Άνοιξε ο δρόμος για την αλίευση των ολοθουρίων

Άνοιξε ο δρόμος για την αλίευση των ολοθουρίων

Άνοιξε ο δρόμος για την αλίευση των ολοθουρίων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2402 ΦΟΡΕΣ

Ανοίγει ο δρόμος στην Ελλάδα για την επαγγελματική πλέον αλίευση των ολοθουρίων, γνωστών και ως θαλάσσιων αγγουριών που αποτελεί δημοφιλές έδεσμα σε όλο τον κόσμο αλλά παράλληλα έχει σημαντικές φαρμακολογικές και διατροφικές ιδιότητες.

Μάλιστα η διεύθυνση Αλιείας Δωδεκανήσου της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε ότι μόλις προχτές ψηφίστηκε σχετικός νόμος ο οποίος ρυθμίζει τη χορήγηση αδειών σε επαγγελματικά σκάφη για την αλίευση των ολοθουρίων και καλεί τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνήσουν μαζί της.


Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, αναφέρει τα εξής: «Από τη Δ/νση Αλιείας Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ανακοινώνεται ότι εκδόθηκε και δημοσιεύτηκε ο Νόμος αριθ. 4647/16-12-2019 (ΦΕΚ Α΄ 204/16-12-2019) περί «κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείου Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα το κεφάλαιο ΙΑ΄, Διατάξεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, άρθρο 52 «ρυθμίσεις θεμάτων αλιείας» το οποίο αφορά ρυθμίσεις για την χορήγηση άδειας αλίευσης ολοθουρίων (Olothuria spp.) σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και ρυθμίσεις για την ανανέωση των αδειών επαγγελματικής αλιείας σκαφών.


Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αλιείας Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (τηλ: 22413 64881, 22413 64882, 22413 64884) και στο Τμήμα Αλιείας Καλύμνου (τηλ: 2243059419, 2243059418).


Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης υπέγραψε τρεις αποφάσεις που αφορούσαν τη χορήγηση άδειας αλιείας ολοθουρίων σε Καλύμνιους ψαράδες, οι οποίες και στάλθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλύμνου.

Το πανεπιστήμιο Λευκωσίας και
η Ροδίτισσα φαρμακοποιός

Τα θαλάσσια αγγούρια είναι θαλάσσιοι οργανισμοί, λιγότερο διάσημοι, από τους αστερίες και τους αχινούς και ανήκουν στην τάξη των ολοθούριων (Holothuroidea). Ο Αριστοτέλης πρώτος τα περιέγραψε ως «το είδος του σπόγγου που δεν μπορείς να αγγίξεις». Τα θαλάσσια αγγούρια ενδημούν κυρίως σε τροπικές και υποτροπικές θάλασσες και αποτελούν δημοφιλές έδεσμα στην Απω Ανατολή και της Νοτιοανατολική Ασία γνωστά ως bêche-de-mer ή trepang. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αρχαία κινέζικα κείμενα αναφέρονται ως Haishen, δηλαδή το ginseng του ωκεανού.


Στη Μεσόγειο ενδημεί κυρίως το είδος Holothuria Tubulosa. Αυτοί οι «άσχημοι» θαλάσσιοι οργανισμοί αποτελούν πραγματικά εργοστάσια φυσικών προϊόντων υψηλής διατροφικής και βιολογικής αξίας, όπως πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία, καροτενοειδή, πολυσακχαρίτες, βιταμίνες αλλά και πιο σύνθετων οργανικών μορίων, όπως οι σαπωνίνες.


Όπως αναφέρει το Ygeia-news.com στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στο πρόγραμμα Φαρμακευτικής, ξεκίνησε πρόσφατα εντατική έρευνα αιχμής υπό την καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή, Δρ Γιάννη Σαρηγιάννη, για την αξιολόγηση και αξιοποίηση των φαρμακολογικών και διατροφικών ιδιοτήτων των συγκεκριμένων θαλασσίων ειδών από την θαλάσσια περιοχή της Λέρου σε συνεργασία με τη φαρμακοποιό κ. Μιχαέλα Δεληγιαννάκη, απόφοιτο του προγράμματος Φαρμακευτικής (σ.σ. η οποία κατάγεται από τη Ρόδο). Η ερευνητική ομάδα συμμετείχε το προηγούμενο διάστημα στο διαγωνισμό του προγράμματος Interreg Balkan-Mediterranean AGROINNOECO αποσπώντας το ενδιαφέρον των κριτών αλλά και επενδυτών.


Η Ερευνητική ομάδα πρόσφατα γνωστοποίησε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης EC Nutrition τα πιθανά οφέλη και εφαρμογές του θαλάσσιου αυτού οργανισμού.

Έρευνες στα Δωδεκάνησα
Όπως έγραψε πρόσφατα η «Ροδιακή», το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τη διεξαγωγή έρευνας σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου για την εμπορική αξιοποίηση των ολοθουρίων, ενός νέου αλιεύματος υψηλής διατροφικής αλλά και ιατροφαρμακευτικής αξίας.


Τα ολοθούρια, που ονομάζονται και θαλάσσια αγγούρια και είναι είδος εχινόδερμων σκουληκιών, έχουν υψηλή διατροφική αξία λόγω των βιοδραστικών μεταβολιτών που περιέχουν με στόχο αφενός την τελική παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων με υψηλή εξαγωγική αξία και αφετέρου πρώτων υλών για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.


Η σκοπιμότητα υλοποίησης του έργου έγκειται στην είσοδο νέων αλιευτικών πόρων με ισχυρό διατροφικό ενδιαφέρον στην παραγωγική αλυσίδα, στη ρυθμιστική βελτίωση της αλιευτικής τεχνολογίας για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των φυσικών αποθεμάτων, στην ανάπτυξη μεταποιητικής τεχνολογίας ώστε να παραχθούν καινοτόμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας άγνωστα στην παραδοσιακή αλιεία και με πολλαπλές βιομηχανικές εφαρμογές (ολοθούρια ως τροφή αλλά και ως πηγή βιοδραστικών ουσιών) και στην ανάπτυξη τεχνολογίας εκκολαπτηρίων και υδατοκαλλιέργειας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου της μικρής παράκτιας αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, η ενίσχυση της καινοτομίας και η πιστοποίηση της ποιότητας των αλιευτικών προϊόντων ώστε να διασφαλιστεί η αξία τους.


Πρόκειται για πειραματική συλλογή Ολοθουρίων του γένους Holothuria στη θαλάσσια περιοχή των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα στην Αστυπάλαια, Λέβιθα, Κίναρο, Σύρνα, Χάλκη, Αλιμία, Ρόδο, Σεσκλί, Σύμη, Τήλο, Νίσυρο, Περγούσα, Γυαλί, Κω, Ψέριμο, Πλατή, Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Αρκιούς, Πάτμο, Φούρνους, Αγαθονήσι.


Οι δειγματοληψίες αυτές θα πραγματοποιηθούν σε σημεία που θα αναδειχθούν μέσα από υποδείξεις των αλιέων της περιοχής και αυτοψίες από την Ερευνητική Ομάδα.
Η συλλογή των οργανισμών θα γίνει σε βάθη έως 25 m., με αυτόνομη κατάδυση (Scuba) από τα μέλη της Ερευνητικής Ομάδας.


Τα δείγματα μετά τη συλλογή τους θα μεταφερθούν στο Εργαστήριο Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Τα άτομα που θα αποτελούν την ερευνητική ομάδα στο πεδίο είναι οι:
1) Βαφείδης Δημήτριος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
2) Αντωνιάδου Χρυσάνθη, Ε.ΔΙ.Π., Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
3) Αποστολογάμβρου Χρυσούλα, Ε.ΔΙ.Π., Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Διαβάστε ακόμη

Γνωμοδότηση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το Τ.Α.Π. στη Ρόδο

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης