Γιάννης Γλυνός: Αποδείξαμε ότι και θέλουμε και μπορούμε

Γιάννης Γλυνός: Αποδείξαμε ότι και θέλουμε και μπορούμε

Γιάννης Γλυνός: Αποδείξαμε ότι και θέλουμε και μπορούμε

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1967 ΦΟΡΕΣ

Το ΤΕΕ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για προσωπικές σκοπιμότητες και να μην αποτελεί αυτοσκοπό για πολιτικές αναρριχήσεις

Ο Γιάννης Γλυνός, επικεφαλής της παράταξης «Δωδεκανησιακή Πρωτοβουλία Μηχανικών-ΔΩ.ΠΡΩ.ΜΗ» διετέλεσε Πρόεδρος του ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου κατά το χρονικό διάστημα 2016-2018.

Με την απόφασή του να συμμετέχει εκ νέου στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, την 3η Νοεμβρίου 2019, παραθέτει τα πεπραγμένα της διοίκησης του αλλά και τους επόμενους στόχους.

Μείζονος σημασίας θέματα για την ΔΩ.ΠΡΩ.ΜΗ εξακολουθούν να είναι, η εδραίωση της ιδιότητας του «Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας», η υποστήριξη των Νέων Μηχανικών και η εξομάλυνση της καθημερινότητας του Μηχανικού.

«Μετά από δύο χρόνια μιας, κατά κοινής ομολογίας, επιτυχημένης προεδρίας στον φορέα μας, αποδείξαμε ότι και θέλουμε και μπορούμε. Για αυτό, σας κοιτάμε στα μάτια και σας ζητάμε εκ νέου την στήριξή σας. Γιατί μπορούμε μαζί, να συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε το αύριο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφέρεστε στην διετή θητεία σας κ. Γλυνέ λέγοντας «κατά κοινή ομολογία επιτυχημένη». Τι σας κάνει να το πιστεύετε;
Η κοινή ομολογία προέρχεται από τους ίδιους τους μηχανικούς. Φυσικά και δεν θέλω να φανεί αλαζονική η τοποθέτηση μου για αυτό και θα σας εξηγήσω τι εννοώ. Το 2016 δήλωσα ότι με τον τρόπο που αφοσιώνομαι στην δουλειά μου με τον ίδιο τρόπο θα δώσω το 100% των δυνατοτήτων και του χρόνου μου για τις ανάγκες του κλάδου μου. Και αυτό έκανα.

Όταν τα μέλη βλέπουν τον Πρόεδρό τους να δουλεύει ακούραστα, μεθοδικά, δίκαια, σεμνά, υπεράνω κομματικών βαριδίων και με αποτέλεσμα, είναι αναπόφευκτο να εκτιμήσουν και να σεβαστούν. Εγώ εισέπραξα αυτή την εκτίμηση και τον σεβασμό όχι μόνο από τους μηχανικούς αλλά και από τους πολιτικούς μου αντιπάλους και γι' αυτό τους ευχαριστώ θερμά.. Για τον λόγο αυτό λοιπόν, η τοποθέτηση είναι περισσότερο διαπίστωση της σκληρής δουλειάς παρά σλόγκαν.

Διαφαίνεται ότι οι εκλογές του ΤΕΕ τείνουν να κομματικοποιηθούν. Πιστεύετε ότι οι μηχανικοί ψηφίζουν με κομματικά κριτήρια;
Στις επερχόμενες εκλογές, θεωρώ πως θα είναι μεμονωμένο το φαινόμενο της κομματοποίησης. Προφανώς και οι μηχανικοί είναι πολιτικά όντα. Το Επιμελητήριο όμως πρέπει να λειτουργεί κάθετα, χωρίς κομματικές ταυτότητες. Πιστεύω ότι πλέον αυτό αποτελεί πεποίθηση των μελών μας και οποιεσδήποτε άλλες τακτικές αποτελούν παρελθόν.

Επίσης, αυτό που επιβάλλεται είναι το γεγονός ότι το ΤΕΕ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για προσωπικές σκοπιμότητες και φυσικά να μην αποτελεί αυτοσκοπό για πολιτικές αναρριχήσεις. Οι τακτικές αυτές μας βρίσκουν αντίθετους.

Το ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου έχει όργανα τα οποία πρέπει να σεβόμαστε και λειτουργεί συλλογικά σε όλες του τις εκφάνσεις.

Αν σας ζητούσαμε να μας αναφέρετε τις πιο δύσκολες στιγμές της θητείας σας, ποιές θα επιλέγατε;
Δύο ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές..
Ο σεισμός στην Κω, ο οποίος μας έφερε απέναντι σε ένα καταστροφικό στοιχείο της φύσης και προσωπικά με έκανε να αισθανθώ την ανθρώπινη αδυναμία αλλά ταυτόχρονα και το μεγαλείο των ανθρώπων που καταφέρνουν να συντάσσονται απέναντι στον κίνδυνο. Εκείνες τις μέρες ήταν άμεση η μετάβασή μας στην Κω και θεωρώ πως μέσα από τις αυτοψίες, και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τους συναδέλφους μηχανικούς για τα κτήρια της Κω, εκπληρώσαμε τον ρόλο μας απέναντι στους πολίτες της Κω αλλά και την Πολιτεία.

Η δεύτερη πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν βρεθήκαμε προ εκπλήξεως μπροστά σε μία "καταστροφική" εισήγηση της Διοίκησης του Κεντρικού ΤΕΕ, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, θα καταργούσε τα Περιφερειακά ΤΕΕ και θα τα υποβάθμιζε σε γραφεία. Ήταν όμως τόσο καλή η συνεργασία που είχαμε αναπτύξει από την αρχή της θητείας μας με τους προέδρους των άλλων Περιφερειακών Τμημάτων που καταφέραμε να το αποτρέψουμε. Μπορεί για τους περισσότερους από τους αναγνώστες σας να μην είναι κατανοητό το μέγεθος της "καταστροφής" αλλά για εμάς τους Μηχανικούς αυτό το ενδεχόμενο θα σήμαινε την απόλυτη υποτίμηση του κλάδου, με πολλές συνέπειες.

Θα ήθελα όμως να επεκτείνω την ερώτησή σας. Σήμερα που μιλάμε, η αγωνία μου για τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε ως μηχανικοί, παραμένει μεγάλη. Ενώ στην προηγούμενη περίπτωση συμπορευτήκαμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα, τη δεδομένη στιγμή οι εξελίξεις μας φέρνουν προ εκπλήξεως. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η Κάρπαθος που στην φετινή εκλογική διαδικασία αν και πληρούσε τον ελάχιστο αριθμό μηχανικών, 25 για την ακρίβεια, όπου απαιτείται για να "ανοίξει" η κάλπη, η Κεντρική Διοίκηση του ΤΕΕ, αποφάσισε χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις και παρά το έγγραφο του ΤΕΕ Δωδ/σου, να αφαιρέσει από τους συναδέλφους το δικαίωμα του εκλέγειν, όχι μόνο κατά την φετινή διαδικασία αλλά και σε όλες τις επόμενες αφού προ ολίγων ημερών ορίστηκε ως ελάχιστος αριθμός οι 50.

Οι μηχανικοί της Καρπάθου λοιπόν απλά δεν θα ξαναψηφίσουν για τον φορέα τους. Πραγματικά θλίβομαι για τους συναδέλφους που συντάχθηκαν με αυτή την απόφαση και δεν συγκρούστηκαν με τον Κεντρικό φορέα, εξυπηρετώντας μικροπολιτικά συμφέροντα, καθώς η πράξη τους αυτή δηλώνει παντελή έλλειψη ισονομίας. Αντί λοιπόν να διευκολύνουμε όλους αυτούς που φυλάσσουν Θερμοπύλες και δραστηριοποιούνται σε πιο μικρά μέρη, τους αφαιρούμε και το δικαίωμα της ψήφου ενώ θα μπορούσαμε ως θιγόμενα Περιφερειακά ΤΕΕ να διεκδικήσουμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία έτσι ώστε κάθε μηχανικός στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδος να ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Ποιους θεωρείτε σταθμούς του έργου σας κατά την διάρκεια της θητείας σας;

Η αλήθεια είναι ότι κινηθήκαμε συγχρόνως σε όλους τους τομείς. Δεν μπορώ πραγματικά να εκτιμήσω την σημαντικότητα του κάθε έργου ή της κάθε δράσης γιατί όλα αποτελούν μία αλυσίδα για την εδραίωση του Επιμελητηριακού μας Θεσμού. Θα προσπαθήσω, όσο πιο σύντομα και κατανοητά, να καταγράψω ένα μέρος όσων κάναμε καθώς πίσω από κάθε έργο υπάρχει η δουλειά πολλών ανθρώπων και ατελείωτες ώρες εργασίας.

Αναδείξαμε την ιδιότητα του «Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας» άμεσα και αποτελεσματικά. Καταφέραμε η φωνή μας να βρίσκεται παντού. Πετύχαμε την επανατοποθέτηση εκπροσώπου στο Κτηματολόγιο, συμμετοχή στα Δημοτικά Συμβούλια και στην επιτροπή για την δημιουργία των Ανοιχτών Κέντρων εμπορίου με δικαιούχο και συνδικαιούχο τον Δήμο Ρόδου και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Συμπράξαμε με φορείς για όλα τα μεγάλα θέματα του τόπου μας, όπως με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, προκειμένου να υιοθετηθούν οι παρεμβάσεις μας στην τελική μορφή του σχεδιασμού του ανατολικού μετώπου της πόλης της Ρόδου.

Όμως και για τον ίδιο τον κλάδο Διεκδικήσαμε και πετύχαμε πολλά. Πρωτίστως να μην απαιτείται η ασφαλιστική ενημερότητα του μηχανικού για την έκδοση οικοδομικής άδειας, γεγονός που διευκόλυνε την οικοδομή σε μεγάλο βαθμό. Να υιοθετηθούν οι παρεμβάσεις και οι προτάσεις του ΤΕΕ Δωδεκανήσου στα τελευταία άρθρα του Ν. 4512/2018(ΦΕΚ 9/Α/23.01.2018.

Σε Συνεργασία με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την δημιουργία δύο περιφερειακών διευθύνσεων μετά από τροπολογία του Υ.Π.ΕΝ στον νόμο περί ελέγχου δόμησης και περιφερειακών Παρατηρητηρίων. Να έχουμε μια άψογη συνεργασία με το νεοσυσταθέντα ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο με επιτόπιες επισκέψεις στα κτηματολόγια Ρόδου & Κω ενόψει της μετάβασης των Κτηματολογίων στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Εξωραΐσαμε το κτίριο μας που αποτελεί δείγμα της κουλτούρας των μηχανικών.
Αναβαθμίσαμε το site μας και τις διαδικτυακές μας υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτό κερδίσαμε την διάδοση και αναγνώριση του έργου μας αλλά και την άμεση ενημέρωση των μελών μας.

Καταφέραμε επιτέλους να ολοκληρωθεί η Βιομηχανική Κληρονομιά. Η μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων 10 ετών όπου απασχολήθηκαν πολλοί μηχανικοί για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο και καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε αφού ο κίνδυνος να χαθούν οι κόποι όλων των συναδέλφων, ήταν ορατός. Συνεχίσαμε, αφού το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα CLLD/LEADER μέσω της ΑΝΔΩ α) Για πολυτελή έκδοση β) Για δημιουργία «ψηφιακού αποθετηρίου» γ)Την υλοποίηση δράσεων ανάδειξης του έργου στα Δωδεκάνησα.

Δώσαμε έμφαση στην Εκπαίδευση & Επιμόρφωση των μελών μας και την υποστήριξη των νέων συναδέλφων, με το εκπληκτικό ρεκόρ, θα έλεγα, σχεδόν κάθε μήνα να έχουμε πρόγραμμα ενημέρωσης είτε μέσω σεμιναρίων, είτε μέσω ημερίδων.
Αναδείξαμε την δυναμική και την οντότητα του ΤΕΕ στην κοινωνία του τόπου μας με την ενεργό συμμετοχή μας σε κάθε κοινωνική δράση, όπως με τον Σύλλογο Αιμοδοτών, τον Ερυθρό Σταυρό κ.ά.

Συνεργαστήκαμε άριστα με τα άλλα Περιφερειακά τμήματα, με τους επαγγελματικούς συλλόγους του κλάδου μας και πορευτήκαμε σε κοινούς αγώνες και με κοινούς στόχους με όλους τους φορείς, Περιφέρεια-Δήμο-Επιμελητήριο Δωδεκανήσου-Ένωση Ξενοδόχων-Διευθυντές Ξενοδοχείων-Εργατικό Κέντρο Ρόδου κλπ.

Πού θα δώσετε έμφαση αν εκλεγείτε;
Όταν εκλεγούμε, διότι με αυτή την πεποίθηση προχωράμε και υπάρχουν πολλοί λόγοι, να το πιστεύουμε. Δεν ανήκουμε στην κατηγορία αυτών που υπόσχονται αόριστα και τελικά παραμένουν στα ΘΑ μιας προεκλογικής. Είμαστε μηχανικοί και αγαπάμε να βαδίζουμε βάσει δεδομένων. Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή υπάρχουν… Ό,τι υποσχεθήκαμε το υλοποιήσαμε μόλις σε 2 χρόνια.

Τι μένει λοιπόν για την επόμενη θητεία; Να διασφαλίσουμε όλα τα προηγούμενα και να υλοποιήσουμε πολλά περισσότερα. Επαγρυπνούμε, προστατεύουμε τα κεκτημένα, εξελισσόμαστε, βελτιώνουμε την καθημερινότητα του Μηχανικού και υποστηρίζουμε τους νέους μηχανικούς εκπαιδεύοντάς τους για να ανταπεξέλθουν στο δαιδαλώδες τοπίο που καλούνται να δραστηριοποιηθούν.

Ενδεικτικά λοιπόν σας αναφέρω, τις προτεραιότητές μας για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του μηχανικού.

• Επανασχεδιασμός στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου & την Διαχείριση Δηλώσεων Αυθαίρετων Κτισμάτων. Ευχρηστία στην εισαγωγή των δεδομένων, την ανάρτηση αρχείων και αξιοπιστία στην λειτουργία τους.

• Επίλυση των προβλημάτων εύρυθμης λειτουργίας της πλατφόρμας για την έκδοση των Ενεργειακών Πιστοποιητικών, στην ανάρτηση των αρχείων καθώς και στην λειτουργία του λογισμικού ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

• Νομοθετική ρύθμιση για κατάργηση του περιορισμού στις ανακλήσεις-αντικαταστάσεις στο 5% του συνολικού αριθμού εκδοθέντων ΠΕΑ του Ενεργειακού Επιθεωρητή και των κυρώσεων που έχουν νομοθετηθεί ως αποτέλεσμα της υπέρβασης του άνωθεν ποσοστού. Πρέπει να δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης είτε εσφαλμένων στοιχείων είτε εσφαλμένων αποτελεσμάτων του λογισμικού του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ, χωρίς τον φόβο των κυρώσεων.

• Ολοκλήρωση των διεργασιών που απαιτούνται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών για την μετάβαση των Κτηματολογίων Ρόδου, Κω, Λέρου στο Εθνικό Κτηματολόγιο καθώς και σχεδιασμό άμεσων λύσεων για την εύρυθμη λειτουργία του Τεχνικού Τμήματος του Κτηματολογίου μέχρι την ολοκλήρωση της μετάβασης στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

• Ολοκλήρωση των διαδικασιών που ξεκινήσαμε για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού ώστε να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου.

• Αποκατάσταση επικοινωνίας των μηχανικών με τα κεντρικά γραφεία του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, για την ενημέρωση τους σχετικά με τα εκκρεμή αιτήματά τους.

• Ενεργοποίηση διαδικασίας για έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας ηλεκτρονικά.

• Διαβούλευση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης για αποτελεσματικότερη λειτουργία του τρόπου έκδοσης αδειών

• Θέσπιση προτεινόμενων ελάχιστων αμοιβών μηχανικών

• Ψηφιοποίηση φακέλων παλιότερων εκδοθέντων αδειών οικοδομής.

Όπως καταλαβαίνετε τα θέματα είναι πολλά και δύσκολα και απαιτούνται πολλές σελίδες μόνο και μόνο για την καταγραφή τους. Η επίλυση κάποιων από αυτών των θεμάτων είναι βραχυπρόθεσμη και κάποιων άλλων μακροπρόθεσμη.

Το βέβαιον είναι, και το αποδείξαμε κατά την θητεία μας, πως μεθοδικά και επίμονα θα επιδιώξουμε την επίλυσή όλων των θεμάτων, μέχρι να πετύχουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συναδέλφων μηχανικών.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος