Ρόδος: Η χειρότερη κακοκαιρία  των τελευταίων ετών ήταν η προχθεσινή

Η χειρότερη κακοκαιρία για το νησί της Ρόδου ήταν η προχθεσινή καθώς οι «πληγές»  που άφησε πίσω της ήταν πολλαπλές και για την ώρα ανυπολόγιστες.

Το νησί μας, μετά από κοινή πρόταση του περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκου και του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Η δοκιμασία για το νησί μας ήταν σκληρή και πρωτόγνωρη. Ο όγκος των βροχοπτώσεων που έπεσαν μέσα σε ένα τετράωρο περίπου, ήταν τέτοιος που πραγματικά προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές και ανησυχία στις δεκάδες χιλιάδες των κατοίκων της περιοχής μας.
Αυτό που τώρα απαιτείται είναι να υπάρχει απόλυτος συντονισμός όλων των πολιτικών δυνάμεων, των φορέων και των εκπροσώπων της περιοχής μας, έτσι ώστε η Ρόδος, να μπορέσει να επουλώσει πολύ γρήγορα τις πληγές της, κλείνοντας έτσι όλα τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η κακοκαιρία «κατάπιε» το πεζοδρόμιο  στην οδό Ιερού Λόχου στην Ιαλυσό.
Η κακοκαιρία «κατάπιε» το πεζοδρόμιο στην οδό Ιερού Λόχου στην Ιαλυσό.

Σημειώνεται ότι αργά το βράδυ της Δευτέρας  πραγματοποιήθηκε σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφέρειας, όπου έγινε η αποτύπωση της κατάστασης όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι εκείνη την ώρα, ενώ ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος εξέφρασαν την οδύνη τους για τον χαμό 74χρονης γυναίκας στην Ιαλυσό, όταν τα ορμητικά νερά της βροχής πλημμύρισαν το σπίτι της.

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων στη σύσκεψη του ΣΟΠΠ ήταν ότι, όσες προληπτικές ενέργειες κι αν γίνουν, δεν επαρκούν για να καλύψουν ελλείψεις, παραλείψεις και αστοχίες δεκαετιών, που έχουν τελικά, καταστροφικά αποτελέσματα.

Για τον λόγο αυτό εξάλλου, πρώτο μέλημα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ήταν ο καθαρισμός των ρεμάτων που έγινε το προηγούμενο διάστημα, ενώ σημειώνεται και η απόφαση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, να κλείσει εγκαίρως, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, τη γέφυρα του ποταμού Μάκαρη στο Χαράκι, ως ιδιαίτερα επικίνδυνη για κατάρρευση ανά πάσα στιγμή, μετά τα ευρήματα των ελέγχων που ακολούθησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 5ης Νοεμβρίου. Η γέφυρα κατέρρευσε τελικά προχθές το απόγευμα, από την καταρρακτώδη βροχή. Τόσο ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, όσο και ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΟΠΠ, έδωσαν συγχαρητήρια στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου για την προνοητικότητα και την υπευθυνότητα που επέδειξαν κλείνοντας τη γέφυρα, για να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή.

Φώτο drone: Νικόλαος Πίτσιος
Φώτο drone: Νικόλαος Πίτσιος

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδου δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες αποκατάστασης των πληγέντων άμεσα, ώστε οι απαιτούμενες ενέργειες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Καταγραφή όλων των πλημμυρικών φαινομένων, ζημιών και καταστροφών σε οδικό δίκτυο και έργα υποδομής, φυτικό κεφάλαιο, γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον δήμο Ρόδου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομική Διεύθυνση.

2. Συντονισμός φορέων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων, από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον δήμο Ρόδου, ενώ ζητείται και η συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στην οποία εστάλη ήδη αίτημα από τον περιφερειάρχη, για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρου του νησιού της Ρόδου, αμέσως μετά την κατάθεση αντίστοιχου αιτήματος και από τον δήμο Ρόδου, στο οποίο περιγράφει αναλυτικώς την έκταση των ζημιών σε όλο το νησί.

Ανυπολόγιστες ακόμη οι ζημιές που σημειώθηκαν  σε δεκάδες οχήματα και σπίτια. Στη φωτογραφία, δύο από τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν μέσα σε ελάχιστα λεπτά από τη βροχή στην Ιαλυσό
Ανυπολόγιστες ακόμη οι ζημιές που σημειώθηκαν σε δεκάδες οχήματα και σπίτια. Στη φωτογραφία, δύο από τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν μέσα σε ελάχιστα λεπτά από τη βροχή στην Ιαλυσό

3. Διάθεση μηχανημάτων Δημοσίου και ιδιωτών, με τη συνδρομή όλων των φορέων, Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων περιφέρειας και δήμου Ρόδου, Πυροσβεστικής, Αστυνομικής Διεύθυνσης, Στρατού και εθελοντικών ομάδων.

4. Καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις από την Περιφέρεια, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και τη ΔΟΥ Ρόδου και σε νοικοκυριά από τον δήμο Ρόδου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την ΔΟΥ Ρόδου.

Πώς έχασε τη ζωή της η 74χρονη
Η μεγαλύτερη απώλεια από την προχθεσινή κακοκαιρία, ήταν βεβαίως  ο άδικος θάνατος της 74χρονης από την Ιαλυσό. Όπως έγινε γνωστό, το κακό έγινε μέσα σε ελάχιστα λεπτά, όταν στο σπίτι όπου διέμενε και εκείνη την ώρα ήταν μόνη της, μπήκε μεγάλος όγκος νερού.
Το νερό αυτό πλημμύρισε το σπίτι σε ύψος ενάμιση περίπου μέτρου, με αποτέλεσμα η 74χρονη να μην μπορεί να αντιδράσει (ήταν άτομο με ειδικές ανάγκες και κατάκοιτη) και να βρει έτσι λίγο αργότερα τραγικό θάνατο, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από συγγενείς της αλλά και τους διασώστες του ΕΚΑΒ.

ΦΩΤΟ ΣΙΕΧ
ΦΩΤΟ ΣΙΕΧ
Σε αυτό το σημείο κατέρρευσε η προβληματική  γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη στο Χαράκι.
Σε αυτό το σημείο κατέρρευσε η προβληματική γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη στο Χαράκι.
Φώτο drone: Νικόλαος Πίτσιος
Φώτο drone: Νικόλαος Πίτσιος