωρίς τη γνωμοδότησή της δεν μπορεί να δίδεται άδεια. Συνεπώς, στο πλαίσιο του νόμου αυτού για την Πάτμο υπάρχει αυστηρός περιορισμός των μουσικών εκπομπών και ως εκ τούτου η όποια δυνατότητα χρήσης μουσικής φαλκιδεύεται και καθίσταται ανενεργός και ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα.

2- Η χρήση τηλεοράσεων στα ξενοδοχεία της Πάτμου, λόγω της κακής λήψης του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού ψηφιακού σήματος, είναι περιορισμένη έως ανύπαρκτη, εξ αιτίας της «μη επέκτασης του επιγείου ψηφιακού ρ/τηλεοπτικού σήματος σε περιοχές που βρίσκονται εκτός κάλυψης, που ονομάζονται «λευκές περιοχές» (ως είναι η Πάτμος) και προβλέπεται προσεχώς με νομοθετική ρύθμιση να μπορέσουν οι περιοχές αυτές να έχουν πλήρη και ίση πρόσβαση στους Ελληνικούς Τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας» (Ν.4563/2018, ΦΕΚ Α΄169). (βλέπε σχετικές βεβαιώσεις που έχουμε εις χείρας μας από DIGEA και από Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (Υ.ΨΗ.Π.Τ.Ε.) για την Πάτμο. Υπόψη ότι τα ίδια προβλήματα έχουμε και με το Ιντερνέτ.

Κατά συνέπεια, οι συνθήκες της ακριτικής Πάτμου στην παραμεθόριο περιοχή, με τους περιορισμούς του Νόμου «περί της Ιερότητας της Πάτμου», με τις τέσσερις (4) προσεγγίσεις πλοίων την εβδομάδα από Πειραιά, την έλλειψη Αεροδρομίου, τη μικρή τουριστική περίοδο των σαράντα (40) το πολύ ημερών και την ανυπαρξία Δημοσίων υποδομών και υπηρεσιών, (βλέπε εν προκειμένου τηλεοπτικό σήμα), δεν συγκρίνονται με τις συνθήκες της Αθήνας ή άλλων περιοχών και δεν μπορεί να μας εξισώνουν με αυτές, υποχρεώνοντας μας να πληρώνουμε υπηρεσίες που δεν μας παρέχονται.

Άλλωστε, υπάρχει πρόσφατη νομολογία των Δικαστηρίων με απορριπτικές δικαστικές αποφάσεις σε αγωγές των ΟΣΔ κατά των ξενοδόχων όμοιων περιοχών, στηριζόμενες στις βεβαιώσεις του DIGEA και του υπουργείου Υ.ΨΗ.Π.Τ.Ε.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, φρονούμε ότι, επιφυλασσόμενοι των δικαιωμάτων μας, οι όποιες χρηματικές απαιτήσεις των Οργανισμών Πνευματικών και Συγγενικών δικαιωμάτων που κατεβλήθησαν στο παρελθόν, η διεκδικούνται σήμερα ή θα διεκδικηθούν στο μέλλον από οποιονδήποτε επιχειρηματία της Πάτμου, θεωρούνται νομικά και ουσιαστικά αβάσιμες και καταχρηστικές.

Για την Ένωση Ξενοδόχων Πάτμου
Ο Πρόεδρος

Ιάκωβος Κουτλάκης
O Γραμματέας
Αλέξανδρος Παντελιός»

(Πηγή: patmostimes.gr)

Διαβάστε ακόμη

Νικήτας Τσαμπαλάκης: Η Πάτμος είναι έτοιμη για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Οι βιολιστές της Πάτμου στο επεισόδιο της εκπομπής "Ελλήνων Δρώμενα" την Τετάρτη στην ΕΡΤ3

Συνελήφθη 28χρονος επιβάτης πλοίου στην Πάτμο για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος συνεπιβάτιδός του

Ένταξη αποκατάστασης δωμάτων και τοιχογραφιών Ι.Μ. Αγίου Ιώαννη του Θεολόγου Πάτμου στο ΠΕΠ 2021-2027

Θα συνεχιστεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Πάτμου

Επεισόδιο με τραυματισμό στο νησί της Πάτμου μετά από συμπλοκή με δύο ανήλικους

Για βιασμό 71χρονης στην Πάτμο κατηγορείται 29χρονος αλλοδαπός

Οι Πάτμιοι της Ρόδου γιορτάζουν τον Πολιούχο τους «Όσιο Χριστόδουλο»