Αυγά: Τα οφέλη τους στην υγεία

Αυγά: Τα οφέλη τους στην υγεία

Αυγά: Τα οφέλη τους στην υγεία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 234 ΦΟΡΕΣ

Τι περιέχει το αυγό
Το αυγό είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β2, B6, B12, D, Κ, Ε, σε παντοθενικό οξύ και φυλλικό οξύ. Περιέχει χολίνη, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, αντιοξειδωτικά και Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα. Το αυγό περιέχει υψηλής αξίας ιχνοστοιχεία και αποτελεί χρήσιμο γεύμα για τη διατροφή μας. Τα αντιοξειδωτικά που έχει επίσης, προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και κακοήθειες.

Χοληστερίνη
Ο οργανισμός μας συνθέτει το 80% της χοληστερόλης από μόνος του ενώ μόνο το 20% το πρσλαμβάνει από τις τροφές. Υπήρχε για μία περίοδο ο μύθος ότι τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερίνη και μάλιστα την «κακή» και πως για αυτό βλάπτουν. Περισσότερες μελέτες ωστόσο τονίζουν, ότι ακόμα και η καθημερινή κατανάλωση αυγών (έως 2) δεν επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Το αυγό περιέχει λεκιθίνη, η οποία λειτουργεί προστατευτικά απέναντι στη χοληστερίνη με αποτέλεσμα να μειώνεται η επίδρασή της στο σώμα μας. Περιέχει άλλωστε «καλή» (HDL) χοληστερίνη.

Οφέλη στην υγεία
Τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φωσφολιπίδια, που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στη λειτουργία του ήπατος. Ενισχύουν τον μεταβολισμό και την άμυνα του οργανισμού λόγω των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που έχουν. Θεωρούνται στην ουσία «υπερτροφή». Έχουν επίδραση και στην ψυχική υγεία βελτιώνοντας την καλή διάθεση.

Περιέχουν τη Β12 και τη D που σε συνδυασμό με την τρυπτοφάνη ενισχύεται η παραγωγή της σεροτονίνης. Της ορμόνης της χαράς, του λιγότερου άγχους και της καλής διάθεσης. Η πρωτείνη που περιέχει βοηθά σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Αρχικά δομεί τους μύς, το δέρμα, το αίμα κ.λπ. και ρυθμίζει τον μεταβολισμό.

Τα καροτενοειδή που βρίσκονται στη λέκιθο του αυγού προλαμβάνουν την εκφύλιση της όρασης λόγω γήρατος. Σου δίνουν ενέργεια να ανταποκριθείς σε καθημερινές δραστηριότητες, για αυτό και είναι καλό πρωινό πριν τη δουλειά, τη σχολή κ.λπ. Η χολίνη που βρίσκεται στο αυγό βοηθά στη συγκέντρωση και στην εγρήγορση. Είναι μία καλή τροφή αλλά όπως με όλες τις τροφές πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Πηγή: in.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου