Ενδομητρίωση και αϋπνία

Ενδομητρίωση και αϋπνία

Ενδομητρίωση και αϋπνία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 168 ΦΟΡΕΣ

Οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση συχνά δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με την ενδομητρίωση, οι οποίοι προκαλούν προβλήματα στον ύπνο.

Πόνος

Οι περισσότερες γυναίκες με ενδομητρίωση υποφέρουν από πυελικό πόνο που αυξάνεται πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου, καθώς και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και μετά από αυτή. Ο πόνος σχετίζεται με φλεγμονή του ενδομητρίου.

Ο πόνος τη νύχτα επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. Η μεγάλη πλειονότητα των γυναικών με ενδομητρίωση πονούν σχεδόν καθημερινά και η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τον πόνο.

Εξάψεις
Οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν μερικές φορές παρόμοια συμπτώματα με τις εξάψεις που έχουν συνήθως οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Αυτό εκτιμάται ότι προκαλείται από ορμονικές διακυμάνσεις ή ως παρενέργεια των φαρμάκων που χορηγούνται συνήθως για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης.
Οι εξάψεις προκαλούν αύξηση της αδρεναλίνης και σχετίζονται με χρόνια αϋπνία.

Άγχος
Οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν υψηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης σε σχέση με τις γυναίκες που πάσχουν από οποιαδήποτε άλλη γυναικολογική διαταραχή. Ο χρόνιος πυελικός πόνος και η υπογονιμότητα επιδεινώνουν το άγχος.

Το άγχος ενεργοποιεί την αντίδραση πάλης ή φυγής εντείνοντας τη λειτουργία των περιοχών του εγκεφάλου μας που βοηθούν στη ρύθμιση του ύπνου. Αυτό συχνά δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο οι γυναίκες που έχουν άγχος και αϋπνία αγχώνονται συνεχώς επειδή δεν μπορούν να κοιμηθούν, γεγονός που εντείνει την αϋπνία.

Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα τη νύχτα
Η ενδομητρίωση έχει διάφορα συμπτώματα που σχετίζονται με την ουροδόχο κύστη και το έντερο, συμπεριλαμβανομένης της συχνής ούρησης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές φορές αναπτύσσονται εστίες ενδομητρίωσης στην κύστη και το έντερο. Μερικές φορές ο οργανισμός της γυναίκας αντιδρά με υπερδραστηριότητα της ουροδόχου κύστης.

Η συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας διακόπτει τον ύπνο και μερικές γυναίκες δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν ξανά εξαιτίας του πόνου της ενδομητρίωσης ή άλλων συμπτωμάτων.

Ημικρανίες
Οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν αυξημένες πιθανότητες να παθαίνουν ημικρανίες. Οι γυναίκες που έχουν ημικρανίες είναι 2 έως 8 φορές πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με τον ύπνο τους, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ημικρανίας.

Βαρύτερη περίοδος με μεγαλύτερη διάρκεια
Η ενδομητρίωση σε πολλές ασθενείς προκαλεί μεγαλύτερης διάρκειας περίοδο, μικρότερο κύκλο και μεγαλύτερη αιμορραγία. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα πριν την περίοδο, από κράμπες και πονοκεφάλους μέχρι προβλήματα που σχετίζονται με το έντερο. Όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα στον ύπνο.

Οι διακυμάνσεις των ορμονών που συνδέονται με τον κύκλο της γυναίκας, οδηγούν μερικές φορές σε διαταραχές του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της υπερυπνίας και της αϋπνίας. Oι γυναίκες που έχουν πολλές μέρες περίοδο μπορεί να αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταραχές του ύπνου.

Κυριαρχία οιστρογόνων και απορρύθμιση της κορτιζόλης
Η κυριαρχία οιστρογόνων είναι συχνή στις γυναίκες με ενδομητρίωση και η αϋπνία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της. Το ισορροπημένο σάκχαρο είναι βασικό για τη διαχείριση των ορμονών μας.

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά το σάκχαρο του αίματός μας, επειδή προκαλείται αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτή η ανισορροπία προκαλεί μια σειρά ανισορροπιών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών μας.

Ίσως το χρόνιο άγχος της ζωής με ενδομητρίωση να προκαλεί την απορρύθμιση της κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, διαταραγμένο ύπνο και μια σειρά άλλων προβλημάτων.

Η έκκριση της κορτιζόλης ακολουθεί ένα πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας που επιτρέπει στον οργανισμό μας να ξυπνήσει και να νιώθει σε εγρήγορση και μετά να χαλαρώνει και να κοιμάται. Αν αυτό το πρόγραμμα διαταραχθεί, μπορεί να είναι δύσκολο να ξυπνήσουμε ή να κοιμηθούμε ή ακόμα μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι όλη την ημέρα.
Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού