Ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφάλεια των λιμανιών της Ρόδου

Ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφάλεια των λιμανιών της Ρόδου

Ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφάλεια των λιμανιών της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1145 ΦΟΡΕΣ

Εγκαταστάθηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα

Τα λιμάνια της Ακαντιάς, των Αγγέλων και της Κολώνας εισέρχονται σε νέα εποχή σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών φύλαξης σε επιβάτες και σκάφη καθώς τίθεται σε πλήρη λειτουργία το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ασφάλειας των λιμενικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής απόφασης από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου (ΔΛΤΝΔ).

Το σύστημα προϋπολογισμού περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ εγκαταστάθηκε από την εταιρεία G4S και έχει σκοπό την κάλυψη των αναγκών ασφαλείας των παραπάνω λιμενικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα μετατρέποντάς τα σε πραγματικά… φρούρια.

Μάλιστα όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΔΛΤΝΔ Βασίλης Παπαοικονόμου στη συνεδρίαση του Ταμείου τον προηγούμενο μήνα κατά την οποία έγινε και η παραλαβή του έργου, το σύστημα ασφαλείας θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τις αρχές της νέας χρονιάς.

Όλο το προηγούμενο διάστημα δημιουργήθηκαν οι απαραίτητες υποδομές και ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του εξοπλισμού, που περιλάμβανε την τοποθέτηση των οικίσκων με τα μηχανήματα X-RAY τα οποία θα λειτουργούν ως σημεία ελέγχου και φύλαξης, την εγκατάσταση των καμερών και το σύστημα access control για την ελεγχόμενη πρόσβαση επιβατών και επισκεπτών.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Ελέγχου Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης, όπου θα καταλήγει η εικόνα και από τα τρία λιμάνια της Ρόδου, θα λειτουργεί μέσα στον επιβατικό σταθμό του Τουριστικού Λιμένα, δίπλα από τις εγκαταστάσεις του Τελωνείου.

Στην ουσία το νέο σύστημα ασφαλείας, προβλέπει τη λειτουργία κατάλληλων συστημάτων επιτήρησης ασφαλείας, ελέγχου ασφαλείας και ελέγχου πρόσβασης, για το προσωπικό και τους χρήστες, τους επισκέπτες αλλά και τους επιβάτες οι οποίοι θα πρέπει να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους με κάρτες επιβίβασης, εισιτήρια κ.λπ. για να εισέλθουν.


Κύριος σκοπός του έργου είναι η πλήρης συμμόρφωση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των κρίσιμων υποδομών και των λιμανιών, την ενίσχυση της παρεχόμενης ασφάλειας και τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών εξυπηρέτησης κρουαζιέρας, ημερόπλοιων και άλλων υψηλής επικινδυνότητας πλοίων, καθώς και των απαιτήσεων των εταιρειών κρουαζιέρας.

Προέβλεπε την προμήθεια κι εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας στις λιμενικές εγκαταστάσεις Ακαντιάς, Αγγέλων, Κολώνας, για τον έλεγχο πρόσβασης εισερχόμενων οχημάτων και χρηστών, ηλεκτρονικών περιπολιών, επιτήρησης λιμενικών εγκαταστάσεων και χώρων εκμετάλλευσης του Ταμείου, καθώς και ακτινοσκοπικού ελέγχου επιβατών και καταγραφής της κάρτας επιβίβασής τους σε υπόχρεους κατά τον ISPS πλόες.

Για την υλοποίηση των παραπάνω υπηρεσιών τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων συνολικά 70 κάμερες ημέρας, θερμικές κάμερες, συστήματα ανίχνευσης και λογισμικό ύψιστης ασφάλειας, x-rαy, μαγνητικές πύλες και φυσικά φυλάκια, πύλες, φράκτες, φορητός εξοπλισμός ασφαλείας κ.λπ. Έτσι και τα τρία λιμάνια θα έχουν 24ωρη παρακολούθηση σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις τους στην ξηρά και τη θάλασσα, εντός και εκτός αυτής καθώς και των πλοίων που ελλιμενίζονται σε αυτά.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου